card
fot.pixabay.com

Atunci când un laptop sau un calculator refuză să răspundă la comenzi, înseamnă că echipamentul trebuie înlocuit. Foarte des, o opțiune mult mai bună și mai economică este de a optimiza calculatorul și de a înlocui numai elementul defect. De obicei, optimizarea calculatorului de acasă este asociată cu înlocuirea unui procesor sau a unei plăci video. Cu toate acestea, îmbunătățirea operațiunilor mașinii poate lua și alte acțiuni. După cum arată practica, pentru a îmbunătăți performanța computerului, uneori trebuie doar să înlocuiți discul. Acest element neobișnuit afectează în mod semnificativ funcționarea echipamentului. SSD-urile sunt din ce în ce mai utilizate în computere standard pentru uz casnic sau pentru cele folosite la job, precum și în laptopuri. Aceste discuri pot fi înlocuite cu succes, iar disponibilitatea modelelor lor este foarte mare. Dacă nu știți ce unitate să alegeți pentru laptop, consultați clasamentul discurilor SSD.

card SSD
fot.pixabay.com

Conținut

1Discuri SSD recomandate

1.1 Cel mai bun disc SSD de până la 200 PLN

1.2 Cel mai bun disc SSD de până la 250 PLN

1.3 Cel mai bun disc SSD de până la 300 PLN

1.4 Cel mai bun disc SSD de până la 350 PLN

1.5 Cel mai bun disc SSD de până la 400 PLN

1.6 Cel mai bun disc SSD, peste 400 PLN

2 Există discuri SSD?

3 Discul SSD – merită?

4 Un disc bun SSD- cum să-l alegi?

5 Când merită să cumpărați un disc SSD?

6 Folosirea discului SSD

7 Clasamentul discurilor SSD – cum să alegi un model pentru tine?

 

 

Discuri SSD recomandate

Cel mai bun disc SSD de până la 200 PLN

Corsair Force LS 60GB SATA3 SSD (CSSD-F60GBLSB)

 

Cel mai bun disc SSD de până la 250 PLN

Silicon Power S55 120 GB SATA3 SSD (SP120GBSS3S55S25)

 

Cel mai bun disc SSD de până la 300 PLN

SSD Transcend SSD370 128 GB SATA3 (TS128GSSD370S)

 

Cel mai bun disc SSD de până la 350 PLN

Silicon Power S55 240 GB SATA3 SSD (SP240GBSS3S55S25)

 

Cel mai bun disc SSD de până la 400 PLN

Crucial MX300 275 GB SATA3 SSD (CT275MX300SSD1)

 

Cel mai bun disc SSD , peste 400 PLN

Samsung 850 Pro 256GB SATA3 SSD (MZ-7KE256BW)

 

Există discuri SSD?

Până de curând, hard disk-urile HDD erau folosite în majoritatea computerelor, fie că e vorba de cele standard, fie de cele mobile. Aceștia sunt purtători în care sunt închise farfurii tari sub formă de discuri. Acestea sunt acoperite cu un strat magnetic subțire și se pun în mișcare cu ajutorul unui motor. Astăzi, într-o mare parte a calculatoarelor, este instalată o soluție mai nouă, acesta fiind discul SSD. Este construit pe baza memoriei flash. Avantajele sale de bază sunt consumul mai mic de energie, rata de avarie mai mică, fără piese mobile care pot fi deteriorate și un timp de acces mai rapid decât în ​​cazul HDD. Cu toate acestea, trebuie amintit că SSD-urile sunt caracterizate printr-o capacitate relativ mică și un preț destul de ridicat. Acest lucru înseamnă că alegerea celui mai bun model, merită să fie începută  prin recunoașterea dispozitivului, trecând prin revistă clasamentul discurilor SSD, care va indica cele mai bune modele existente pe piață.

 

 

Discul SSD – merită?

Mulți oameni care doresc să-și optimizeze computerul se întreabă dacă investiția într-un disc SSD este profitabilă. Opiniile pe acest subiect sunt împărțite. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că avantajele utilizării unei unități SSD sunt cu mult mai multe decât dezavantajele.

Acest tip de disc de computer este considerat ca fiind fiabil și solid. Datorită faptului că este lipsit de elemente mecanice, mișcătoare, este rezistent la deteriorări și defecțiuni. Blocat într-o carcasă durabilă, poate rezista la câmpuri magnetice puternice, vibrații, impacturi și căderi. SSD-urile pot funcționa, de asemenea, la temperaturi extreme. Chiar și SSD-urile mai ieftine sunt adaptate să funcționeze la temperaturi de la -25 până la + 80 grade Celsius, în timp ce modelele avansate nu se tem să funcționeze și la 40 de grade de îngheț. Calitatea înaltă și fiabilitatea SSD-urilor se manifestă și în perioada de garanție. Clasamentul discurilor SSD este dominat de discuri care au chiar o garanție de 5 ani, unde la cele HHD, de obicei garanția este de un an.

Un alt avantaj al SSD-urilor este performanța lor. Utilizatorii lor pot conta pe citire și scriere, care se efectuează cu viteze de peste 500 MB / s. Confortul muncii crește, de asemenea, timpul de acces la date și ritmul de operare pe fișiere mici. Timpul de acces pentru discurile SSD este de aproximativ 0,1 ms, care este cu 10 mai mic decât pentru un disc magnetic tradițional. De asemenea, nu trebuie să uitați că discurile SSD pentru computer pot să citească și să scrie date simultan în multe locuri. Aceasta înseamnă că, în timpul jocului, puteți scana simultan computerul cu un program antivirus sau să instalați actualizări. Efectuarea acestor acțiuni în același timp nu se traduce într-o funcționare mai lentă a dispozitivului.

 

Utilizatorii SSD-urilor îi apreciază și pentru funcționarea liniștită, despre care se știe că nu se asociază domeniul discurilor magnetice. Lipsa pieselor mobile înseamnă că SSD-urile nu au de-a face cu plăci rotative sau cu răzuirea pieselor mobile. Din acest avantaj rezultă un alt avantaj, care este reducerea la minimum a riscului de supraîncălzire a computerului sau laptopului. SSD-urile pot funcționa nu numai la temperaturi ridicate (vă reamintim că modelele HDD întâmpină probleme atunci când temperatura ambiantă depășește 35 de grade Celsius), dar emite și mai puțină căldură.

 

Cumpărătorii SSD-urilor vorbesc, de asemenea, despre greutatea și dimensiunile sale reduse, precum și eficiența energetică. SSD-ul poate fi achiziționat sub formă de carduri mSATA, PCI-Express sau sub formă de 2,5 inci, ceea ce nu înseamnă că nu există așa-numitele versiuni mai mici. Acest lucru înseamnă că le puteți instala cu ușurință pe orice calculator fără să vă faceți griji pentru spațiul disponibil. Dimensiunile lor compacte se traduc și în greutate. Sunt mult mai ușoare decât discurile magnetice tradiționale, ceea ce înseamnă că consumă mai puțină energie. Acest din urmă parametru permite o durată de viață mai lungă a bateriei. După cum arată statisticile, timpul de alimentare al bateriei poate fi prelungit cu până la o oră.

 

Un disc bun SSD- cum să-l alegi?

Deși avantajul SSD-urilor față de cele magnetice este incredibil, pentru a fi sigur că acesta va servi de fapt mai bine, ar trebui să alegeți modelul corespunzător. Există multe modele de SSD-uri interne pe piață și, deși toate au avantajele menționate mai sus, acestea diferă unele de altele după parametrii individuali. Cele mai importante includ capacitatea și numărul de oscioare, procesul litografic, tehnologia în care au fost făcute, controlerele, firmware-ul, funcțiile acceptate. Acești parametri se traduc în confortul utilizării discului, fiabilitatea și viața sa.

 

Clasamentul discurilor SSD arată că în prezent cea mai populară soluție este să folosești oscioarele MLC NAND  flash în aceste elemente, ceea ce îți permite să stochezi 2 biți de informații. Durata de viață a SSD-urilor este estimată la aproximativ 10.000 de cicluri de scriere. Se poate face o alegere, de asemenea pe un disc cu o cantitate și un tip diferit de oscioare. Cu toate acestea, trebuie amintit că indiferent de configurația pe care o alegeți, este bine să verificați cine este producătorul lor. Sunt fabricate eficient și sunt fiabile pentru discuri Intel și Micron.

 

Atunci când alegeți cipurile de memorie, trebuie să vă amintiți că SSD-urile conțin 3 cipuri de bază. Semnul de pe echipament indică ce tip sunt acestea. Când alegeți un disc, puteți vedea desemnarea SLC, ceea ce înseamnă că în celule, discul poate stoca un singur bit de date. Oscioarele SLC asigură cea mai bună performanță și cea mai lungă viață a transportatorului. Cu toate acestea, modulele SLC sunt foarte scumpe și foarte rar cumpărate pentru uz privat, cel mai adesea fac parte din servere mari. TLC este o altă denumire pe care o puteți întâlni. Această tehnică vă permite să stocați până la trei biți simultan în celule. Discurile cu sistemul TLC sunt relativ ieftine, dar și mai lente decât predecesorii descriși mai sus și, de asemenea, mai puțin durabile decât acestea. Ultimul tip de oscior este MLC, care stochează până la doi biți simultan. Acest sistem este un compromis între cele două precedente. Cu toate acestea, trebuie amintit că, în realitate, diferențele de viteză și durabilitate ale modulelor SLC și TLC nu pot fi observate.

 

Parametrii care merită luați în considerare sunt conectorii și protocolul utilizat. În primul caz, vorbim despre conectori SATA, M.2 și PCI Express, în cazul protocolului se disting AHCI și NVMe, protocolul NHVMe fiind mai frecvent.

 

 

Când merită să cumpărați un SSD?

Discurile SSD, deși au o serie întreagă de avantaje, au și un dezavantaj grav. Acesta este prețul. Analizând raportul dintre capacitatea discului și prețul său, putem observa că achiziția nu va fi cea mai profitabilă. Prețul mediu al unui disc SSD este de aproximativ 4 PLN pentru 1 GB, iar în momentul în care doriți să cumpărați un disc mare, trebuie să investiți fonduri mari în el. Cu toate acestea, merită să o faci dacă vrei să îți actualizezi notebook-ul folosit la jocuri. Dacă vizionați doar filme sau ascultați muzică pe computer, o astfel de investiție nu este profitabilă. Trebuie menționat că SSD-urile funcționează bine pentru computerele de lucru. Sunt utilizate ca discuri de sistem care pornesc sistemul mult mai rapid, accelerează activitatea programelor, în special a celor profesionale, de exemplu pentru procesarea fotografiilor sau editarea fișierelor video.

 

arhivare
fot.pixabay.com

Folosirea discului SSD

SSD-urile pot fi utilizate în două moduri. La început, însă, trebuie menționat faptul că nu este întotdeauna necesar să îl cumpărați ca reamenajare suplimentară a echipamentelor de calculator. În prezent, aceste tipuri de discuri sunt montate în cele mai noi modele de ultrabook-uri sau notebook-uri, sau pot fi găsite și în computere desktop de înaltă calitate. SSD-urile sunt realizate ca cele interne, unde se instalează sistemul de operare sau unitățile externe. Într-o altă modalitate, SSD-ul este conectat la computer cu un cablu USB. Trebuie menționat, totuși, că, din cauza prețului ridicat al acestor tipuri de discuri, acestea nu sunt recomandate pentru utilizare ca suport de stocare extern.

 

 

Clasamentul discurilor SSD – cum să alegi un model pentru tine?

Înainte de a cumpăra un disc SSD, ar trebui să vă gândiți dacă este cu adevărat o soluție bună sau dacă este mai bine să investiți pe un hard disk tradițional cu o capacitate mai mare. De asemenea, merită să vă determinați bugetul, cantitatea de spațiu pe care doriți să o obțineți atunci când cumpărați discul și pentru ce va fi folosit acesta. Pe această bază, puteți să-i selectați parametrii și cu ajutorul clasamentului discurilor SSD să determinați ce model veți cumpăra. Un SSD standard cu o capacitate nu prea mare poate fi cumpărat pentru mai puțin de 400 PLN, modelele mai bune costând în 700 – 1000 PLN. Atunci când decideți să cumpărați acest tip de disc pentru computer, merită să aruncați o privire mai atentă asupra modalităților de extindere a vieții sale. Pentru a reduce consumul lor, este mai bine să faceți câteva modificări necesare, dar simple ale sistemului. Aceste modificări includ, de exemplu, dezactivarea indexării fișierelor, hibernarea (această soluție economisește în mod semnificativ spațiu pe disc) sau defragmentarea. De asemenea, poate fi util să puteți schimba unde să salvați fișierele temporare, dacă hardware-ul computerului are și un hard disk obișnuit care este magnetic. Aceste acțiuni sunt importante, deoarece fiecare disc SSD are un număr limitat de cicluri de scriere și citire a datelor. După depășirea acesteia, nu mai poate fi utilizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here