bucătărie
fot.pixabay.com

Achiziția oalelor nu este o chestiune simplă. Pentru ca alimentele gătite să fie gustoase, este important și în ce le gătim. Un anumit tip de oale trebuie folosite pentru gaz, altele pentru inducție. Efectuarea unei achiziții bune este deosebit de importantă deoarece pe un aragaz cu inducție- nu toate oalele își vor îndeplini meseria . Și acesta este doar începutul, oamenii care trebuie să cumpere noi ustensile de gătit trebuie să dea atenție la mai multe criterii. Noile tipuri de oale disponibile pe piață fac ca varietatea să fie foarte mare. Acestea oferă preparate culinare de calitate mai bună și vă permit să mâncați mai gustos și mai sănătos. Modelele de oale de pe piață sunt foarte variate. În magazine puteți găsi cele foarte ieftine, dar și cele care valorează câteva sute de zloți. Ce să alegeți?

bucătărie
fot.pixabay.com

Cuprins

1 Seturi de oale recomandate

1.1 Cel mai bun set de oale până în 150 PLN

1.2 Cel mai bun set de oale până în PLN 200

1.3 Cel mai bun set de oale până în 250 PLN

1.4 Cel mai bun set de oale până în PLN 300

1.5 Cel mai bun set de oale până în PLN 400

1.6 Cel mai bun set de oale până în PLN 500

1.7 Cel mai bun set de oale până în 600 PLN

1.8 Cel mai bun set de oale până în 750 PLN

1.9 Cel mai bun set de oale până în 1.000 PLN

2 Oale recomandate

2.1 Cea mai bună oală până în 25 PLN

2.2 Cea mai bună oală până în 50 PLN

2.3 Cea mai bună oală până în 75 PLN

2.4 Cea mai bună oală până în PLN 100

2.5 Cea mai bună oală până în 150 PLN

3 Tipuri de oale

4 Materialul folosit pentru fabricarea oalelor

5 Materiale folosite pentru acoperirea oalelor

6 Cum să achiziționați niște oale de calitate?

Seturi de oale recomandate

Cel mai bun set de oale până în 150 PLN

Renberg RB-1257-GR – 7 elemente

Cel mai bun set de oale până în PLN 200

Florina Olives&Pepper – 10 elemente

Cel mai bun set de oale până în 250 PLN

Florina Novigo 5K9001 (szary)

https://www.euro.com.pl/garnki/florina-novigo-5k9001-szary-8-elementow.bhtml?from=directica

Gerlach Viva

https://www.euro.com.pl/garnki/gerlach-viva-8-elementow.bhtml?from=directica

Gerlach Harmony 

https://www.euro.com.pl/garnki/gerlach-prestige-plus-10-elementow.bhtml?from=directica

Cel mai bun set de oale până în PLN 500

Tefal Duetto 

https://www.electro.pl/agd-male/do-kuchni/garnki/zestaw-garnkow-tefal-a705sc85-duetto-10-elementow?utm_source=Jjakisty3m8p

Cel mai bun set de oale până în 600 PLN

Tefal Hero E825SC84 + carte

https://www.euro.com.pl/garnki/tefal-hero-e825sc84-ksiazka.bhtml?from=directica

Cel mai bun set de oale până în 750 PLN

Gerlach Superior 

https://converti.se/click/85ec5074-39cde135-c0833852/?go=.eJwBwgE9_mE3OWUwZjM3LU1HfCqEgSxNhKlpitnejV_fCuzYbCK49njq2Ham-

Cel mai bun set de oale până în 1.000 PLN

Kassel Sydney 

https://www.morele.net/kassel-zestaw-garnkow-sydney-10-elementow-93038-4902347/?utm_source=smda_conv HYPERLINK „https://www.morele.net/kassel-zestaw-garnkow-sydney-10-elementow-93038-

Oale recomandate

Cea mai bună oală până în 25 PLN

Florina Kolekcja Grzybowa Rondel 16cm/1,2l

https://www.neo24.pl/ambition-rondel-nature-16cm-12l.html?___store=neo24 HYPERLINK „https://www.neo24.pl/ambition-rondel-nature-16cm-

Cea mai bună oală până în 50 PLN

Florina Oskar 20cm/3,9l

https://www.euro.com.pl/garnki/florina-design-toscana-20cm.bhtml?from=directica

Cea mai bună oală până în 75 PLN

Ambition Vikos 60727

https://mediamarkt.pl/agd-male/garnek-ambition-81259-vikos?utm_source=convertiser

Cea mai bună oală până în PLN 100

Florina Toscana 28cm

https://www.morele.net/florina-brytfanna-olives-32cm-7l-959406/?utm_source=smda_conv

Tipuri de oale

Înainte de a achiziționa o oală de calitate, ar trebui să vă gândiți la ce tip de întrebuințări vor avea în bucătărie. Dacă cumpărați un set de oale de gătit, puteți găsi, de obicei, mai multe tipuri de vase în acestea. Desigur, modelele mici nu sunt așa de variate ca oalele de dimensiuni mari. De asemenea, mulți oameni decid să cumpere oale nu în set, ci unul câte unul, deci este bine să știți ce tip de oală ar trebui să cumpărați din magazin. Printre tipurile de oale regăsim:

oale clasice – oalele pentru gătit pe sobe cu gaz și electrice sunt confecționate din materiale termoconductoare și distribuitoare de căldură, în cazul vaselor de calitate mai bună, un plus îl reprezintă faptul că sunt fabricate dintr-un material rezistent la căldură; vasul clasic este echipat cu un capac și două mânere; proprietățile și capacitățile sale depind de materialul din care a fost creat;

cratița – o ustensilă de gătit cu un singur mâner lung; acest vas are dimensiuni mai mici decât modelele clasice; în bucătărie, este utilizat pentru prepararea sosurilor, prăjirea, încălzirea laptelui sau a apei; în majoritatea seturilor, acestea sunt însoțite de un capac; acest tip de ustensilă se găsește în majoritatea seturilor de vase de bucătărie, chiar și în cele mai mici;

oale pentru pregătirea alimentelor la aburi – în seturile de vase puteți găsi și oale pentru pregătirea alimentelor la aburi; în magazine, puteți cumpăra setul complet sau modele individuale, de obicei, sunt echipate cu o strecurătoare amovibilă specială, formată din mai multe etaje împărțite cu găuri;

oala sub presiune– seturi mai mari de oale cuprind de asemenea oalele sub presiune, adică oale pentru o gătire rapidă; acest lucru este posibil datorită capacului sigilat și armat, care face ca vasul să aibă o suprapresiune de 1 atmosferă; oala sub presiune este de obicei fabricată din oțel sau aluminiu, iar vasele moderne sunt echipate cu o serie de funcții suplimentare, de exemplu, capacitatea de a regla și de a măsura temperatura sau de a seta nivelurile de gătit; oala sub presiune este folosită pentru prepararea supelor, a cărnii și a peștelui;

vase profesionale – pe rafturile magazinelor există și modelele profesionale, care au forme și structură adaptate ingredientelor alimentare specifice; producătorii oferă prin urmare oale pentru paste, lapte și sparanghel; Când achiziționați un astfel de model, trebuie să vă amintiți că nu este universal, puteți găti un singur aliment în aceasta, este mult mai bine să achziționați oale echipate cu mai multe inserții, deoarece devin multifuncționale.

 

Materiale folosite pentru fabricarea oalelor

Știind ce feluri de mâncare veți găti, puteți să alegeți setul potrivit de oale. În acest sens, criteriul de bază este materialul din care a fost confecționată oala. Depinde de acesta dacă gătitul va fi simplu și rapid sau nu. Producătorii oferă vase de bucătărie din multe materiale. Clasamentul oalelor include oale fabricate din aluminiu, oțel sau cupru. Cu toate acestea, merită să ne amintim cum sunt caracterizate aceste materiale.

Până de curând, oalele din aluminiu au fost deseori găsite în multe bucătării. Totul s-a schimbat când au apărut informații legate de faptul că pot emite substanțe periculoase pentru sănătate în timpul gătitului. Acestea pot apărea dacă temperatura de gătit depășește 10 grade Celsius. Cu toate acestea, trebuie precizat clar că există un pericol numai atunci când se utilizează vase de albumină de generație mai veche. Oalele moderne de gătit din aluminiu sunt acoperite cu smalț sau teflon, care împiedică 100% apariția compușilor periculoși pentru sănătate. Acest lucru vă permite să exploatați potențialul oalelor din aluminiu. Sunt apreciate pentru o conducere excelentă a căldurii, rezistență ridicată și capacitatea de a le folosi în cuptor (numai la temperaturi scăzute). Trebuie amintit, însă, că pierd rapid căldura, deci după ridicarea capacului alimentele se vor răci rapid. Oalele din aluminiu nu pot fi întotdeauna utilizate pe plitele cu inducție.

Clasamentul oalelor este dominat de oalele fabricate din oțel. Acest material este popular de ani buni, iar moda nu a dispărut. Oalele din oțel sunt durabile, nu se zgârie și nu necesită utilizarea de capace. În plus, le puteți utiliza cu ușurință pe aragazuri cu inducție. Oalele din oțel inoxidabil, care sunt marcate cu simbolul 18/10, sunt cel mai adesea cumpărate. Aceasta înseamnă că oala va avea un fund destul de gros. Atunci când decideți să cumpărați oale din oțel inoxidabil, merită să verificați dacă partea de jos este consolidată suplimentar cu o inserție din aluminiu sau cupru, datorită căreia va conduce mai bine căldura. Atunci când căutați oale din oțel de bună calitate, ar trebui să vă concentrați pe cele confecționate din oțel anodizat, acesta este cel mai rezistent și cel mai durbail. De menționat, de asemenea, că oalele din oțel nu pot fi utilizate în toate bucătăriile. Nu sunt recomandate pentru persoanele care au diferite alergii. Conțin nichel, care este unul dintre elementele alergice.

În magazine puteți găsi, de asemenea, oale din cupru care sunt mai scumpe, acestea sunt caracterizate de o greutate destul de mare. Oalele de gătit din cupru conduc perfect căldura, încălzesc uniform și mențin temperatura foarte mult timp. De asemenea, sunt foarte rezistente la deteriorarea mecanică. În ciuda acestor avantaje indubitabile, este dificil să le găsești în clasamentul oalelor de bucătărie. Acest lucru nu se datorează numai prețului lor, ci și pentru că necesită îngrijire constantă și care ia destul de mult timp. Cele mai multe dintre ele nu pot fi utilizate pe plite de inducție.

Oalele tradiționale din fontă se bucură, de asemenea, de o popularitate moderată. Astăzi le puteți cumpăra în forma lor inițială, adică realizate din fontă naturală sau ecologică sau oale care sunt în plus acoperite cu email sau acoperire antiaderentă. Indiferent de tipul oalelor din fontă, acestea sunt întotdeauna grele și necesită întreținere specializată. În schimb, însă, sunt durabile și conduc foarte bine căldură. Oalele din fontă sunt ideale pentru gătirea produselor care necesită mult timp.

În magazine puteți găsi, de asemenea, oale din sticlă. Avantajul lor este că se încălzesc rapid și uniform, sunt rezistente la mirosuri și funcționează bine pe aragazele cu inducție. Pentru a le face mai durabile, sunt acoperite cu ceramică sau email. În ciuda acestui fapt, acestea nu sunt printre cele mai durabile oale de bucătărie.

bucatarie
fot.pixabay.com

Materiale folosite pentru acoperirea oalelor

Când doriți să achiziționați oale de calitate, luați în considerare acoperirea care a fost aplicată. Învelișul este materialul din interiorul vasului, deci are contact direct cu mâncarea gătită. Cele mai frecvente sunt oalele acoperite cu email, teflon, titan sau acoperiri ceramice.

Cele mai populare și ieftine vase sunt cele cu acoperire emailată. Poate fi găsit în principal în vase din metal și sticlă. Este rezistent la acizi, substanțe alcaline și bacterii. Nu conține situații chimice. Totuși, acesta nu este cel mai durabil material, ci adesea se împleteste.

Cele mai populare și ieftine oale sunt cele cu acoperire emailată. Poate fi găsit în principal în oale din metal și sticlă. Este rezistent la acizi, substanțe alcaline și bacterii. Nu conține situații chimice. Totuși, acesta nu este cel mai durabil material.

Pe de altă parte, oalele acoperite de teflon sunt foarte populare în clasamentul oalelor. Acestea permit prăjirea fără grăsime. Nu uitați că acoperirile din teflon sunt foarte dificile de utilizat. Acestea necesită utilizarea de oale speciale și o spălare atentă, deoarece este foarte ușor să zgâriați acoperirea. De asemenea, trebuie să aveți grijă ca oalele acoperite cu teflon să nu conțină compusul PFOA dăunător care apare în astfel de vase.

Oamenii care caută oale de bucătărie durabile aleg de obicei cele care au un strat de titan. Este durabil și rezistent la toate deteriorările, este foarte dificil să-l distrugi. Acoperirile ceramice au proprietăți similare, care în plus sunt caracterizate prin faptul că nu cauzează reacții adverse la contactul cu alimentele, nu se corodează și sunt rezistente la lipire.

 

Cum să achiziționați oale de calitate?

Atunci când achiziționați oale de caliatate și durabile, nu puteți uita să verificați grosimea fundului, materialul și calitatea elementelor suplimentare, cum ar fi mânerele și capacele. Oalele cu fundul gros funcționează cel mai bine în bucătărie. În clasamentul oalelor, primul loc este ocupat de seturile care oferă un fund dublu sau chiar triplu, care este realizat din mai multe materiale.

Același lucru este valabil și pentru oalele cu capac. Aici puteți alege între capace transparente, adică din sticlă și opace. Modelele transparente facilitează observarea procesului de gătit, dar au o problemă de condensare care nu apare la oalele cu capace de oțel sau fontă.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la mânere. Cel mai recomandat este sa achiziționați oale care au mânere din material rezistent la căldură, deoarece acest lucru vă va proteja împotriva arsurilor. Mânerele de bună calitate sunt de obicei securizate cu aluminiu, oțel, bakelită sau silicon. Dacă aditivul acoperă întregul vas cu acest strat, înseamnă că vasele pot fi folosite și într-un cuptor preîncălzit la o anumită temperatură. De asemenea, merită să ne uităm dacă mânerele sunt construite bine și sunt ergonomice.

Alegerea oalelor potrivite nu este deloc ușoară. După cum puteți vedea, există o mulțime de modele și, deși fiecare are propriile avantaje, au și dezavantaje semnificative. În cazul oalelor de bucătărie, ceea ce contează este modul în care se comportă efectiv în procesul de gătit. Este imposibil să le verificați în magazin, motiv pentru care este bine să verificați clasamentul oalelor bazate pe opiniile utilizatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here