fot.pixabay.com

 

Deși telefoanele și smartphone-urile de astăzi sunt echipate cu lentile de calitate din ce în ce mai bună, popularitatea aparatelor tradiționale nu scade. Fotografiile realizate cu acesta sunt și probabil vor fi de o calitate mai bună pentru o lungă perioadă de timp, iar echipamentul fotografic permite în sine utilizarea multor mai multe funcții în timpul fotografierii. Aparatele  foto, deși nu sunt dispozitive pe care le iei cu tine peste tot, adesea ne însoțesc în excursii, în vacanțe, în timpul sărbătorilor de familie sau evenimente importante din viață. Fotografiile rezultate din ele sunt scoase și încadrate într- o ramă sau inserate în album. Deci, la cumpărarea unui aparat foto ar trebui să acorde atenție parametrilor acestuia. Aceștia vă permit să faceți fotografii bune chiar și pentru utilizatori amatori. Aparatele digitale sunt cele mai populare pe piață. Acestea vă permit să faceți fotografii de bună calitate, oferă o mulțime de posibilități și o durată de viață mai mare a bateriei decât un smartphone. Vezi cum să alegi o cameră digitală.

 

vizualizare digitala
fot.pixabay.com

Cuprins

1 Aprate digitale recomandate

1.1 Cel mai bun aparat foto digital până la 250 PLN

1.2 Cel mai bun aparat foto digital până la 300 PLN

1.3 Cel mai bun aparat foto digital până la 400 PLN

1.4 Cel mai bun aparat foto digital până la 500 PLN

1.5 Cel mai bun aparat foto digital până la 600 PLN

1.6 Cel mai bun aparat foto digital până la 700 PLN

1.7 Cel mai bun aparat foto digital până la 800 PLN

1.8 Cel mai bun aparat foto digital până la 900 PLN

1.9 Cel mai bun aparat foto digital până la 1000 PLN

1.10 Cel mai bun aparat foto digital până la 1500 PLN

1.11 Cel mai bun aparat foto digital până la 2000 PLN

1.12 Cel mai bun aparat foto digital până la 2500 PLN

2 Aparat digital, adică ce ?

3 Tipuri de camere digitale

4 Ce aparat digital ar trebui să aleg?

5 Parametrii aparatelor digitale

6 Matricea într-un aparat digital

7 Zoom și distanța focală în aparatele digitale

8 Stabilizarea imaginii într-un aparat digital

9 Viteza aparatului digital

10 Luminozitatea obiectivelor într-un aparat digital

11 Sensibilitatea aparatului digital

12 Confort și comoditate

13 Cât costă un aparat digital?

 

 

Aparate digitale recomandate

Cel mai bun aparat foto digital până la 250 PLN

Rollei Sportsline 200 Selfie – SL200 SELFIE

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 350 PLN

Nikon Coolpix A10

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 400 PLN

Sony Cyber-shot DSC-W810

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 500 PLN

Sony Cyber-shot DSC-W830

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 600 PLN

Panasonic DMC-SZ10

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 700 PLN

Kodak AZ421 Negru (AZ421)

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 800 PLN

Canon PowerShot SX620 HS

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 900PLN

Panasonic Lumix DMC-TZ57

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 1000 PLN

Canon PowerShot SX430 IS

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 1500 PLN

Sony Cyber-shot DSC-RX100

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 2.000 PLN

Nikon Coolpix B700

 

Cel mai bun aparat foto digital până la 2500 PLN

Panasonic DMC-LX100

 

 

Aparat digital, adică ce ?

Astăzi, aparatele tradiționale cunoscute în urmă cu câțiva ani devin un lucru din trecut. Dispozitivele de fotografiere nu sunt suficient de economice și pentru a face o imagine foarte bună a acestora este nevoie de o mulțime de abilități fotografice. Magazinele sunt dominate de aparate digitale, care sunt disponibile sub formă de dispozitive compacte și SLR-uri.

 

Tipuri de aparate digitale

Aparatele digitale disponibile pe piață pot fi împărțite în camere compacte și SLR, fiecare dintre aceste tipuri are avantajele și dezavantaje. Înainte de a vă decide cu privire la un model specific, merită să aflați capabilitățile fiecărui aparat foto și să le ajustați la nevoile dvs.

 

Aparatele digitale compacte sunt un dispozitiv mic și la îndemână, conceput pentru a face așa-numitele fotografii rapide. Sunt ușor de utilizat, ieftine și ies în evidență prin designul lor interesant. Sunt perfecte pentru amatorii care nu au nevoie de echipamente profesionale sau chiar semi-profesionale, deoarece în cazul lor este dificil să vorbim despre funcții extinse și setări avansate. Aparatele digitale compacte nu permit, de obicei, schimbul de optici, adică utilizarea diferitelor tipuri de obiective pentru diferite imagini, deși este de remarcat faptul că, pe piață apar primele modele care au astfel de facilități. Dezavantajele camerelor compacte includ, de asemenea, o precizie slabă și o matrice mică pe care le dețin.

DSLR-urile sunt aparate mai profesionale. Oferă optică avansată care permite aproape orice schimb de lentile și funcționalitate extinsă. Camerele digitale SLR sunt matrici de bună calitate, lucru rapid și fotografii de înaltă calitate. Acest lucru este posibil datorită funcțiilor extinse, dar și unei selecții largi de accesorii care sprijină fotografia, cum ar fi trepieduri, lămpi și filtre. SLR-urile digitale nu sunt singurele avantaje, acestea fiind camere foto destul de mari și scumpe. Pentru a putea folosi pe deplin potențialul și oportunitatea lor, trebuie să ai cunoștințe de fotografie și abilități tehnice. SLR-urile digitale nu sunt potrivite pentru a face fotografii rapide din vacanțe sau evenimente de familie.

 

Ce aparat digital ar trebui să aleg?

Alegerea unui aparat foto digital ar trebui să depindă de preferințele și nevoile dvs. personale. De asemenea, este bine să ții cont de competențele și cunoștințele de fotografie pe care le ai. De obicei, aparatele digitale compacte sunt alese de amatori care doresc să surprindă amintirile din vacanțe sau să se distreze la adunările sociale. Funcționarea lor nu necesită cunoștințe și nici setări avansate. Cumpărarea unei camere digitale SLR este recomandată persoanelor care doresc să-și dezvolte abilitățile fotografice și doresc să facă fotografii de înaltă calitate. A face fotografii cu acest tip de aparat necesită deținerea setărilor corespunzătoare.

 

Parametrii aparatelor digitale

Indiferent de tipul de aparat foto digital pe care decideți să îl cumpărați, este necesar să se analizeze parametrii tehnici de bază. Acestea vor varia ușor în funcție de tipul dispozitivului. De exemplu, aparatele digitale compacte nu iau în considerare posibilitatea de a adăuga lentile în corp. De asemenea, trebuie reținut faptul că potrivirea obiectivelo necorespunzătoare  cu SLR-urile este lipsită de rațiune. În ceea ce privește performanța și calitatea fotografiilor, un DSLR va fi întotdeauna mai bun.

 

Matricea într-un aparat digital

Mărimea matricei este importantă numai la achiziționarea unei camere DSLR în cazul achiziționării unui aparat foto compact, acest parametru are o importanță secundară. În clasamentul aparatelor digitale, cele mai populare sunt modelele compacte, a căror rezoluție matricială este cuprinsă între 5-10 megapixeli. Acest lucru este suficient pentru amatorii care doresc să ia câteva poze din vacanță.

 

Zoom și distanța focală în aparatele digitale

Aparatele digitale compacte vorbesc despre două tipuri de zoom-uri. Primul este optic, al doilea este digital. Este mai bine să cumpărați echipamente cu zoom optic. Această funcționalitate vă permite să măriți înainte de a face o fotografie. Zoomul digital permite extinderea unui fragment tăiat anterior al fotografiei. Cu cât este mai mare rezoluția zoomului, cu atât calitatea imaginii este mai scăzută din punct de vedere al clarității. Prin urmare, nu sunt recomandate camerele cu zoom mare, de multe ori chiar de două cifre. Dacă sunteți în căutarea unui aparat foto digital ieftin, puteți opta pentru un model fără zoom. În acest caz, dispozitivul folosește o distanță focală fixă, care nu vă permite să măriți imaginea înainte de fotografiere. Această distanță focală afectează și lățimea cadrului. În funcție de fotografiile pe care le faci cel mai des, ar trebui să te concentrezi pe o astfel de distanță focală. Fotografiile care necesită un cadru larg necesită ca distanța focală să fie cât mai mică posibil. Zoom-ul mai mare se obține la o distanță focală superioară mai mare.

 

Stabilizarea imaginii într-un aparat digital

În camerele compacte bazate pe tehnologia digitală puteți găsi, de asemenea, funcția de stabilizare a imaginii. Acesta, de asemenea, se găsește și în SLR-urile digitale. Această funcție este utilă în special pentru amatori. Vă permite să eliminați scuturarea mâinii la fotografierea imaginilor și, astfel, îmbunătățiți calitatea fotografiilor făcute. De asemenea, funcționează bine atunci când faceți fotografii noaptea sau la o distanță foarte apropiată. În cazul unui SLR digital, stabilizatorul de imagine poate fi încorporat, dar în corpul dispozitivului sau al obiectivului, în camerele compacte este întotdeauna un element inseparabil al echipamentului.

 

Viteza aparatului digital

Atunci când căutați o cameră digitală bună, merită să fiți atenți la parametrii care vorbesc despre viteza sa. Este formată din 3 elemente. Prima este viteza obturatorului, cea mai importantă este pentru SLR-uri. Depinde de ea dacă va fi posibil să faci fotografii noaptea și să faci mișcări. Dacă intenționați să faceți astfel de fotografii, camera trebuie să fie echipată cu un obturator foarte rapid. În clasamentul aparatelor digitale, cele mai populare sunt modelele a căror obturator funcționează cu o viteză de cel puțin 2 secunde.

Un alt element care afectează viteza unei camere digitale este numărul de cadre luate pe secundă. Acest parametru are un impact semnificativ asupra implementării așa-numitei fotografiere continuă. În majoritatea dispozitivelor incluse în clasamentul aparatelor digitale, acesta are 1-3 cadre pe secundă. Această înălțime a acestui parametru se aplică atât SLR-urilor de clasă medie, cât și camerelor compacte. În cazul modelelor avansate de SLR-uri digitale, puteți găsi dispozitive care realizează fotografii chiar și cu o viteză de 7 cadre pe secundă. Cu toate acestea, această viteză nu poate fi realizată de aparatele compacte.

Ultimul element care afectează viteza aparului foto digital este viteza de pornire a camerei. De asemenea, SLR-urile bat compactele în acest sens. Sunt mult mai rapide și sunt gata să facă poze aproape imediat după pornire. În cazul aparatelor compacte, timpul de așteptare în acest sens poate fi de 4 secunde.

 

Luminozitatea obiectivului într-un aparat digital

Luminozitatea obiectivului și într-o cameră SLR și într-una compactă este responsabilă pentru condițiile meteorologice și de iluminare, în care va fi posibil să faceți fotografii de bună calitate. Cu cât mai multă lumină trece prin iris, cu atât este mai mare luminozitatea lentilei și astfel poți face poze cu lumină scăzută. Acest parametru este exprimat de producători ca f / dacă x este cea mai mică valoare posibilă.

portret
fot.pixabay.com

Sensibilitatea aparatului digital

Parametrul care reprezintă esența la cumpărarea aparatelor foto digitale este sensibilitatea obiectivului. Este exprimat în ISO. Cu cât este mai mare gama sa, cu atât mai multe posibilități oferă echipamentul la fotografiere. Un ISO ridicat vă permite să faceți fotografii detaliate chiar și la lumină scăzută (aceasta poate fi asociată cu o grație ridicată a fotografiei), în timp ce ISO scăzut funcționează bine atunci când faceți fotografii în zile foarte însorite. În clasamentul aparatelor digitale, puteți găsi cel mai adesea dispozitive în care acest parametru este cuprins între 100 și 3200.

 

Confort și comoditate

Ergonometria utilizării unei camere digitale are o importanță deosebită la cumpărarea de echipamente destinate amatorilor. Majoritatea oamenilor caută un model care să fie ușor de utilizat, să aibă o interfață simplă, iar fotografierea cu acesta nu va necesita mult timp sau va fi dificilă. La aparatele digitale pentru amatori contează, de asemenea, greutatea echipamentului și accesul la toate butoanele și funcțiile. Înainte de a cumpăra, ar trebui să mergi și la magazin și să vezi cum se simte aparatul în mâinile tale. De asemenea, este important ca aparatul foto să fie realizat din plastic de bună calitate și să aibă o carcasă antiderapantă. Aceste rezerve se aplică atât camerelor compacte cât și SLR-urilor digitale.

 

Cât costă un aparat digital?

Prețul unui aparat digital depinde în primul rând de tipul acestuia. Cel mai simplu aparat compact poate fi cumpărat pentru doar 400 de zloți, cu atât mai extins este , ajunge chiar și până la 1000 zloți. Prețuri destul de diferite se aplică SLR-urilor digitale. Acestea sunt camere scumpe și chiar și modelele de bază pot costa peste 1000 de PLN. Prețurile sunt și mai mari pentru SLR-uri avansate. De asemenea, trebuie reținut faptul că, pe lângă camera foto în sine, în cazul lor vor fi necesare investiții suplimentare în lentile adecvate. Persoanele care ezită să aleagă modelul potrivit pot folosi indiciul de clasare a aparatelor digitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here