incalzire
fot.pixabay.com

Cuptoarele cu microundele – unii consideră că sunt echipamente de bucătărie necesare, alții ca un plus inutil, ocupând spațiu în bucătărie și în plus periculoase pentru sănătate. Indiferent de părerea avută despre acestea, trebuie recunoscut faptul că acest aparat de bucătărie s-a bucurat de o popularitate neclintită de când a apărut pe piață, adică până la mijlocul secolului XX. Chiar și atunci au fost văzute ca aparate care cresc calitatea vieții în gospodărie și economisesc timpul petrecut în gătit și încălzire. De-a lungul timpului, piața cuptorului cu microunde a crescut semnificativ. Astăzi, avem multe modele din care să alegem, care oferă funcționalități și soluții diverse. Prin urmare, rămâne întrebarea: cum să alegem cel mai bun model din această ofertă bogată. Vizitează pagina, vei găsi în articolul nostru și în clasamentul cu microunde raspunsul la această întrebare.

 

aparat bucatarie
fot.pixabay.com

Cuprins

1 Cuptoare cu microunde recomandate

1.1 Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 200 PLN

1.2 Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 250 PLN

1.3 Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 300 PLN

1.4 Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 350 PLN

1.5 Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 400 PLN

1.6 Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 500 PLN

1.7 Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 500 PLN

2 Cum funcționează cuptorul cu microunde?

3 Construcția cuptorului cu microunde

4 Tipuri de cuptoare cu microunde

5 Funcționalitățile cuptoarelor cu microunde – sau doar încălzirea?

6 Capacitatea și forma cuptorului cu microunde

7 Puterea cuptoarelor cu microunde – ce putere a cuptoarelor cu microunde ar trebui să alegeți?

8 Moduri de a controla cuptorul cu microunde

9 Materiale folosite pentru  fabricarea unui cuptor cu microunde

10 Funcții suplimentare și protecția cuptoarelor cu microunde

11 Accesorii pentru cuptoare cu microunde – ce merită cumpărat?

12 Cum să folosiți un cuptor cu microunde în siguranță?

 

 

Cuptoare cu microunde recomandate

Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 200 PLN

AMICA AMG 20M70V

 

Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 250 PLN

Sharp R-200BKW

 

Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 300 PLN

Zelmer 29Z020 (ZMW3001W)

 

Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 350 PLN

Samsung GE73M

 

Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 400 PLN

Samsung MG23F301EAS

 

Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 500 PLN

Samsung GE89MST1

 

Cele mai bune cuptoare cu microunde de până la 500 PLN

Inverter Panasonic NN-GD371S

 

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Funcționarea unui cuptor cu microunde, indiferent de modelul ales, include același proces de operare. Alimentele introduse în acesta sunt încălzite cu ajutorul microundelor, care vibrează moleculele de apă. Aceste particule se lovesc între ele și generează căldură, care în următoarea etapă se răspândește peste vasul încălzit.

 

Construcția unui cuptor cu microunde

Funcționarea similară a diferitelor modele de cuptoare cu microunde nu este singura asemănare care există între ele. Aceste dispozitive, indiferent de model, au și o structură aproape identică. Ele constau dintr-o cameră și o ușă cu sticlă transparentă și plasă construită. S-ar părea că fiecare dintre cuptoarele cu microunde este același. Totuși, nu este cazul. Activitățile și construcțiile similare nu le fac identice.

 

Tipuri de cuptoare cu microunde

În primul rând, cuptoarele cu microunde sunt împărțite în cele încorporate și independente. Această diviziune vă permite să adaptați dispozitivul la interiorul și suprafața bucătăriei. Fiecare dintre aceste soluții are opinii pro și contra. Cel care interesează majoritatea oamenilor, adică prețul cuptorului cu microunde crește în favoarea celor care sunt standardizate. Modelele încorporate sunt de obicei din materiale de bună calitate și, prin urmare, sunt mai scumpe.

 

 

Funcționalitățile cuptoarelor cu microunde – sau doar încălzirea?

În ciuda multor recenzii negative, cuptorul cu microunde este încă foarte popular. Are, fără îndoială, multe avantaje. Unul dintre ele este faptul că dispozitivele moderne nu mai sunt doar pentru încălzirea mesei. Cuptoarele cu microunde moderne vă permit, de asemenea, să gătiți în aburi, să coaceți, să coaceți prăjituri sau carne și să dezghețați preparatele. Un cuptor cu microunde de bună calitate și setarea unor programe adecvate înseamnă că mesele preparate în el sau încălzite după gust nu dau loc celor proaspete și, în plus, sunt sănătoase. Prin urmare, cuptoarele cu microunde cu funcții extinse pot și adesea înlocuiesc multe electrocasnice, de exemplu, un cuptor sau un grătar.

Funcția de bază a unui cuptor cu microunde este încălzirea, același program doar cu mai puțină putere poate fi folosit pentru a dezgheța carne sau pește. Un program separat este utilizat pentru decongelarea în cuptorul cu microunde, dacă nu este acolo, funcția de încălzire trebuie să fie setată la 20 W și să pună carnea în dispozitiv timp de 1-2 minute. Această funcție poate fi folosită nu numai pentru carne, ci și la alte produse alimentare.

Microundele cu grătar și aer cald sunt, de asemenea, foarte frecvente. Convecția într-un cuptor cu microunde permite coacerea în el pe principii similare ca în cuptoarele tradiționale. Datorită ventilatorului instalat în dispozitiv, prepáratele sunt încălzite și coapte uniform pentru o perioadă scurtă de timp. Convecția într-un cuptor cu microunde poate fi de asemenea folosită pentru uscarea ciupercilor. Dispozitivele mai noi și mai puternice combină funcțiile de cuptor cu microunde și grătar. Astfel de dispozitive sunt cuptoare cu microunde cu funcție de combi. Acestea vă permit să încălziți și să rumeniți simultan mâncarea.

 

 

Capacitatea și forma cuptorului cu microunde

Atunci când alegeți un cuptor cu microunde, este important să vă analizați nevoile. Capacitatea și dimensiunea dispozitivului pe care îl cumpărați depind de acestea. Producătorii, având în vedere capacitatea cuptorului cu microunde, determină câte ingrediente pot fi introduse în camera sa în același timp. Capacitatea echipamentului este, de asemenea, legată de dimensiunile sale și de diametrul placii turnante pe care sunt așezate produsele alimentare și produsele. Pe piață puteți găsi cu ușurință atât cuptoare mici cu microunde cu o capacitate de 15 litri, cât și aparate mai mari cu o capacitate de până la 40 de litri. În clasamentul cuptoarelor cu microunde, cele mai populare sunt cuptoarele cu o capacitate de 17-20 litri și o placă cu un diametru de 25 litri. Trebuie menționat, totuși, că este dificil să dezghețăm puiul întreg într-un astfel de mod sau să încălzim cea mai mare pizza. Dezavantajul micilor cuptoare cu microunde este și faptul că acestea au funcții limitate. Cele care pot înlocui cuptorul în bucătărie sunt de obicei cele cu peste 25 de litri.

 

 

Puterea cuptoarelor cu microunde – ce putere a cuptoarelor cu microunde ar trebui să alegeți?

Atunci când alegeți un cuptor cu microunde, merită să fiți atenți și la puterea microundelor. Cu ajutorul acesteia mâncărurile sunt încălzite și gătite. Cu cât este mai mare, cu atât este mai rapidă pregătirea mesei. Cele mai populare modele cu microunde au putere de 900-1000 W. Acestea permit o încălzire rapidă. Puterea mare înseamnă totuși că, cu bucăți mici de carne sau aluatul de pe margini, pot fi uscate sau arse. Cu toate acestea, cuptoarele cu microunde cu putere mai mică nu își îndeplinesc de obicei sarcinile. Este nevoie de mult timp pentru a încălzi alimentele și, de asemenea, consumă cantități mari de energie electrică. De asemenea, trebuie amintit că atunci când cumpărați un cuptor cu microunde cu funcție de grătar, ar trebui să verificați separat puterea acestuia. Cea mai frecventă este de 1300 W.

 

Moduri de a controla cuptorul cu microunde

Pe lângă funcționalitate, cuptoarele cu microunde au și o metodă de control. Cel mai simplu este cel mecanic. Controlul mecanic este utilizat în cuptoare ieftine cu microunde, care pot fi cumpărate pentru aproximativ 200 PLN. Acestea se bazează pe setarea manuală a puterii și timpului cuptorului. Aceasta înseamnă că nu este dificil să obții precizie aici. Cuptoarele cu microunde din gama medie sunt de obicei echipate cu comenzi electronice. Apare și în modele de înaltă calitate. Dispozitivele au un panou de control care vă permite să utilizați butoanele pentru a selecta funcțiile individuale ale echipamentului, tipul de încălzire a alimentelor sau greutatea acestuia. Sistemul cu care este echipat cuptorul cu microunde va seta frecvența radio și timpul pentru a încălzi preparatul singur. Cele mai scumpe cuptoare cu microunde folosesc un sistem de control al greutății. După introducerea preparatului în cuptor, cuptorul își determină greutatea cu ajutorul detectoarelor speciale și, pe această bază, selectează timpul și puterea încălzirii.

 

 

Materiale folosite pentru  fabricarea unui cuptor cu microunde

Dacă doriți să cumpărați un cuptor cu microunde de bună calitate, ar trebui să acordați atenție și interiorului și mai exact materialelor cu care a fost finisat. Cele mai ieftine modele au de obicei un finisaj emailat. Suprafața acestui material crește dispersia microundelor în cameră, datorită căreia timpul de preparare a mâncării este redus semnificativ. Emailul este, de asemenea, ușor de curățat. Cel mai mare avantaj al său este faptul că  acesta este rezistent la zgârieturi și alte deteriorări mecanice. Acoperirile ceramice utilizate în microundele de mai bună calitate un sunt rezistente la aceste zgârieturi. Cele mai scumpe modele sunt cuptoarele cu microunde cu finisaj din oțel inoxidabil. Acest material este rezistent și solid și nu provoacă rugină.

 

Funcții suplimentare și protecția cuptoarelor cu microunde

Despre cuptoare cu microunde cu funcții suplimentare, părinții copiilor mici în special, ar trebui să se gândească la ele. În această privință, elementul de bază este blocarea cuptorului. Vă permite să folosiți cuptorul în siguranță, chiar și în prezența celor mai mici. Adesea, puteți găsi, de asemenea, cuptoare cu microunde cu un program de auto-curățare cu ajutorul aburului. Aceasta este o opțiune convenabilă care vă permite să scăpați rapid de resturile de alimente uscate din interiorul dispozitivului.

 

 

Accesorii pentru cuptoare cu microunde – ce merită cumpărat?

Producătorii de cuptoare cu microunde se asigură, de asemenea, că utilizatorii lor au accesorii adecvate. Cel de bază cu care este echipat aproape fiecare model este o placă turnantă și un suport pentru el. Pentru cuptoarele care au un grătar încorporat, se adaugă și un grătar. Accesoriile suplimentare includ, de asemenea, containerele cu aburi sau plăcile de rumenire. Alături de grătar, puteți cumpăra și huse care vă permit să protejați interiorul dispozitivului de tulburări, precum și cârpe și preparate speciale pentru curățarea acestui tip de dispozitiv. Ustensilele care permit încălzirea în siguranță a vaselor în acesta sunt, de asemenea, tratate ca accesorii pentru cuptoare cu microunde.

 

 

microunde
fot.pixabay.com

Cum să folosiți un cuptor cu microunde în siguranță?

Există multe mituri despre utilizarea unui cuptor cu microunde. Unele contraindicații descurajează utilizarea acestui tip de dispozitiv. Cu toate acestea, trebuie să știți că utilizarea în condiții de siguranță a cuptorului cu microunde depinde doar de noi înșine. Utilizatorii săi trebuie să-și amintească să nu încălzească mâncarea în vase metalice, din aluminiu sau cu modele aurite. Aceste tipuri de suprafețe reflectă undele, care pot duce la foc. Pentru a încălzi mâncarea într-un cuptor cu microunde, utilizați vase rezistente la căldură din ceramică sau plastic. Plăcile trebuie să fie deschise astfel încât vaporii de apă să poată scăpa ușor și să nu izbucnească recipientul. Cuptorul cu microunde trebuie, de asemenea, menținut curat și ușa strânsă.

 

Cumpărarea unui cuptor cu microunde trebuie să fie gândită. Modelul, tipul și funcționalitățile sale oferite ar trebui adaptate îndeaproape la nevoile membrilor săi și ale altor membri ai gospodăriei. Cele mai bune modele pot fi găsite în clasamentul cuptoarelor cu microunde. Ghidat de ei, este posibil să distingem dispozitivele a căror valoare pentru bani este cea mai bună. Selecția va ajuta, de asemenea, la revizuirea ofertelor unor producători cunoscuți precum Amica, Zelmer, Samsung, Whirlpool, Electrolux, Panasonic, Daewoo și LG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here