Călătorie de afaceri
fot.pixabay.com

Călătoriile de afaceri sunt acele călătorii pe care angajatul le preia la cererea angajatorului ca parte a muncii sale. Călătoria de afaceri înseamnă deplasarea în afara locului de muncă. Obiectivele acestei călătorii pot fi diverse, dar sunt întotdeauna asociate cu viața profesională. De exemplu, călătoriile de afaceri sunt utile în cazul în care vrem să ne întâlnim cu un client sau pentru a reprezenta compania, de exemplu, la târguri comerciale sau cele de instruire. Călătoriile de afaceri ale angajaților din Polonia sunt reglementate de Codul Muncii. Iată ce se spune despre călătoriile de afaceri?

Călătorie de afaceri
fot.pixabay.com

Călătoriile de afaceri pot fi interne sau externe. Delegațiile sunt privite de unii angajați o adevărată plăcere, iar de alții un lucru obositor. Primii categorie se bucură fiindcă are ocazia să viziteze anumite locuri din afară sau chiar din Polonia, totul pe banii angajatorului, iar cei din urmă se plâng de plecarea din țară și îndepărtarea de familie. Cu toate acestea, un lucru îl putem observa des: călătoriile de afaceri sunt cauza multor probleme. Confuzia creată în jurul delegației rezultă, de obicei, de la faptul că nu știm ce anume și în ce termeni aceasta poate fi contabilizată.

Călătorii de afaceri – ce sunt acestea?

În dreptul polonez există două definiții care sunt adesea confundate. Acestea sunt strâns legate de călătoriile de afaceri. Aceste concepte sunt delegarea și călătoriile de afaceri. Delegarea înseamnă că angajatorul delegă angajatul într-un alt loc decât cel indicat în contractul de muncă. O astfel de modificare trebuie să fie rezultatul unui acord al ambelor părți și trebuie notat în anexa contractului de muncă. Prin urmare, delegarea reprezintă o călătorie de afaceri, adevărat este că aceasta durează mai mult decât o călătorie de afaceri. Practic, acest lucru înseamnă că aflându-vă în delegație, nu vă puteți bucura de aceleași privilegii ca și în cadrul unei călătorii de afaceri.

Al doilea tip de călătorie este cea de afaceri. Trebuie să reținem faptul că în prezent, în dreptul fiscal polonez, nu există o definiție clară și fără echivoc a călătoriilor de afaceri. Acest termen a fost inclus în Regulamentul Ministrului Muncii și Politicii Sociale în data de 1 iunie 1998, regulament care a fost scos ulterior, privind stabilirea regulilor și sumelor datorate angajaților care efectuează călătorii de afaceri în întreaga țară, rămânând în vigoare până la data de 31 decembrie 2001.

Călătorie de afaceri
fot.pixabay.com

Ordonanța a definit călătoriile de afaceri ca fiind temporare și incidentale, pe care angajatul le-a făcut la cererea angajatorului, ca parte a muncii prestate. Călătoria de afaceri are loc dacă angajatul călătorește în afara locului specific al firmei sau pentru un loc de muncă permanent. Călătoriile de afaceri pot fi realizate atât de angajat cât și de proprietarul afacerii. Obiectivele sale sunt diferite, dar întotdeauna legate de producerea de noi afaceri.

Călătorii de afaceri – încredințarea călătoriei

Angajatul pornește în călătorii de afaceri la instrucțiunile angajatorului. De obicei este oral, dar pentru a evita orice subestimare puteți, de asemenea, să întocmiți un document care va confirma emiterea acestei recomandări. Documentul ar trebui să includă călătoriile date – ora de plecare și de întoarcere, numărul de ore într-o călătorie de afaceri în țară și, eventual, în afara acesteia, locul de începere și de încheiere a călătoriei, scopul său, mijlocul de transport, sarcina care trebuie efectuată, valoarea plății în avans, suma și valoarea alocațiilor și sumă forfetară și alte cheltuieli aprobate de angajator. Angajatorul trebuie, de asemenea, să precizeze până la ce dată ar trebui făcută soluționarea.

Călătorii de afaceri – poți refuza să pleci?

Persoana care trimite pe cineva într-o călătorie de afaceri este angajatorul. Dacă angajatul refuză această încredințare, acest fapt poate să atragă consecințe. Această prevedere nu se aplică femeilor însărcinate și  părinților care au grijă de un copil de până la 4 ani.

Cât durează călătoriile de afaceri?

Legea poloneză nu specifică clar cât poate dura o călătorie de afaceri. Teoretic, un angajat poate sta în delegație câteva luni și chiar de multe ori pe an. Cu toate acestea, experții în domeniul dreptului muncii subliniază că, de obicei, călătoriile de afaceri care durează peste 3 luni, sunt numite detașări.

Călătorii de afaceri – indemnizație și creanțe

Ceea ce provoacă cele mai multe controverse în ceea ce privește călătoriile de afaceri sunt indemnizațiile. Acestea se datorează fiecărui angajat care efectuează o călătorie de afaceri (dacă îndeplinește anumite condiții). Cantitatea indemnizației variază atât pentru călătoriile interne, cât și cele din afară și este reglementată de regulamentul Ministrului Muncii și Politicii Sociale din 29 ianuarie 2013 privind sumele datorate unui angajat care ocupă un loc de muncă într-o unitate administrativă de stat sau locală din sfera bugetară într-o călătorie de afaceri.

Călătorie de afaceri
fot.pixabay.com

O indemnizație în cadrul unei călătorii de afaceri este suma care acoperă costurile crescute în timpul unei călătorii. Din martie 2013, cantitatea indemnizației naționale este de 30 PLN pe zi. Trebuie însă amintit că, dacă călătoria durează mai puțin de 4 ore, atunci indemnizația nu este plătibilă, în cazul călătoriilor de 8 până la 12 ore, angajatul primește jumătate din îndemnizație, iar peste 12 ore întreaga sumă. Indemnizația nu se oferă angajaților cărora li s-au asigurat mese complete, gratuite în timpul călătoriilor de afaceri. În cazul în care este incompletă, indemnizația va fi redusă pentru fiecare masă servită. În cazul călătoriilor de afaceri în afară, valoarea indemnizației depinde de țara în care călătoriți.

Călătoria de afaceri reprezintă o chestiune complicată. Pe lângă indemnizații și creanțe, trebuie să țineți cont și de cazare, costuri de transport, călătorii și alte cheltuieli suportate în timpul călătoriilor de afaceri. Acest lucru este extrem de important din punct de vedere fiscal și reprezintă în același timp o provocare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here