masă
fot.pixabay.com

Cuprins

1 Cuțitele sunt echipamentele de bază ale fiecărei bucătării. Probabil că nimeni dintre noi nu își poate imagina funcționarea unei bucătării fără ele. Datorită lor, putem tăia carne, coaja legumelor sau putem pregăti mâncărurile. Indisponibilitatea acestui obiect a adus la faptul că se pot cumpăra cuțite de bucătărie la fiecare pas. Sunt disponibile nu numai în magazinele de mobilier pentru casă, ci și în chioșcuri. Din păcate, nu toate cuțitele dispun de aceeași calitate. Majoritatea cuțitelor de bucătărie ieftine nu își îndeplinesc funcțiile de bază. Prin urmare, dacă doriți să tăiați și să curățați în bucătărie într-un mod convenabil și rapid, alegerea cuțitelor trebuie abordată cu atenție. De asemenea, merită să ajustați tipurile de lame la activitățile cele mai frecvente. Vezi ce trebuie să știi pentru a cumpăra cuțite bune de bucătărie.

2 Tipuri de cuțite de bucătărie

3 Cuțite de bucătărie japoneze

4 Cuțite bune de bucătărie – cum să le alegeți?

5 Duritatea și ascuțimea cuțitelor de bucătărie

6 Comoditatea și confortul în utilizare

7 Ce cuțite de bucătărie să cumpărați?

8 Cât costă cuțitele de bucătărie?

bucătărie
fot.pixabay.com

Cuțitele sunt echipamentele de bază ale fiecărei bucătării. Probabil că nimeni dintre noi nu își poate imagina funcționarea unei bucătării fără ele. Datorită lor, putem tăia carne, coaja legumelor sau putem pregăti mâncărurile. Indispensabilitatea acestui obiect a adus la faptul că se pot cumpăra cuțite de bucătărie la fiecare pas. Sunt disponibile nu numai în magazinele de mobilier pentru casă, ci și în chioșcuri. Din păcate, nu toate cuțitele dispun de aceeași calitate. Majoritatea cuțitelor de bucătărie ieftine nu își îndeplinesc funcțiile de bază. Prin urmare, dacă doriți să tăiați și să curățați în bucătărie într-un mod convenabil și rapid, alegerea cuțitelor trebuie abordată cu atenție. De asemenea, merită să ajustați tipurile de lame la activitățile cele mai frecvente. Vezi ce trebuie să știi pentru a cumpăra cuțite bune de bucătărie.

Tipuri de cuțite de bucătărie

Laicii ar putea crede că un cuțit este un cuțit și nu acordă prea multă atenție alegerii sale. Cu toate acestea, fiecare lamă este într-adevăr dedicată diferitelor tipuri de produse alimentare. Doar pentru că orice cuțit taie carnea nu înseamnă că o va face bine. De aceea putem găsi cuțite de carne, pește, fructe și legume pe rafturile magazinelor. Modelele individuale vor fi diferite, de asemenea, prin ascuțime, duritate sau distanțare a lamelor. Mulți producători oferă și cuțite de bucătărie universale. Fiecare dintre aceste tipuri de accesorii pot fi găsite în topul cuțitelor de bucătărie. El vă va spune ce modele se bucură de cele mai favorabile opinii ale utilizatorilor.

Cele mai populare cuțite de bucătărie includ:

 • cuțitul bucătarului – are o lamă mare, care depășește de obicei 20 de centimetri; pe lângă faptul că este lung, este de asemenea larg; cuțitul bucătarului este considerat universal; datorită acestuia puteți efectua sarcini de bază în bucătărie; potrivit pentru tăierea legumelor, fructelor și cărnii, tocat, feliere;
 • cuțit de decojire – acesta este un model mic al unui cuțit de bucătărie; lama sa nu depășește 7 centimetri; acest cuțit poate fi recunoscut prin vârful ușor curbat; astfel de capete de lamă permit curățarea ușoară a legumelor și fructelor, precum și pentru a face tăieturi și decorații precise pe bucate;
 • cuțit de pâine – caracterizat printr-o lungime de peste 20 de centimetri și lamă îngustă, care este zimțată; cuțitul de pâine este potrivit atât pentru produsele proaspete cât și în cazul pâinii mai vechi sau a chiflelor;
 • cuțit pentru filetare – folosit pentru a separa carnea de oase și pentru filetare pește; îl puteți recunoaște prin lama îngustă, dar lungă și vârful ascuțit;
 • cuțit pentru brânzeturi – se distinge prin găuri în lamă, care împiedică feliile să se lipească de lamă; cuțitele pentru brânzeturi au dinți mici care facilitează tăierea; caracteristica lor importantă este vârful bifurcat;
 • cuțit universal – construcția sa seamănă cu un cuțit de bucătar; cu toate acestea, un cuțit universal este puțin mai îngust și mai scurt; lama sa nu trebuie să depășească 20 de centimetri; așa cum sugerează și numele, îl puteți folosi pentru toate operațiunile de bază atunci când gătiți și pregătiți mâncărurile.

Cuțite de bucătărie japoneze

După cum arată topul cuțitelor de bucătărie, cuțitele japoneze sunt de asemenea foarte populare. Sunt produse speciale, care sunt realizate printr-un proces de producție original. Cuțitele de bucătărie japoneze pot fi obținute în două moduri. Primul este denumit honyaki. Aceste tipuri de cuțite sunt create prin procesul de forjare și sunt confecționate dintr-un singur material. Cel mai adesea este utilizat oțelul. A doua metodă de fabricare a cuțitelor de bucătărie este kasumi. În acest caz, acestea sunt realizate din două materiale diferite – oțel și fier. Prototipul lor sunt cuțitele de samurai. Acest tip de cuțite de bucătărie se disting prin flexibilitate foarte mare și ușurință în utilizare. Ca și în versiunea tradițională și printre cuțitele de bucătărie japoneze, există mai multe tipuri. Cele mai populare sunt:

 • santoku – acesta este echivalentul cuțitului bucătarului; îl poți recunoaște prin lama largă și lungă;
 • gyuto – cu aspectul și caracteristicile sale sa ne amintește de binecunoscutul cuțit universal;
 • yanagiba – acesta este un cuțit clasic de sushi; printre alte cuțite, se remarcă printr-o lamă îngustă și foarte lungă; cuțitul de sushi este ascuțit doar pe o parte, deci poate fi utilizat ușor și la feliere;
 • usuba – seamănă cu un satâr subțire; în bucătărie se folosește la tocat și tâiat legume;
 • deba – acesta este un cuțit mai scurt cu o lamă groasă; își găsește întrebuințarea la prepararea peștelui.

Cuțitele de bucătărie japoneze sunt o alegere excelentă pentru persoanele cărora le place să gătească și gătesc mult. Sunt durabile, solide și foarte ascuțite. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că prețurile lor nu sunt printre cele mai mici. Chiar și setul de bază al cuțitelor de bucătărie japoneze este mai scump decât cel tradițional extensiv.

Cuțite bune de bucătărie – cum să le alegeți?

Pe lângă alegerea tipurilor de cuțite care funcționează bine în bucătăria noastră, parametrii de bază sunt de asemenea importanți la cumpărare. Depinde de ei dacă cuțitul va fi rezistent și solid și ce posibilități va oferi în bucătărie. Când cumpărați cuțite de bucătărie, în primul rând ar trebui să acordați atenție materialului din care au fost confecționate. Materialul din care sunt produse au impact asupra rezistenței la tocire, la deteriorarea mecanică și coroziune. Printre cuțitele de bucătărie disponibile pe piață, ies în evidență cele forjate și cele laminate. Cuțitele forjate sunt durabile și solide. Sunt confecționate din oțel inoxidabil sau carbon de înaltă densitate. În ambele cazuri, sunt rezistente la coroziune și durabile. Problema poate apărea doar cu ascuțirea cuțitelor din oțel inoxidabil. Acest proces consumă mai mult timp decât alte modele. În ciuda acestui fapt, accesoriile forjate sunt cele mai populare în topul cuțitelor de bucătărie. Ele depășesc cuțitele laminate, care mai puțin solide care sunt confecționate din foi de metal. Dezavantajul principal al acestora este rezistența redusă și grosimea. Cu toate acestea, sunt o soluție ieftină și sunt adesea alese de către persoanele care mizează pe achiziționarea de accesorii de bucătărie cu un buget redus.

În magazine puteți găsi și cuțite de bucătărie din titan și ceramică. Sunt accesorii cu rezistență și durabilitate considerabile. Cu toate acestea, achiziția lor necesită fonduri mai mari. Prețuri ridicate se găsesc și la cuțitele confecționate din oțelul de Damasc, considerat cel mai bun material. Se disting prin duritate, ascuțime și rezistență extraordinară împotriva deteriorărilor.

Duritatea și ascuțimea cuțitelor de bucătărie

Atunci când alegeți cuțitele de bucătărie, parametrii precum ascuțimea și duritatea lamei nu pot fi trecute cu vederea. Pentru primul criteriu, procesul de evaluare este greu de realizat, deoarece nu se poate face folosind valori specifice. Prin urmare, înainte de a cumpăra, este mai bine să încercați cuțitul sau să urmați indicii topului cuțitelor de bucătărie, ceea ce vă va ajuta la alegerea celor mai bune modele disponibile pe piață. La testare, nu uitați că utilizarea unui cuțit nu ar trebui să necesite prea mult efort, iar lama trebuie să intre fără probleme în produs, fără tragere forțată. Cel mai bine este să verificați lama pe ceva tare, de exemplu un cartof. Dacă îl tăiem fără efort și nu cu multă presiune, înseamnă că respectivul cuțit va fi cel bun.

Duritatea unui cuțit de bucătărie este un parametru exprimat prin HRC. Duritatea este responsabilă pentru durata de viață a echipamentului. Dacă doriți să cumpărați un cuțit de bucătărie bun, alegeți al cărui duritate depășește 50 HRC.

bucătărie
fot.pixabay.com

Comoditatea și confortul în utilizare

Un cuțit este un instrument care este folosit foarte des, așa că atunci când îl cumpărați nu puteți ignora comoditatea și confortul în utilizare. Acest lucru este influențat în principal de designul mânerului. În magazine puteți obține cuțite cu mâner din lemn sau din plastic. Pe lângă material, este bine să verificați dacă mânerul este ergonomic și confortabil de ținut în mână.

Ce cuțite de bucătărie să cumpărați?

Există o mulțime de tipuri de cuțite de bucătărie. Seturile extinse conțin chiar și o duzină de instrumente. Astfel de seturi nu numai că sunt costisitoare, dar ocupă și mult spațiu pe blatul bucătăriei. Cu toate acestea, după cum spun specialiștii în bucătărie, unde sunt gătite felurile de bază, este suficient să ai 4 tipuri de cuțite. Acestea vor garanta libertatea de acțiune și vă vor permite să desfășurați activitățile principale. În acest scop, în fiecare bucătărie ar trebui să fie un cuțit de bucătar, unul pentru decojire, unul pentru pâine și unul pentru filetare. După cum arată topul cuțitelor de bucătărie, trebuie să plătiți aproximativ 150 PLN pentru un astfel de set de bază. Decizia de a cumpăra un instrument suplimentar de tocat crește prețul setului. Cuțitele de bucătărie pot fi, de asemenea, cumpărate separat și nu într-un set. În acest caz, desigur, trebuie verificați aceiași parametri. De menționat, de asemenea, că atunci când alegeți accesorii de bucătărie, este bine să verificați producătorul lor. Există o mulțime de companii care oferă cuțite de bucătărie, dar nu toate sunt considerate că vor garanta calitatea și fiabilitatea potrivite. Topul cuțitelor de bucătărie este dominat de produse ale unor mărci precum Koziol, Tefal și Fiskars. Aceste companii se bucură de încrederea clienților de ani buni, iar produsele lor primesc recenzii pozitive ale utilizatorilor. Modelele pe care le oferă sunt includ cuțite cu o selecție largă de lame.

Cât costă cuțitele de bucătărie?

Prețurile pentru cuțitele de bucătărie variază foarte mult. În topul cuțitelor de bucătărie vom găsi modele pentru care trebuie să plătiți 10 sau 30 zloti, precum și cele al căror cost de achiziție este de 300 zloti. Regula actuală este că, cu cât instrumentele sunt mai scumpe, cu atât calitatea este mai bună. Acest lucru nu înseamnă însă că așa este întotdeauna. Prin urmare, înainte de cumpărare, este necesar să verificați elementele prezentate mai sus și să vă asigurați că producătorul oferă de fapt un instrument de tăiere de bună calitate. Opinii și recenzii despre modele individuale pot fi găsite în topul cuțitelor de bucătărie. Cuprinsul se bazează pe opinii, motiv pentru care include doar cele mai bune produse care au fost cumpărate recent și se bucură de cele mai bune recenzii.

Chiar și cele mai bune cuțite se pot deteriora cu ușurință dacă nu aveți grijă de ele și le folosiți incorect. Trebuie amintit că nu se folosesc cuțitele de bucătărie pentru a deschide conserve, capace de borcan sau pentru a toca carnea înghețată. Folosindu-le pentru astfel de sarcini, lama se tocește rapid. De asemenea, acesta se va deteriora dacă nu este spălat corect în mașina de spălat vase – dacă cuțitul atinge obiecte dure. Cuțitele sunt depozitate cel mai bine într-un bloc special sau pe o bandă magnetică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here