sănătate
fot. pixabay.com

Ciupercile sunt prezente în dieta umană dintotdeauna. Au fost adunate încă de triburi care se ocupau de acest lucru. Astăzi, românii sunt norocoși, deoarece pădurile noastre sunt pline de ciuperci. Așadar, putem alege între diferite tipuri de ciuperci în voie. Poți cumpăra ciuperci în magazin sau să le culegi singur este o adevărată relaxare! Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă dacă ciupercile sunt la fel de sănătoase pe cât sunt de gustoase. Descoperă proprietățile nutritive ale ciupercilor.

Ciupercile de pădure sunt cunoscute de secole. Sunt populare în multe bucătării (nu numai românești). Scandinavilor, austriecilor și belgienilor le plac ciupercile de pădure. Este de remarcat faptul că ciupercile sau păstrăvii de vag domnesc, în principal, în bucatele lor. Românii preferă ciuperci, precum gălbiori, turta vacii sau hribi. Le mâncăm în diferite moduri – uscate, marinate, congelate și adăugăm în diferite feluri de mâncare. Bucatele populare de ciuperci sunt găluștele, gălbiori în cremă, sosurile de ciuperci și supe. Cu toate acestea, sunt ciupercile sănătoase și merită consumate?

Valoarea nutrițională a ciupercilor în rândul dieteticienilor ridică multe controverse. Nu lipsesc propunerile potrivit cărora, ciupercile de pădure sunt doar un produs care adaugă gust și aromă bucatelor. Există, de asemenea, cei care atribuie valori de sănătate ciupercilor. Ce trebuie să știi despre proprietățile lor pentru sănătate?
Este bine să știi că ciupercile sunt construite în principal din apă, ceea ce le face sărace în calorii și bune pentru persoanele care vor să slăbească. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că ciupercile sunt, de asemenea, greu de digerat. Acest lucru este influențat de chitină, adică polizaharide cu structură chimică coborâtă în fibre. Chitina se află în majoritatea ciupercilor. Este insolubilă în acizii stomacali, motiv pentru care ciupercile rămân în stomac mult timp și apoi trec direct prin sistemul digestiv. Cantitățile mici de săruri minerale reprezintă una din proprietățile lor nutritive. Cantitatea de sare depinde de bogăția în minerale a locului în care au crescut ciupercile. Alte valori nutritive ale ciupercilor rezultă din diferența lor. De exemplu, gălbiorii conțin vitamina A sub formă de caroten și vitamina B1 și B2, cât și vitamina C. Acestea conțin și proteine. De remarcat este faptul că proteina fungică este intermediară între animal și vegetal. Până în prezent, nu s-a stabilit dacă și în ce măsură organismul nostru este capabil să digere proteinele ciupercilor. Se observă aici că cea mai mare parte a proteinelor se găsește în ciuperci și hribi tineri.

tratament
fot. pixabay.com

Proprietățile anti-cancerigene ale ciupercilor

Despre proprietățile anti-cancerigene ale ciupercilor de pădure se vorbește tot mai des. Unele specii au acest efect. Pentru a profita de astfel de proprietăți ale ciupercilor, merită să introduci în dieta ta gălbiorii, ciupercile și hribii. Aceste specii conțin lupaglin, o substanță bioactivă cu un efect puternic antioxidant. Aceasta înseamnă că întărește sistemul imunitar, stimulează producerea de celule albe din sânge în măduva spinării și neutralizează dezvoltarea radicalilor liberi.

 

Atenție la otrăvirea cu ciupercile

Ciupercile, deși gustoase, pot provoca probleme considerabile. În fiecare an, sute de oameni mor în urma intoxicațiilor cu ciuperci. În cele mai multe cazuri, otrăvirea are loc ca urmare a consumului unui burete al viperei. Aceasta ciuperca se confunda foarte usor cu un parasol. Prin urmare, se recomandă să se acorde precauție maximă la culesul ciupercilor din pădure. Cel mai bine este să nu mănânci ciuperci de origine necunoscută și legat de care ai îndoieli. Dacă apar simptome precum diaree, vărsături și frisoane după consumul de ciuperci, contactează imediat medicul. Simptomele intoxicației cu ciuperci pot apărea chiar și la câteva ore după consumarea unui anumit fel de ciuperci. Trebuie de amintit că numai o intervenție rapidă a unui medic poate salva vieți.

otravă
fot. pixabay.com

Cum să mănânci ciuperci?

Ciupercile pot fi consumate în multe feluri. Prima regulă în a le servi este ca mâncărurile cu ciuperci de pădure, să nu fie consumate de copiii sub 3 ani și de persoanele alergice la ele. Felurile de mâncare cu ciuperci ar trebui de asemenea, evitate de către persoanele cu probleme stomacale și digestive, adică de cele care suferă de tulburări intestinale sau ale tractului digestiv. Alți oameni ar trebui să trateze ciupercile de pădure ca o delicatesă, nu ca o hrană adecvată. Se recomandă să le mănânci rar și mai degrabă în cantități mici. Ciupercile sunt servite cel mai bine cu aditivi ușor digerabili, care vor ușura stomacul în plus. Cu gustul ciupercilor, se amestecă bine cartofii și salata – nu amesteca mirosul plantelor forestiere. Nu uita să nu amesteci niciodată ciupercile cu alcoolul.

 

Păstrăvul de fag – ciuperci sănătoase?

Păstrăvii de fag devin din ce în ce mai populare în România. Ele devin o alternativă pentru ciupercile care sunt populare de ani buni. Păstrăvii de fag sunt ciuperci care conțin cantități mari de acid folic și B-D-glucan, care are efecte anti-cancer. Păstrăvii de fag pot fi cumpărați în toate magazinele și supermarketurile mari. Atunci când cauți ciuperci sănătoase, merită să acorzi atenție și ciupercilor asiatice shiitake. Ele sunt sursa unei substanțe care reglează cantitatea de colesterol din sânge și este antivirală. Ciupercile Shiitake sunt disponibile în magazinele alimentare din China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here