consum, nutriție
fot. pixabay.com

Ardeiul uscat este un condiment excelent, care funcționează bine în diverse feluri de mâncare. În magazine, putem cumpăra două soiuri de ardei uscat: iute și dulce. Trebuie de ținut minte că ardeiul uscat păstrează, de asemenea, aceleași proprietăți ca și legumele proaspete. Friptură și coacere nu îi fac rău. Se pare că, în ciuda tratamentului termic, mai are în continuare multă vitamina C. În plus, ardeiul sub formă de praf îmbunătățește digestia și stimulează pofta de mâncare. Care sunt proprietățile nutriționale și de sănătate ale ardeiului dulce și iute?

Ardeiul este o legumă cunoscută de secole. Se folosește în bucătărie și în medicina naturală. Locuitorii din America Centrală și de Sud o folosesc foarte des în bucătărie. Cunosc ardeiul de 6.000 de ani. Această legumă a venit în Europa abia după expediția lui Christopher Columb în Lumea Nouă. Popularizarea acesteia o datorăm Ungariei, care a început să o cultive și să o adauge la mâncărurile ei tradiționale.

 

Proprietățile nutriționale și de sănătate ale ardeiului dulce și iute

tratament
fot. pixabay.com

Proprietatea nutritivă de bază a ardeiului este vitamina C. Această legumă conține de cinci ori mai multă vitamina C decât lămâia! De asemenea, merită să știi că vitamina C conținută de ardei, nu este distrusă în procesul de tratare termică – care este complet diferită de alte legume și fructe.

Alte valori nutritive ale ardeilor sunt:

  • Antioxidant – protejează organismul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi;
  • Beta caroten – este un derivat al vitaminei A; 10 dag de ardei pe zi furnizează o doză zilnică de beta-caroten.
  • Vitamina E – este o vitamină a tinereții care previne, printre altele, îmbătrânirea pielii; nu este de mirare că aztecii considerau ardeiul ca fiind un remediu pentru longevitate și pentru un ten frumos;
  • Licopen – sarcina sa este de a capta și neutraliza radicalii liberi;
  • Vitamina B;
  • Elemente: potasiu, fosfor, fier, magneziu.

Ardeiul iute este considerat cel mai sănătos. Conține cei mai mulți nutrienți. Nutriționiștii subliniază că ardeiul iute cop și prăjit, care reține o mulțime de nutrienți, este de asemenea sănătoși. Este demn de remarcat faptul că, ardeiul iute pierde puține proprietăți nutritive în timpul prelucrării acestuia.

 

Proprietățile de sănătate ale ardeiului

Vitaminele, mineralele și substanțele nutritive din ardei fac ca această legumă să aibă proprietăți de sănătate importante. Acestea sunt confirmate de medicina naturista, care folosește ardeiul de secole. Ardeii:

  • Inhibă îmbătrânirea celulelor;
  • Consolidează imunitatea organismului;
  • Îmbunătățesc starea vaselor de sânge;
  • Slăbesc efectele adverse ale colesterolului;
  • Protejează de ateroscleroză.
dietă
fot. pixabay.com

Ardeiul sub formă de praf – ce trebuie să știm despre el?

Ardeiul sub formă de praf este un condiment popular. Apare sub formă dulce și picantă. Proprietățile ardeilor iute îmbunătățesc digestia și stimulează pofta de mâncare. Medicina populară îl folosește și ca medicament natural pentru durerile de cap. Capsaicina este responsabilă pentru efectul analgezic al ardeilor iute. Alte proprietăți includ: curățarea căilor respiratorii și ameliorarea simptomelor de răceală. Rețineți că ar trebui să mâncați ardeiul iute cu moderație. Excesul său poate provoca iritații gastrointestinale.

 

Tipuri de ardei iute

Ardeiul este o legumă disponibilă în multe soiuri – de la dulce până la foarte picant. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a alege ardeiul care îți place cel mai mult. Cea mai populară varietate de ardei este cea dulce. Are un gust blând, dulce și are o varietate de forme și culori. Ardeii dulci pot fi cumpărați în culorile verde, galben sau roșu. Aici trebuie menționat faptul că ardeiul roșu are cea mai mare vitamina C.

Alți ardei diferiți includ:

  • Cireș – această legumă provine din Olanda; are un gust blând și merge bine cu salatele;
  • Turcă – are o culoare verde deschis și este potrivită pentru salate; caracteristica sa este coaja subțire și ușor digerabilă și pulpa delicată;
  • Pepperoni – acest ardei provine din Italia și este disponibil în multe soiuri; tipul ardeiului determină cât de iute este; pepperoni există sub formă de ardei roșu și verde;
  • Chili – este un ardei mic originar din Mexic; îl poți recunoaște prin gustul său foarte înțepător; ardeiul iute roșu si verde se află la vânzare; chili pot fi consumate proaspete sau marinate; ardeiul iute are multe proprietăți medicinale; ca atare, are activitate antiinflamatoare, cardiovasculară și gastrointestinală, profilactică în domeniul cancerului.

Cine ar trebui să mănânce ardeiul iute?

Ardeiul nu este o alegere bună pentru toată lumea, deși este o legumă sănătoasă ce ajută la slăbit. Ca orice legumă din familia umbrelor de noapte, aceasta nu trebuie consumată de persoanele care suferă de boli reumatice și de artroză, precum și de cei alergici la ardei. Ardeiul în bucătărie

Ardeiul nu este dificil de utilizat în bucătărie. Poate fi adăugat la diverse feluri de mâncare. În primul rând, se potrivește perfect cu mâncărurile mexicane și maghiare. Ardeiul ar trebui să fie un element obligatoriu al preparatelor precum gulașul sau salatele. Îl poți combina cu diverse tipuri carne și alte legume. Este un plus la supe, salate, preparate principale și un aperitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here