memorie
fot.pixabay.com

 

În secolul XXI, fiecare persoană adună nenumărate informații. Fotografii, videoclipuri, muzică, documentele sunt doar câteva dintre ele. Mai mult, stocăm din datele colectate pe suporturile digitale, de obicei pe laptopul sau telefonul nostru. Cu toate acestea, pe măsură ce informațiile digitale colectate de echipamentele noastre sunt tot mai multe, spațiul care îl poate deține este în scădere. Discurile interne nu sunt suficiente, iar soluțiile existente care includ copierea datelor pe discuri sau machete nu sunt optime. Într-o astfel de situație, discurile externe sunt o salvare. Mediile de stocare externe sunt din ce în ce mai populare. Tot mai mulți oameni decid să le cumpere, de aceea merită să aflați ce parametri să luați în considerare atunci când faceți o achiziție și să cunoașteți clasamentul discurilor externe.

calculator disk
fot.pixabay.com

Conținut

1 Discuri externe recomandate

1.1 Cele mai bune discuri externe de până la 200 PLN

1.2 Cele mai bune discuri externe de până la 300 PLN

1.3 Cele mai bune discuri externe de până la 400 PLN

2 Ce este un disc extern?

3 Pentru ce puteți utiliza discurile externe?

4 Cum să alegeți un disc extern?

5 Tipuri de discuri externe

6 Producători de discuri externe – ce marcă ar trebui să alegeți?

7 Ce dimensiune de disc ar trebui să alegeți?

8 Interfața discului extern

9 Ce capacitate de disc extern ar trebuie să alegeți?

10 Ce viteză de funcționare trebuie să aibă discul extern?

11 Carcasa discului extern

12 Discuri externe care economisesc energie

13 Accesorii pentru discuri externe

14 Riscul de avariere a discului extern și garanția

 

 

Discuri externe recomandate

Cele mai bune discuri externe de până la 200 PLN

Adata DashDrive HV620 500GB

Seagate Expansion 500 GB

 

Cele mai bune discuri externe de până la 300 PLN

Seagate Backup Plus Slim 1TB

WD My Passport Ultra 1TB

 

Cele mai bune discuri externe de până la 400 PLN

Seagate Expansion Desktop 3TB

 

Ce este un disc extern?

Un disc extern este un mediu de stocare portabil. Dispozitivul este amplasat într-o carcasă specială, care este echipată cu un port USB 2.0. sau mai nou, astfel încât să îl puteți conecta cu ușurință la un laptop, computer sau tabletă. Discul extern este alimentat de la portul USB. Acest tip de memorie este de obicei echipată cu un suport hibrid sau cu un disc, pe piață există și discuri SSD portabile. Capacitatea discurilor de stocare externe este destul de mare. Printre cele mai populare modele ies în evidență cele care pot conține date cu o capacitate de 512 GB, 1 Tb sau 2 Tb. Totuși, producătorii oferă discuri externe cu o capacitate mult mai mare, care nu au o limită clară a cantității de date salvate.

 

Pentru ce puteți utiliza discurile externe?

Discurile externe sunt în principal suporturi de date care vă permit să le păstrați în afara unui computer, laptop, telefon sau tabletă. Aceste discuri permit, de asemenea, transferul ușor de date salvate între casă și locul de muncă sau chiar diferite computere. Discurile de stocare externe sunt de asemenea utilizate pentru a crea și ține fișiere de rezervă și pentru a mări suprafața datelor fără a muta discul. De asemenea, un disc extern vă permite să vă protejați fișierele dacă dispozitivul în care le-ați salvat inițial se defectează sau se descompune.

 

Cum să alegi un disc extern?

Dacă doriți să cumpărați un disc extern, luați în considerare parametrii de bază ai acestuia. Acestea includ dimensiunea suportului de stocare extern, interfața sa, capacitatea, viteza, calitatea carcasei, sursa de alimentare, echipamentul suplimentar și garanția dispozitivului. Tipul de disc extern este de asemenea important. Toate aceste elemente afectează în mod semnificativ modul în care va funcționa discul și dacă își va îndeplini sarcina.

 

Tipuri de discuri externe

Atunci când intenționați să cumpărați un dispozitiv de stocare extern, ar trebui să începeți alegând tipul de disc. De obicei, această alegere se face între SSD și HDD. Fiecare dintre acestea are opinii pro și contra. SSD-urile sunt, de asemenea, mai puțin avariabile și mai puțin sensibile la deteriorarea mecanică. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că, prin cumpărarea lor, veți obține o capacitate de memorie mai mică. SSD-urile sunt, de asemenea, relativ scumpe. Prin urmare, este mult mai profitabil să investești într-un disc HDD, adică cel magnetic. Oferă o suprafață mare pentru stocarea datelor, care este disponibilă la un preț accesibil.

Pe lângă aceste unități populare, pe piață există opțiuni care sunt alese mult mai rar. Un disc extern standard poate fi înlocuit cu o unitate de rețea semnată pe un comutator sau un router. Mulțumită acestui fapt, un disc de rețea externă poate fi folosită de multe persoane cărora li se acordă permisiunile corespunzătoare. În acest fel, puteți crea rețele locale, de exemplu, în birou. Acest lucru face munca mai ușoară și vă permite să partajați date pe diferite calculatoare, fără a fi nevoie să rescrieți suporturi de stocare externe de la un dispozitiv la altul.

De asemenea, puteți cumpăra unități externe wireless în magazinele de electronice. Își folosesc propria sursă de energie și comunică cu ajutorul WiFi. Datele de la discurile externe wireless pot fi partajate simultan cu mai multe persoane sau dispozitive.

În plus, o opțiune interesantă și practică este cumpărarea unui disc multimedia. Îl puteți conecta la un DVD player sau TV. Acest tip de memorie externă este echipat cu porturi HDMI și USB.

 

Producători de discuri externe – ce marcă ar trebui să alegeți?

Discurile externe sunt fabricate de multe companii. Brandurile de top care oferă cele mai bune modele sunt,  AData, Wetern Digital, LaCie, Toshiba sau Hewlett-Packard. Fiecare dintre modelele oferite de aceste companii diferă însă în funcționalitate și parametri individuali, așa că, înainte de a-l cumpăra, merită să obțineți clasamentul discurilor externe și să verificați care sunt modelele recomandate. Cu toate acestea, persoanele care doresc să cumpere un disc extern ieftin pot opta pentru un model pliant. Acestea sunt discuri neoriginale, auto-asamblate, de exemplu, de pe discul rămas după laptop. Această soluție este asociată cu un preț mai mic și cu capacitatea de a-și stabili liber parametrii.

 

Ce dimensiune de disc trebuie să alegeți?

Dimensiunea discului afectează semnificativ greutatea și portabilitatea acestuia. Unitățile de 2,5 sau 3,5 inch sunt alese cel mai adesea pentru uz casnic și privat. Acesta din urmă va lucra și în birouri mici. Acestea necesită conectarea sursei de alimentare, sunt mai puțin utile și mari. Avantajul discurilor  externe de 3,5 inch este, însă, că pot acționa ca un spațiu suplimentar de stocare a datelor pe desktop. Un disc  extern de 2,5 inci ar trebui ales dacă va fi tratat ca un purtător de date, care se deplasează adesea între diferite dispozitive. De asemenea, trebuie menționat că fiecare dintre ele este mobil, astfel încât poate fi transportat fără probleme.

 

Interfața discului extern

Vorbind despre interfața unui disc extern, ne referim  la modul în care comunică cu celălalt dispozitiv. Cel mai frecvent mod este portul USB. Cu toate acestea, trebuie amintit că aceste porturi nu utilizează în întregime rata de transfer de date. Viteza maximă a acestora este de 60 MB / s, poate fi mărită dacă se folosește formatul USB 3.0, atunci viteza ajunge la 600 MS / s. Noile porturi USB 3.0 sunt instalate în desktopuri și laptopuri de generație mai nouă. Prin urmare, atunci când încercați să cumpărați un disc de stocare extern, este mai bine să îl alegeți pe cel echipat cu o interfață 3.0, care este, de asemenea, compatibilă cu porturile 2.0 mai vechi. Pe lângă porturile USB, eSATA și FireWire sunt de asemenea utilizate pentru comunicare. Primul permite transferul de date cu o viteză de 375 MB / s, al doilea 100 MB / s. În cazul unităților de rețea, avem de-a face cu interfața portului de rețea RJ-45, care are o lățime de bandă de până la 1 GB / s. Dacă doriți o disc extern universal, ar trebui să căutați un dispozitiv care are mai multe interfețe. Cu toate acestea, trebuie amintit că pentru mai multe interfețe va fi nevoie de un buget mai mare.

 

Ce capacitate de disc extern ar trebuie să alegeți?

Când cumpărați un disc extern, se acordă cea mai mare atenție capacității sale. Trebuie să decurgă din nevoile individuale ale utilizatorului dispozitivului. Pe piață puteți cumpăra discuri externe mici care vă permit să stocați date de 320 GB, precum și unități externe foarte mari, cu o capacitate de până la 3 Tb. Merită să investești în discuri de mare capacitate dacă vrei să stochezi fotografii sau filme de înaltă calitate pe ele. Dacă discul de stocare extern este utilizat numai pentru stocarea documentelor de birou, vor exista suficiente discuri de 500 GB. De asemenea, trebuie să ne amintim că, în realitate, discul are întotdeauna o capacitate mai mică decât cea declarată de producător. Acest lucru se datorează modului de înregistrare, producătorii folosesc notație zecimală, în timp ce sistemul de operare al dispozitivului se bazează pe un sistem binar.

 

Ce viteză operațională trebuie să aibă unitatea externă?

Un parametru important în cazul discurilor externe este și viteza de rotație a acestora. Este individuală pentru fiecare model. Cu cât este mai mare, cu atât mai rapid vor fi citite datele salvate. Cele mai comune discuri de stocare sunt cele de 5400 RPM și 7200 RPM.

 

Carcasa discului extern

Discurile externe sunt dispozitive care sunt adesea transportate. Mutarea lor dintr-un loc în altul determină să investești în echipamente de bună calitate, rezistente, durabile și solide. În cazul discurilor externe, merită să fiți atenți la carcasa lor. Cel mai bine este dacă acesta este fabricat din plastic de bună calitate sau alt plastic. Discurile externe de stocare,  de slabă calitate pot duce la pierderea datelor stocate, de exemplu, dacă dispozitivul cade.

 

Discuri externe care economisesc energie

Multe persoane caută, de asemenea, discuri externe care economisesc energie. Acestea pot fi achiziționate atâta timp cât este selectată o unitate de 2,5 inci. În cazul lor, producătorii folosesc soluții de economisire a energiei. Acestea includ faptul că portul USB este o sursă de alimentare necesară pentru mediu.

 

memorie laptop
fot.pixabay.com

Accesorii pentru discuri externe

Foarte des, discurile externe de mai bună calitate sunt echipate și cu accesorii suplimentare. Sarcina lor este de a proteja dispozitivul însuși și datele colectate pe acesta, precum și creșterea funcționalității echipamentului. Echipament suplimentar pentru discuri externe este, de exemplu, un senzor de cădere, criptarea datelor sau o copie de rezervă. Când investiți într-un disc de stocare extern, ar trebui să vă interesați dacă este echipat cu oricare dintre funcționalitățile enumerate mai sus.

 

Riscul de avariere a discului extern și garanția

Când decideți să cumpărați un disc SSD, rețineți că acesta este un disc vulnerabil. Utilizarea necorespunzătoare, căderea sau conexiunea necorespunzătoare a suportului de stocare la computer poate provoca corupția dispozitivului și pierderea datelor. Prin urmare, atunci când alegeți un disc  SSD extern, ar trebui să vă interesați de perioada de garanție oferită de producător și ce anume acoperă.

Un disc extern pare a fi un dispozitiv care este necesar în zilele noastre. Vă permite să colectați date fără să vă faceți griji cu privire la spațiul liber de pe discul intern al laptopului sau al calculatorului. Spre deosebire de aparențe, acest tip de memorie poate fi utilizat nu numai pentru afaceri, ci și pentru uz privat. Cu toate acestea, pentru a alege modelul optim, merită să vă uitați la clasarea unităților externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here