Cele mai bune aparate de aer condiționat
fot.pixabay.com

În multe părți ale lumii, lunile călduroase de vară pot fi practic insuportabile fără un sistem adecvat de răcire a camerei. Astăzi, multe case și birouri au sisteme centrale de climatizare care consumă multă energie și cresc semnificativ costurile de facturare. Dacă acest scenariu se aplică dvs. – sau dacă nu aveți în prezent un aparat de aer condiționat central și căutați o alternativă mai ieftină – nu instalați altceva decât aerul condiționat în camera pe care doriți să o răcoriți.

Există 5 tipuri principale de aparate de aer condiționat:

  1. Aer condiționat portabil
  2. Climatizatoare pentru geamuri
  3. Climatizatoare de perete
  4. Aparate de aer condiționat mini-Split
  5. Terminale de aer condiționat (PTAC)

Aer condiționat portabil

Aparatele de aer condiționat portabile sunt modele independente, ușor de transportat, care răcesc o cameră prin atragerea aerului proaspăt, eliminarea căldurii și a umidității și readucerea aerului rece în spațiu. Pentru a se răci corespunzător, trebuie să emită aer cald într-un alt loc, de obicei afară, folosind kitul inclus. Alternativ printr-o deschidere de perete sau tavan suspendat. Instalarea durează de obicei doar câteva minute.

Principalele avantaje sunt capacitatea de a le muta în camere diferite, nu necesită instalare constantă, acestea fiind de obicei opțiuni ieftine. Unii le găsesc neadecvate și, de obicei, nu sunt la fel de eficiente ca și alte opțiuni de aer condiționat.

Climatizatoare pentru geamuri

Climatizatoarele pentru geamuri sunt proiectate pentru a fi instalate într-o fereastră standard sau, în unele cazuri, folosind o gaură în peretele pregătită în avans în acest scop. Aceste dispozitive sunt montate într-o fereastră parțial deschisă sau pe perete – cu sistemul de evacuare a aerului cald orientat spre exterior și sistemul de răcire a aerului de retur direcționat spre interior.

Acestea sunt de obicei opțiuni eficiente care pot răci camere mici sau mari. Caracteristicile de luat în considerare includ modurile de încălzire, temporizatoare programabile și plăci de control digitale.

Cele mai bune aparate de aer condiționat
fot.pixabay.com

Climatizatoare de perete

Acestea sunt cele mai populare unități instalate în apartamente și birouri. De asemenea, sunt populare la clinici, farmacii sau benzinării. Pe lângă răcirea cu aer, ele au adesea multe altele utile, cum ar fi încălzirea, uscarea și ionizarea aerului. Au performanțe ridicate, design original și un preț destul de atractiv.

Aparate de aer condiționat cu sistem Mini-Split

Aparatele de aer condiționat tip dublă oferă răcire liniștită și discretă pentru multe „zone” din casă, birou sau spațiu comercial. Spre deosebire de dispozitivele portabile de curent alternativ și aparatele de climatizare pentru ferestre, aparatele de aer condiționat Mini-Split nu sunt dispozitive independente. De asemenea, nu necesită canale precum aparate de aer condiționat central. Aceste sisteme au două părți de bază: un condensator mare care se instalează în aer liber și una sau mai multe unități de suflante compacte montate pe perete, care sunt plasate strategic în interiorul spațiului (zonelor) sau zonelor pe care doriți să le răciți.

Odată instalată, conducta izolată cu conductele de refrigerare circulă de la condensatorul extern la sistemul (sistemele) de suflare a încăperii. Fiecare sistem de suflante de perete poate fi controlat independent pentru a asigura răcirea confortabilă a camerei exact acolo unde este nevoie. Aparatele de aer condiționat fără duct cu un sistem Mini-Split sunt cunoscute pentru capacitatea mare de răcire și funcționarea liniștită.

Terminale de aer condiționat (PTAC)

Aparatele de climatizare terminale (PTAC) sunt modele comerciale instalate de obicei în hoteluri, camere de locuit și birouri. PTAC-urile pot răci și încălzi spații de aproape orice dimensiune, iar majoritatea mărcilor vă permit să controlați multe unități răcite dintr-un loc anume.

Deși unitățile AC PTAC sunt populare în industria ospitalității, ele sunt de asemenea folosite în încăperile însorite și în alte spații de locuit. Acestea sunt de obicei instalate prin peretele exterior chiar deasupra podelei și adesea sub fereastră.

Fiecare aparat de aer condiționat poate asigura o răcire eficientă într-o cameră în două moduri:

  1. Surse de răcire primare  – Aparatele de aer condiționat portabile, cu geamuri și prin intermediul aerului sunt deseori utilizate ca surse principale de răcire în încăperile în care nu este disponibil un aparat de aer condiționat central. Tot ce ai nevoie este o fereastră sau un spațiu de perete special conceput, care permite evacuarea aerului cald în exterior. Aparatul de aer condiționat Mini-Split poate răci și elibera căldură în multe zone dintr-o casă sau apartament. PTAC oferă răcire de bază pentru camerele de hotel și alte camere mici.
  2. Surse suplimentare de răcire – unități de alimentare portabile, geamuri și podea pot fi, de asemenea, utilizate ca sisteme de răcire complementare în camerele care sunt deja echipate cu un aparat de aer condiționat central. Pentru o eficiență energetică maximă, trebuie să echilibrați utilizarea alimentării centrale prin ridicarea termostatului (sau oprirea acestuia) și permițând aparatului de aer condiționat să facă cea mai mare parte a lucrărilor de răcire.

Ferestrele și aparatele de aer condiționat portabile sunt cele mai bune metode de a combate căldura pentru oricine nu are un sistem central de răcire. Sunt cele mai potrivite pentru camerele mici și mijlocii – cu siguranță nu pot fi păstrate la rece în toată casa – și pot fi puțin zgomotoase. Din fericire, sunt, de asemenea, ieftine și eficiente.

Experții avertizează că ar trebui să alegeți un aparat de aer condiționat de dimensiunea potrivită pentru locația dvs. – cel prea mic nu își va îndeplini bine rolul, în timp ce cel prea mare va lăsa aerul prea umed.

Sfaturi – cum să alegeți un aparat de aer condiționat

Instalarea unui aparat de aer condiționat încorporat în locul unui climatizor de fereastră este de fapt mai eficientă și oferă un efect de răcire mai bun. Aparatul de aer conditionat pentru geamuri este situat probabil pe tavanul inferior al camerei. Aparate de aer condiționat încorporate sunt de obicei plasate în perete la aproximativ 2,00 m – 2,50 m deasupra podelei. Filtrarea aerului rece dintr-un punct mai înalt are avantajele sale în amestecarea aerului din cameră și răcirea mai precisă a camerei. Termostatul de aer condiționat este montat în aparatul de aer condiționat, deci cu cât este mai ridicat, cu atât mai bine.

Cele mai bune aparate de aer condiționat
fot.pixabay.com

Cum funcționează aparatul de aer condiționat central?

Acest tip de sistem de răcire este utilizat pentru a răci întreaga casă, spre deosebire de un climatizor de fereastră, care este folosit pentru a răci o anumită zonă sau cameră din casă. Compresorul frigorific este situat în afara locuinței, separat de unitatea de ventilator folosită pentru a furniza aer rece în întreaga locuință pe o unitate de aer condiționat central, spre deosebire de un climatizor de fereastră care folosește totul într-un singur dispozitiv ascuns. Prin utilizarea furtunurilor de încălzire / răcire existente care acoperă întreaga casă, unitatea de manipulare a aerului poate răci uniform întreaga casă.

O bobină plasată în afara casei se numește bobină de condensare. Este formată dintr-un compresor, ventilator, condensator de bobină, grilă de protecție împotriva contactului cu palele ventilatorului, carcasă construită în jurul tuturor componentelor, comenzi și două linii frigorifice care ajung în casă prin bobina evaporatorului.

Refrigerantul din interiorul compresorului este pompat prin bobina evaporatorului, care răcește aerul atunci când ventilatorul cuptorului suflă aer prin bobină.

Bobina absoarbe căldura din aer. Apoi, agentul frigorific revine în exterior în bobina condensatorului și eliberează căldura care a fost absorbită acolo. În acest moment, agentul frigorific (numit Freon) revine la forma sa lichidă după răcire și continuarea ciclului de curgere a agentului frigorific.

Întreținerea regulată este necesară

O întreținere regulată este necesară pentru ca aparatul de aer condiționat central să funcționeze corect.

Aceasta include schimbarea regulată a filtrelor, uleiul motorului ventilatorului și păstrarea părților curate și ferite de contaminare. Pentru a unge motorul, opriți mai întâi puterea sistemului și îndepărtați cușeta ventilatorului care ține motorul ventilatorului pe loc. Întoarceți ansamblul coșului în sus pentru a accesa porturile de ulei ale motorului.

Aceste porturi vor fi în partea de sus a motorului, chiar sub lama ventilatorului motorului. Scoateți dopurile de ulei care protejează motorul de murdărie. Fiecare port trebuie să fie uns cu trei picături de ulei universal. Rotiți lama ventilatorului încet cu mână pentru a dispersa uleiul în ventilator. Acum înlocuiți dopurile de ulei și ștergeți orice exces de ulei care s-ar fi vărsat. Acest proces trebuie repetat în fiecare sezon pentru a asigura o lubrifiere corespunzătoare și o uzură îndelungată a motorului ventilatorului.

Curățarea ventilatoarelor de răcire

Cel puțin o dată pe an, mai ales înainte de începutul sezonului, opriți dispozitivul și folosiți un furtun de grădină pentru a curăța aripioarele de răcire pentru a îndepărta murdăria, iarba, frunzele și alte resturi din dispozitiv. Zilele calde, uscate de vară și vântul, au influențat tăierea aripioarelor condensatorului și la reducerea capacității de răcire.

Un filtru murdar va provoca fluxul de aer scăzut și poate provoca înghețarea dispozitivului, restricționând și mai mult fluxul de aer.

Dimensiunea aparatelor cu aer conditionat

Aparatul cu aer condiționat este disponibil în mai multe dimensiuni, indiferent dacă sunt geamuri sau centrale. Aceste unități ar trebui să aibă dimensiuni adecvate pentru a răci camera cu cea mai mare eficiență. Cum se realizează acest lucru: Măsurând aria camerei. Apoi, un aparat de aer condiționat selectat corespunzător își va îndeplini cel mai bine rolul.

Calculați dimensiunea aparatului de aer condiționat

Pentru a calcula care va fi dimensiunea potrivită a aparatului de aer condiționat, este suficient să efectuați acțiuni foarte simple: înmulțiți lungimea cu lățimea camerei sau a zonei care trebuie răcită.

Apoi, înmulțiți rezultatul cu 25 BTU. Să zicem că camera are 2 metri lățime și 5 metri lungime: 2 × 5 = 10 metri pătrați. 10 metri pătrați de 25 de BTU pe metru pătrat, indică valoarea minimă BTU a aparatului de aer condiționat pe care ar trebui să-l cumpărați. În acest caz, 10 × 25 = 2500 BTU.

Vă puteți întreba dacă un aparat de aer condiționat mai mic va funcționa sau unul mai mare poate fi mai bun? Iată gândul la aceste întrebări. BTU-urile mai mici vor continua să funcționeze, pur și simplu încearcă să țină pasul. Aceasta va crește factura la energie electrică și este puțin probabil ca dispozitivul să poată răci în mod eficient zona.

Nu exagera cu dimensiunea aparatului de aer condiționat

Un aparat de aer condiționat mare va răci rapid camera, dar va reduce și umiditatea rapid. Deși aerul poate fi mai rece dacă dispozitivul nu funcționează suficient de mult, umiditatea nu poate fi extrasă corect din aer. În acest caz, mai mare nu este mai bun.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here