Cauze ale durerilor din timpul actului sexual

Relațiile sexuale pot fi uneori dureroase pentru femei, iar motivele variază de la probleme structurale la cele psihologice. Termenul medical pentru actul sexual dureros este dispareunia, definit ca durere genitală persistentă sau recurentă care apare înainte, în timpul sau după actul sexual.

Dacă aveți dureri în timpul relațiilor sexuale, atunci va trebui să apelați la medic. Tratamentele se concentrează asupra cauzei și pot ajuta la eliminarea sau diminuarea problemei frecvente care vă deranjează. 

Una dintre probleme în cazul femeilor este apariția negilor genitali, o infecție cu transmitere sexuală extrem de frecventă cauzată de anumite tulpini ale virusului HPV. 

În timpul actului sexual femeile pot întâmpina dureri în timpul penetrării sau la fiecare penetrare care durează câteva minute, fie o durere pulsatilă (durează ore întregi după terminarea actului sexual).

Care sunt cauzele durerilor din timpul actului sexual

Cauzele fizice ale durerilor în timpul actului sexual diferă în funcție și de starea emoțională a femeii. Durerile pot apărea și dacă aceasta se confruntă cu negi genitali, infecție cu transmitere sexuală extrem de frecventă.

Totuși, durerea în timpul penetrării poate fi asociată cu o serie de factori:

Nu există suficientă lubrifiere. Acesta este adesea rezultatul unui preludiu insuficient. O scădere a nivelului de estrogen după menopauză, naștere sau în timpul alăptării poate fi, de asemenea, o altă cauză. De asemenea, anumite medicamente afectează libidoul și va duce la scăderea lubrifierii, iar actul sexual poate deveni dureros. Printre acestea se numără antidepresivele, medicamentele pentru hipertensiune arterială, sedativele, antihistaminicele și anumite pilule contraceptive.

Leziuni, traumatisme sau iritații. Acestea includ rănirea sau iritarea în urma unui accident, a unei intervenții chirurgicale pelviene, a circumciziei feminine sau a unei tăieturi făcute în timpul nașterii pentru a lărgi canalul de naștere (epiziotomie).

Inflamație, infecție sau afecțiune a pielii. O infecție în zona genitală sau în tractul urinar poate provoca raporturi sexuale dureroase. Eczema sau alte probleme ale pielii din zona genitală pot fi o cauză.

Vaginism. Aceste spasme involuntare ale mușchilor peretelui vaginal pot face ca penetrarea să fie dureroasă.

O problemă apărută în timpul nașterii. Dacă vaginul nu este complet format (agenezie vaginală) sau dezvoltarea unei membrane blochează deschiderea vaginală (himen imperforat), atunci acest lucru ar putea provoca dispareunie.

De asemenea, femeile pot suferi și dureri mai profunde, iar cauzele includ:

Anumite boli și afecțiuni. Lista include; endometrioza, boala inflamatorie pelvină, prolapsul uterin, uterul retroversat, fibroamele uterine, cistita, sindromul intestinului iritabil, disfuncția podelei pelvine, adenomioza, hemoroizii și chisturile ovariene.

Intervenții chirurgicale sau tratamente medicale. Cicatricile rezultate în urma unei intervenții chirurgicale pelviene pot provoca relații sexuale dureroase. Tratamentele medicale pentru cancer, cum ar fi radiațiile și chimioterapia, pot provoca modificări ce determină astfel de dureri. 

Durerile din timpul actului sexual sunt provocate și de factori psihologici:

Probleme psihologice. Anxietatea, depresia, preocupările legate de aspectul fizic, teama de intimitate sau problemele de relații pot contribui la un nivel scăzut de excitare și disconfort, cauzând în final durere. 

Stresul. Mușchii pelvieni tind să se încordeze ca răspuns la stresul din viața de zi cu zi. Acest lucru poate contribui la apariția durerilor în timpul actului sexual.Antecedente de abuz sexual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here