aspirator acasa
fot.pixabay.com

Numărul de aspiratoare disponibile pe rafturile magazinului vă poate ameți. Producătorii oferă cel puțin câteva tipuri de aspiratoare de casă, așa că este destul de dificil să-l alegem pe cel mai bun. O soluție făcută din ce în ce mai eficientă, însă, nu merge întotdeauna mână în mână cu practicile și nevoile utilizatorilor de aspiratoare. Uneori, atunci când cumpărați mașini mari care ocupă mult spațiu, nu utilizați nici măcar jumătate din funcțiile lor și nici nu știți pentru ce sunt destinate. Deci, ce ar trebui să luați în considerare atunci când alegeți un aspirator de casă? Ce parametri trebuie luați în considerare și la ce modele trebuie să se acorde atenție? Clasamentele aspiratoarelor, precum și articole de specialitate care discută în detaliu despre parametrii acestor dispozitive sunt utile pentru a găsi răspunsuri la aceste întrebări.

top-ul aspiratoarelor
fot.pixabay.com

Conținut

1 Aspiratoare recomandate

1.1 Cel mai bun aspirator de până la 150 PLN

1.2 Cel mai bun aspirator de până la 200 PLN

1.3 Cel mai bun aspirator de până la 250 PLN

1.4 Cel mai bun aspirator de până la 300 PLN

1.5 Cel mai bun aspirator de până la 350 PLN

1.6 Cel mai bun aspirator de până la 400 PLN

1.7 Cel mai bun aspirator de până la 500 PLN

1.8 Cel mai bun aspirator de până la 1000 PLN

1.9 Cel mai bun aspirator de până la 1.500 PLN

1.10 Cel mai bun aspirator de până la 2000 PLN

1.11 Cel mai bun aspirator de până la 2500 PLN

2 Tipuri de aspiratoare datorate sistemului de vid

3 Cum să alegi un aspirator? Cei mai importanți parametri

4 Puterea aspiratorului

5 Filtre pentru aspirator

6 Volumul aspiratorului

7 Greutatea și dimensiunile aspiratorului

8 Echipamente suplimentare

 

 

Aspiratoare recomandate

Cel mai bun aspirator de până la 150 PLN

Zelmer Elf 3 ZVC165YF

 

Cel mai bun aspirator de până la 200 PLN

Samsung VCMA15QS – VC15QSNMARD

 

Cel mai bun aspirator de până la 250 PLN

Samsung VC07RVNJGNC – VCJG07RV

 

Cel mai bun aspirator de până la 300 PLN

Karcher WD 3 (MV 3)

 

Cel mai bun aspirator de până la 350 PLN

Electrolux Equipt EEQ16

 

Cel mai bun aspirator de până la 400 PLN

Zelmer Jupiter ZVC425HT

 

Cel mai bun aspirator de până la 500 PLN

Karcher WD 4 (MV 4)

 

Cel mai bun aspirator de până la 1000 PLN

Karcher SE 4001

 

Cel mai bun aspirator de până la 1500 PLN

Parchet Thomas MultiClean X10

 

Cel mai bun aspirator de până la 2000 PLN

Karcher SV 7

 

Cel mai bun aspirator de până la 2500 PLN

Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro

 

Pentru a alege aspiratorul perfect care să răspundă așteptărilor voastre și să răspundă nevoilor, este necesar să vă organizați cunoștințele despre aceste electrocasnice. Acest lucru nu este ușor, deoarece piața aspiratoarelor este foarte extinsă. La început, însă, merită să vă familiarizați cu tipurile de aspiratoare. Cel mai adesea, divizarea acestor electrocasnice se bazează pe un sistem de vid.

 

 

Tipuri de aspiratoare datorate sistemului de vid

În prezent, pe piață există aspiratoare care funcționează în trei sisteme de bază. În plus, sunt disponibile și dispozitive mai puțin populare, despre care vom discuta în detaliu mai jos.

Primul sistem este cel cu sac. Aspiratoarele cu sac sunt considerate cele tradiționale, ceea ce le face cele mai ieftine de pe piață. Pungile pentru aspirator pot fi din hârtie, adică de unică folosință sau materiale textile, adică reutilizabile. Avantajul indiscutabil al aspiratoarelor cu sac este prețul lor redus, simplitatea utilizării și faptul că ocupă foarte puțin spațiu. Cu toate acestea, avantajele aspiratorului cu sac se termină aici. Dezavantajul lor este eficiența foarte scăzută în absorbția prafului, alergenilor și acarienilor, costuri mari de întreținere și curățare ce necesită  timp.

Un alt tip de aspiratoare casnice sunt cele cu filtru de apă. Acestea lucrează pe principiul aerului aspirat, care merge către tubul cu apă, unde murdăria îmbibată se separă de aer. Restul de impurități sunt reținute de filtrul folosit la aspiratoare. Aspiratoarele cu filtru de apă sunt cele care îndepărtează foarte eficient murdăria și, în plus, hidratează aerul la vid. Ele lucrează bine în casele bolnavilor de alergii. Cu toate acestea, au dezavantajele lor. În primul rând, sunt aspiratoare ce se avariază ușor și sunt  scumpe. Ba mai mult, ocupă mult spațiu, sunt grele, ceea ce le face voluminoase și nu sunt foarte confortabile de utilizat. Aspiratoarele cu filtru de apă necesită, de asemenea, curățarea containerului după fiecare aspirație.

 

Aspiratoarele fără sac sunt, de asemenea, deseori alese. În cazul lor, impuritățile colectate se încadrează în recipiente speciale de plastic, care, la fel ca pungile, trebuie golite și spălate în mod regulat. Funcționarea aspiratorului fără sac se bazează pe sistemul ciclon. Centrifugă praful și murdăria din circulația aerului și o depune în partea de jos a containerului. Aspiratorul fără sac are multe avantaje. În primul rând, nu necesită cumpărare, înlocuire sau spălare a pungilor, absoarbe eficient praful, acarienii și alergenii și, de asemenea, face față cu brio părului animalelor de companie. Cu toate acestea, trebuie să fiți conștienți de faptul că costul achiziționării acestuia poate fi ridicat, iar prețul de achiziție al filtrului este ridicat și necesită înlocuit periodic.

 

Aspiratoarele industriale sunt printre cele mai puțin populare și mai puțin utilizate în case. Acestea sunt echipate cu sisteme avansate care le permit să elimine eficient chiar și cele mai grele murdări și deșeuri neobișnuite. Aspiratoarele industriale, deși sunt foarte bine fabricate, sunt de asemenea costisitoare, astfel încât se găsesc mai rar în echipamentele casnice. Problema aspiratoarelor pe bază de baterii este diferită. Acestea câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Acestea sunt mici aparate care vă permit să aspirați suprafețe greu accesibile. Adesea sunt cumpărate ca aspirator pentru gospodărie, datorită faptului că nu funcționează pe suprafețe mari. Aspiratoarele pe baterii sunt mobile, ieftine și compacte. Aspiratoarele automate se bucură, de asemenea, de popularitate neclintită. Ele îndepărtează murdăria și praful fără intervenția umană. Acest lucru este posibil datorită sistemelor avansate construite în dispozitiv, care permite ca aspiratorul să-și determine în mod independent traseul sau să se ridice, să golească containerul de praf sau să ocolească obstacolele. Cu toate acestea, aceste aspiratoare inteligente nu sunt ideale. Forma lor rotundă face imposibilă extragerea prafului din colțuri și unghiuri. De asemenea, nu sunt potrivite pentru curățarea scărilor, mobilierului și tapițerie. Aspiratoarele automate sunt, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe modele de pe piață.

 

Cum să alegi un aspirator? Cei mai importanți parametri

Pentru a alege aspiratorul perfect nu este suficient să decideți tipul acestuia, sunt importanți și alți parametrii. Când vizualizați clasamentul aspiratoarelor, este bine să verificați puterea, filtrele utilizate, lungimea cablului, volumul, greutatea și garanția pe care o acoperă. Echipamentele suplimentare, cum ar fi periile sau pungile adăugate de producător sunt de asemenea semnificative.

 

Puterea  aspiratorului

Vorbind despre puterea aspiratorului, distingem între puterea motorului și puterea de aspirare. Aceste două elemente constituie puterea totală a aspiratorului, care este exprimată în wați. Cu toate acestea, când căutați un aspirator bun, merită să priviți fiecare dintre acești parametri separat, deoarece aceștia afectează direct calitatea dispozitivului.

În aspiratoarele casnice se folosesc motoare cu o capacitate de 1200 până la 2700 wați. Motoarele aspiratoarelor pe baterii au cea mai mică putere. Vă permite doar să eliminați resturile mici și firimituri. Tipurile tradiționale și vechi au de obicei un motor încorporat de 1200 W, care le permite să curețe panouri, teracotă sau podele din lemn. Cu toate acestea, este posibil să nu fie bune cu covoarele. Într-o casă în care sunt mai multe tipuri de suprafețe, mai bine este să se aleagă un aspirator cu mai multă putere, începând de la 1600W. Pentru covoare pufoase, groase și dense, această putere ar trebui să fie și mai mare.

 

Puterea de aspirație a aspiratorului depinde de motorul utilizat în acesta. Cu cât este mai mare puterea motorului, cu atât este mai mare puterea de aspirație. Când vorbești despre puterea de aspirație a unui aspirator, vrei să spui  cu cât de multă putere suge praful în interiorul său. Puterea medie care permite utilizarea standard a aspiratorului este de 300W. Cu toate acestea, dacă aveți animale de companie acasă, este mai bine să alegeți un aspirator cu putere mare de aspirație, adică modele din gama 400-500 W. O soluție practică este și alegerea echipamentului care vă va permite să reglați puterea de aspirație și să o adaptați la suprafața actuală curățată.

 

 

Filtre pentru aspirator

Fiecare aspirator are filtre încorporate. Din ce sunt făcute acestea afectează semnificativ calitatea și funcționalitatea dispozitivului. Filtrele din aspirator sunt împărțite în cele de intrare care protejează motorul și cele de ieșire care curăță aerul. Aspiratoarele cu filtre disponibile pe piață sunt următoarele:

  • din țesături, acesta este cel mai simplu și cel mai des utilizat cu prudență; Filtrele din țesătură rețin praful și nu lasă particulele să scape afară; dezavantajul lor este însă că captează doar poluanții mari și nu curăță aerul de alergeni;
  • din hârtie, sunt considerate mai eficiente decât țesăturile, dar încă nu curăță aerul de alergeni; filtrele de hârtie pentru aspiratoare trebuie înlocuite în mod regulat;
  • din apă, care reține perfect praful și cele mai mici particule de poluare; permite curățarea atât a materialelor uscate cât și a celor lichide; avantajul lor mare este că sunt de cele mai multe ori echipate cu o funcție de umidificare a aerului;
  • antialergice sau HEPA, acest tip de filtre de aspirator opresc toate murdăriile, chiar și cele microscopice; filtre reutilizabile; ele sunt adesea utilizate în aspiratoarele cu bagaj și ciclopean.

 

Producătorii de aspiratoare folosesc foarte des o combinație de filtre în dispozitivele lor. Atunci când alegeți un aspirator, luați în considerare condițiile în care echipamentul va fi utilizat și nevoile individuale. De asemenea, merită luat în considerare că filtrele pentru aspirator trebuie să fie înlocuite din când în când. Deci este bine să le alegeți pe cele care vor fi ușor de cumpărat și nu prea scumpe.

 

 

Volumul aspiratorului

Deși multe persoane ignoră acest parametru atunci când fac cumpărături, volumul aspiratorului este foarte important. Cei mai mulți dintre oameni doresc ca dispozitivul să funcționeze cât mai liniștit și să nu facă zgomot. Pe piață există tot mai multe aspiratoare silențioase. Cu toate acestea, trebuie amintit că la cumpărarea unui aspirator standard, acesta va emite sunet cu o intensitate de aproximativ 70 dB. Este un nivel care depășește normele și poate dăuna auzului. Aspiratoare de bună calitate sunt cele al căror nivel de zgomot nu este mai mare de 65 dB.

 

aspirator cu gat
fot.pixabay.com

Greutatea și dimensiunile aspiratorului

Când cumpărați un aspirator, merită, de asemenea, să vă uitați atent la greutatea și dimensiunile sale. Cu un dispozitiv mare poate fi o problemă într-un apartament mic; va fi greu de lucrat, va fi, de asemenea, o problemă pentru depozitare. Nu sunt recomandate aspiratoarele grele. Nu sunt foarte confortabile și cușor de utilizat, mai ales în casele cu mai multe etaje și pe zone mari. Mutarea lor poate provoca dureri de spate și alte afecțiuni de acest tip.

 

Echipamente suplimentare

Majoritatea producătorilor adaugă echipamente și accesorii suplimentare la aspiratoare. Cele de bază includ seturi de perii diferite care vă permit să curățați atât suprafețe alunecoase, cum ar fi plăci ceramice și covoare. Un set de perii pentru un aspirator poate include, de asemenea, terminații pentru îndepărtarea părului sau a părului animalelor. Echipamentele de bază ale aspiratoarelor sunt de asemenea pungi și, uneori, filtre care pot fi înlocuite. Seturile de accesorii includ apoi tuburi telescopice cu lungime reglabilă care permit tubului să se adapteze la înălțime și să crească confortul de curățare, sau de mirosuri de aspirator.

Când cumpărați un aspirator pentru locuință, trebuie să acordați atenție multor elemente. Chiar și cele aparent nesemnificative, cum ar fi lungimea cablului sau modul de parcare, cu utilizarea frecventă a dispozitivului vor avea un impact semnificativ asupra confortului muncii. Dacă nu știți ce model să alegeți, merită întotdeauna să consultați clasamentul aspiratoarelor și să aflați care este în prezent cel mai bun de pe piață.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here