Dioda care emite lumină (LED) este una dintre cele mai eficiente tehnologii de iluminat cu economie de energie și cu creștere rapidă din lumea actuală. Becurile LED de înaltă calitate au o durabilitate mai mare și oferă o calitate similară sau mai bună a luminii decât alte tipuri de iluminat. Diodele care emit lumina (LED-urile) sunt un tip de iluminare cu semiconductor. Semiconductorii transformă energia electrică în lumină, becurile LED consumă doar 20% -25% din energie și durează până la 25 de ori mai mult decât becurile incandescente tradiționale, pe care le înlocuiesc cu succes.
LED-urile sunt disponibile în prezent în multe produse, cum ar fi:
- înlocuitori pentru becuri tradiționale de 40 W, 60 W și 75 W,
- becuri reflectorizante folosite adesea în corpurile de iluminat încastrate pentru ex. plafoane
- mici faruri
- lămpi de birou,
- iluminat montat deasupra blatului de bucătărie,
- iluminat exterior.
Sunt disponibile în diferite culori, iar unele sunt adaptate pentru a lumina sau oferi funcții convenabile, cum ar fi lumina de zi și senzorii de mișcare. LED-urile funcționează bine în interior și în exterior datorită durabilității și performanței lor la temperaturi scăzute.
Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante lucruri despre LED-uri
Economie de energie
LED-ul este o tehnologie de iluminat cu consum redus de energie, care poate schimba fundamental viitorul iluminatului pe tot globul. Se estimează că becurile led de bună calitate consumă cel puțin 75% mai puțină energie și durează de 25 de ori mai mult decât iluminatul obișnuit cu incandescență.
Utilizarea pe scară largă a iluminatului LED are cel mai mare impact potențial asupra economiilor de energie. Numai în Statele Unite, utilizarea pe scară largă a LED-urilor poate economisi aproximativ 348 TWh (în comparație cu nicio utilizare a LED-urilor) în electricitate până în 2027, ceea ce este echivalent cu producția electrică anuală de 44 de centrale mari (1.000 megawati fiecare), iar economiile totale ar putea ajunge la peste 30 miliarde de dolari la prețurile actuale ale energiei electrice.
Unicitatea becurilor LED
Iluminarea cu LED-uri este foarte diferită de alte surse de lumină, cum ar fi lămpile fluorescente incandescente și compacte. Cele mai importante diferențe includ:
- Sursa de lumină: LED-urile sunt de mărimea ardeiului, iar un amestec de LED-uri roșii, verzi și albastre este de obicei utilizat pentru a produce lumină albă.
- Direcție : LED-urile emit lumină într-o anumită direcție, reducând nevoia de reflectoare și difuzoare care captează lumină. Această caracteristică face ca LED-urile să fie mai eficiente în multe aplicații, cum ar fi corpurile de iluminat încorporate. Cu alte tipuri de iluminare, lumina trebuie să fie reflectată în direcția dorită și este posibil ca mai mult de jumătate din lumină să nu părăsească dispozitivul.
- Căldură : LED-urile emit foarte puțină căldură. Pentru comparație, becurile incandescente își eliberează 90% din energia lor sub formă de căldură, iar lămpile fluorescente compacte eliberează aproximativ 80% din energia lor sub formă de căldură.
Produse LED
Iluminatul cu LED-uri este disponibil în prezent într-o gamă largă de produse pentru uz casnic sau industrial, iar lista acestora crește în fiecare an. Dezvoltarea rapidă a tehnologiei cu LED-uri duce la creșterea mai multor produse și la o îmbunătățire a eficienței producției, ceea ce duce la creșterea prețurilor. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente tipuri de produse cu LED.
Iluminat industrial și comercial
Eficiența ridicată și natura direcțională a iluminatului LED le face ideale pentru multe aplicații industriale. LED-urile sunt din ce în ce mai frecvente în stradă, garaj, pavaj și alte iluminări exterioare, iluminarea dulapului de control, iluminarea modulară și iluminarea sarcinilor.
Iluminare LED în bucătărie – iluminare sub tavanul bucătăriei
LED-urile sunt mici și direcționale, motiv pentru care sunt ideale pentru montarea pe blaturile de bucătărie, facilitând astfel rețetele de gătit și citire. Culoarea iluminatului poate părea mai rece sau albastră decât ceea ce este de dorit de obicei în bucătărie, în plus, există posibilitatea de umbrire excesivă în unele dispozitive, de aceea este important să comparăm produsele pentru a găsi cel mai bun bec LED care să corespundă cerințelor noastre .
Corpuri de iluminat încorporate
Corpurile de iluminat încorporate sunt utilizate pe scară largă în bucătăriile rezidențiale, coridoare și băi, precum și în multe spații de birouri comerciale. DOE estimează că gospodăriile americane au instalat cel puțin 500 de milioane de corpuri de iluminat încastrate tip downlight , și în fiecare an au vândut mai mult de 20 milioane de euro. Atât tehnologia CFL, cât și LED-urile pot reduce puterea luminii în jos cu 75% sau mai mult.
Becuri LED înlocuibile
Prin îmbunătățirea performanței și scăderea prețurilor, lămpile cu LED-uri pot înlocui becurile de 40, 60 și chiar 75 W. Este important să citiți eticheta de pe ambalajul becurilor LED pentru a vă asigura că produsul are luminozitatea și culoarea potrivite pentru locația dorită. După o selecție atentă, produsele de înlocuire cu LED-uri pot fi o opțiune excelentă.
Lumini de Crăciun
LED-urile consumă mult mai puțină energie decât becurile tradiționale, motiv pentru care sunt utilizate cu succes pentru producerea luminilor de Crăciun, iar principalul lor avantaj este:
- siguranță : LED-urile sunt mult mai reci decât lămpile incandescente, datorită cărora reduc riscul de iluminare a obiectelor din jur
- durabilitate: LED-urile sunt realizate din lentile epoxidice, nu din sticlă, deci sunt mai rezistente la fisurare
- investiție de ani de zile: același LED poate fi utilizat pentru până la 40 de anotimpuri
- Instalare ușoară: puteți conecta până la 25 de șiruri de leduri împreună, fără teamă să supraîncărcați priza de pe perete.
Principalele avantaje ale iluminării cu economii de energie
Față de becurile cu incandescență tradiționale, becurile cu economii de energie, cum ar fi becurile cu halogen, lămpile fluorescente compacte (CFL) și diodele cu emisie de lumină (LED-uri) prezintă următoarele avantaje:
- consumă de obicei cu aproximativ 25% – 80% mai puțină energie decât filamentele tradiționale, garantând astfel o economie mare
- pot lucra de 3-25 ori mai mult
Becurile cu consum redus de energie de astăzi sunt disponibile într-o gamă largă de culori și niveluri de lumină. Deși prețul inițial al becurilor LED cu economie de energie este de obicei mai mare decât becurile incandescente tradiționale, merită să investești în ele, deoarece ciclul de viață al becurilor LED va fi mult mai lung decât omologii lor mai puțin moderni și peste ani vom economisi cantități semnificative de energie și bani. Multe becuri cu LED-uri mai noi durează mult mai mult decât becurile tradiționale, deci nu trebuie să le schimbați la fel de des.
Gospodăria medie cheltuiește aproximativ 5% din bugetul său pentru iluminat. Tranziția la un iluminat eficient din punct de vedere energetic este una dintre cele mai rapide modalități de a reduce facturile la energie. Înlocuind cele mai utilizate cinci becuri acasă cu modele de economisire a energiei, puteți economisi de la 200 la chiar 350 de PLN în fiecare an. Pentru a economisi cât mai mult, alege becuri cu halogen, lămpi fluorescente compacte sau becuri LED. Toate aceste becuri îndeplinesc noile standarde energetice care au intrat în vigoare în 2012-2014. Becurile care economisesc energie consumă cu aproximativ 25% mai puțină energie decât soiurile lor tradiționale.
Becuri care economisesc energie și becuri tradiționale
- Becurile incandescente tradiționale consumă multă energie pentru a produce lumină și în prezent nu mai sunt produse sau sunt treptate pe piață până la epuizarea stocurilor.
- 90% din energie este furnizată sub formă de căldură
- Această energie pierdută este banii pe care îi aruncăm
- Becurile mai noi care economisesc energie oferă o varietate de culori de iluminat și sunt, de asemenea, mult mai eficiente – datorită cărora sunt mai economice
Durata de viață a produselor de iluminat cu LED
Durata de viață a produselor de iluminat cu LED este diferită de cea a altor surse de lumină, cum ar fi becurile incandescente sau lămpile fluorescente compacte (CFL). De obicei, LED-urile nu „se sting”. În schimb, vom observa „slăbirea luminii” – luminozitatea LED-ului va scădea încet în timp. Spre deosebire de becurile cu incandescență tradiționale, „durata de viață” a LED-urilor este determinată prin a prezice când puterea de lumină este redusă cu 30 la sută.
LED-uri în iluminare
LED-urile sunt încorporate în becuri și suporturi pentru aplicații de iluminat general. Dimensiunile reduse ale LED-urilor oferă opțiuni excepționale de design. Unele becuri LED se pot asemăna fizic cu becurile incandescente cunoscute și se potrivește mai bine cu aspectul becurilor cu incandescență tradiționale.
LED-uri și energia termică
LED-urile folosesc surse de căldură pentru a absorbi căldura și a o disipa în mediul înconjurător. Datorită acestui fapt, LED-urile nu se supraîncălzesc și nu se ard. Gestionarea căldurii este de obicei cel mai important factor care afectează eficiența LED-ului de-a lungul durabilității sale. Cu cât temperatura cu care funcționează LED-urile este mai ridicată, cu atât lumina se degradează mai rapid și durata de funcționare va fi mai scurtă.
Produsele cu LED utilizează o varietate de modele și configurații unice ale radiatorului pentru a gestiona căldura. Astăzi, progresele realizate în materiale au permis producătorilor să proiecteze becuri LED care să corespundă formelor și dimensiunilor becurilor tradiționale. Indiferent de designul radiatorului, toate produsele LED care au obținut certificarea ENERGY STAR au fost testate pentru o gestionare corespunzătoare a căldurii, astfel încât puterea de lumină să fie menținută corect pe toată durata vieții.
În ce fel diferă iluminarea cu LED de alte surse de lumină, cum ar fi becurile incandescente și lămpile fluorescente compacte (CFL)?
Becurile cu LED-uri diferă de iluminarea incandescentă și fluorescentă în diferite moduri Iluminarea cu LED-uri bine proiectate este mai eficientă, versatilă și durează mai mult.
LED-urile sunt surse de lumină „direcționale”, ceea ce înseamnă că emit lumină într-o anumită direcție, spre deosebire de lămpile fluorescente incandescente și compacte, care emit lumină și căldură în toate direcțiile. Aceasta înseamnă că ledurile pot utiliza lumina și energia mai eficient în multe aplicații. Totuși, acest lucru înseamnă că este necesară o inginerie sofisticată pentru a face un bec LED să lumineze în toate direcțiile.
Culorile LED tipice sunt chihlimbar, roșu, verde și albastru. Pentru a obține lumină albă, diverse LED-uri colorate sunt combinate sau acoperite cu fosfor care transformă culoarea luminii în lumină „albă” folosită în case. Fosforul este un material gălbui care acoperă unele LED-uri. LED-urile colorate sunt utilizate pe scară largă ca lumini de semnal, cum ar fi butonul de pornire al computerului.
În CFL, electricitatea curge între electrozi la fiecare capăt al tubului de gaz. Această reacție produce lumină ultravioletă (UV) și căldură. Lumina ultravioletă se transformă în lumină vizibilă când lovește fosforul pe interiorul unui bec.
Becurile produc lumină folosind electricitate pentru a încălzi fibra de metal până când devine albă sau se aprinde. Drept urmare, becurile incandescente își eliberează 90% din energie sub formă de căldură.