Dronele sunt aeronave zburătoare, care în ultimul timp sunt foarte căutate. Fotografiile cu drone devin extrem de populare pe social media. Din ce în ce mai mult, sunt utilizate nu numai pentru campanii publicitare mari, ci și pentru uz privat. Odată cu popularizarea fotografiilor și a videoclipurilor de pe drone, a ajuns moda autodirecției acestor aeronave. În prezent, conform legislației poloneze, pentru a putea avea o dronă ai nevoie de licență. Pentru a o obține, deși scump nu este imposibil. Cu toate acestea, chiar dacă obțineți o astfel de licență, trebuie să aveți propria dronă pentru a putea face fotografii aeriene. Contrar aparențelor, achiziția sa nu este ușoară. Există multe modele disponibile pe piață, de la profesionist la semi-profesionist, până la utilizarea de către amatori. Mai mult, unele drone sunt niște falsuri care, deși costisitoare, nu vă lasă să vă bucurați de ele mult timp.
Cuprins
1 Drone recomandate
1.1 Cea mai bună dronă până la 100 PLN
1.2 Cea mai bună dronă până la 200 PLN
1.3 Cea mai bună dronă până la 300 PLN
1.4 Cea mai bună dronă până la 400 PLN
1.5 Cea mai bună dronă până la 500 PLN
1.6 Cea mai bună dronă până la 600 PLN
1.7 Cea mai bună dronă până la 700 PLN
1.8 Cea mai bună dronă până la 800 PLN
1.9 Cea mai bună dronă până la 900 PLN
1.10 Cea mai bună dronă până la 1000 PLN
1.11 Cea mai bună dronă până la 1500 PLN
1.12 Cea mai bună dronă până la 2000 PLN
1.13 Cea mai bună dronă până la 2500 PLN
1.14 Cea mai bună dronă până la 3000 PLN
1.15 Cea mai bună dronă până la 4000 PLN
1.16 Cea mai bună dronă până la 5000 PLN
1.17 Cea mai bună dronă până la 10000 PLN
2 Ce este o dronă zburătoare?
3 Tipuri de drone zburătoare
4 Drone pentru uz amator
5 Drone cu GPS
6 Cameră foto într-o dronă
7 Funcționalități suplimentare
8 Cât costă o dronă zburătoare?
Drone recomandate
Cea mai bună dronă până la 100 PLN
Overmax X-BEE (OV-X-BEE DRONE 1.5)
Cea mai bună dronă până la 200 PLN
Syma X11C Quadcopter 4CH (X11C)
Cea mai bună dronă până la 300 PLN
Overmax X-bee drone 3.1 plus wifi (UCOVED04XBPLWFO)
Cea mai bună dronă până la 400 PLN
Overmax Bee Drone 6.1 (BEEDRON6.1CZA)
Cea mai bună dronă până la 500 PLN
Papagal AIRBORNE NIGHT DRONE Navy (PF723107AA)
Cea mai bună dronă până la 600 PLN
Overmax X-BEE 7.2 FPV
Cea mai bună dronă până la 700 PLN
Propel Speeder Bike STAR WARS
Cea mai bună dronă până la 800 PLN
Overmax X-BEE 8.0
Cea mai bună dronă până la 900 PLN
Jamara Loky FPV AHP (422001)
Cea mai bună dronă până la 1000 PLN
Walkera Rodeo F150 RTF1 (WAL / 150010)
Cea mai bună dronă până la 1500 PLN
Yuneec Breeze 4K (YUNFCAEU)
Cea mai bună dronă până la 2000 PLN
DJI Phantom 3 STANDARD
Cea mai bună dronă până la 2500 PLN
Papagal Bebop 2
Cea mai bună dronă până la 3000 PLN
Combo DJI Spark
Cea mai bună dronă până la 4000 PLN
YUNEEC TYPHOON Q500 4K BOX
Cea mai bună dronă până la 5000 PLN
Drone DJI Mavic Pro (CP.PT.000498)
Cea mai bună dronă până la 1000 PLN
DJI Phantom 4 Pro
Ce este o dronă zburătoare?
Drona este definită de lege ca un vehicul aerian fără pilot. Inițial a fost folosită doar în scopuri militare, astăzi este utilizaăt pe scară largă în viața civilă. Sunt utilizate, printre altele, fotografii și videoclipuri făcute din drone în scopuri de marketing sau promoționale. Din ce în ce mai mult, dronele sunt un divertisment pentru persoane fizice. Popularitatea ridicată a acestor nave a făcut ca utilizarea lor să fie reglementată de lege.
Drona poate fi folosită liber, atâta timp cât se află în interiorul vederii de control și rămâne în zona necontrolată a aerului G, care este marcată cu un tavan nu mai mare de 3000 de metri deasupra solului. În caz contrar, este necesară obținerea unui permis pentru a acoperi folosirea unei drone, care este emis de Autoritatea Aviației Civile. Pilotul ar trebui să aibă, de asemenea, licențe pentru a conduce o astfel de navă. Certificat UAVO. În plus, zborurile care implică supravalorizarea câmpului vizual al pilotului impun ca drona să aibă comunicații radio cu navigația și comunicarea, iar ruta de zbor a fost stabilită în avans. Aceleași recomandări se aplică și persoanelor care ar dori să zboare cu dronele, având peste 25 de kilograme. În plus, dacă sunt folosite drone comerciale, proprietarul său este obligat să achiziționeze o asigurare de răspundere civilă pentru echipamente.
Tipuri de drone zburătoare
Dronele zburătoare pot fi împărțite atât în aplicarea lor, cât și în numărul de rotori folosiți în ele. La prima diviziune, se disting drone pentru scopuri militare, civile, comerciale și recreative. În ceea ce privește rotoarele cu care sunt echipate aeronavele, vorbim despre drone precum:
- quadrocoptere – acestea sunt cele mai populare modele în clasamentul dronelor; aceste dispozitive sunt echipate cu patru aripi; de obicei drone de acest tip sunt utilizate în scopuri recreative și comerciale, aceste modele sunt, de asemenea, cele mai ieftine și sunt percepute ca fiind pentru amatori;
- hexacoptere – acestea sunt drone profesionale echipate cu șase elice; deoarece pot transporta echipamente grele, sunt foarte des utilizate în industria filmului;
- octocoptere – acest tip de drone sunt cele mai avansate vehicule aeriene fără pilot; au opt rotori.
Drone pentru uz amator
Atunci când alegeți drone pentru uz amator, în primul rând, trebuie să acordați atenție calității manevrabilității și rezistenței mașinii. Dronele ieftine sunt de obicei din plastic de proastă calitate, ceea ce permite cel puțin câteva zboruri. Căderea lor de la o înălțime mare sau o coliziune cu un copac (eventual un alt element al peisajului) îi poate încheia viața. Dacă sunteți în căutarea unui drone bune, ar trebui să căutați modele din fibră de carbon sau aliaje de metale ușoare. Deși astfel de modele sunt mai scumpe, acestea asigură o durabilitate mai mare a navei și vă permit să vă bucurați mai mult timp de ea.
Un alt parametru care este important atunci când alegeți drona amator este timpul maxim de zbor oferit de navă. În echipamentele ieftine este foarte scurt timpul. După cum arată clasamentul dronei, amatorii aleg de obicei modele care pot rămâne în aer aproximativ 10-15 minute. Dacă doriți ca o dronă să zboare mai mult, trebuie să investiți într-un model mai bun sau într-un set de baterii suplimentare.
Pentru drone de uz amator și privat, merită să fiți atenți și la tipul de control. Există două tipuri de regulatoare în drone. Primul se bazează pe un emițător radio, în timp ce al doilea se găsește pe aplicații instalate pe o tabletă sau smartphone. În dronele ieftine, regulatorul, de regulă nu este foarte precis și nu vă permite să efectuați manevre avansate. Cu toate acestea, este bine să verificați dacă vă va permite să verificați parametrii de bază de zbor, cum ar fi înclinarea dronei, viteza și starea bateriei. Acestea sunt elementele de bază care sunt utile chiar și pentru zborul amator.
Drone cu GPS
Unul dintre cei mai importanți parametri atunci când alegeți o dronă este cel al controlului echipamentului. Producătorii, pentru a facilita acest proces, echipează navele încredințate cu o serie de senzori. Navele ieftine, care pot fi găsite în partea de sus a clasamentului dronelor, utilizează cel mai adesea un giroscop. Împreună cu accelerometrul, este responsabil de menținerea unei poziții stabile în timpul zborului. Cu toate acestea, în dispozitivele avansate, se folosește o busolă suplimentară și GPS. Acest lucru înseamnă că drona nu numai că își menține poziția la un moment dat, dar oferă și datele și altitudinea. Toate acestea cresc confortul controlului și permit automatizarea unor procese.
Cameră foto într-o dronă
Dronele zburătoare sunt dispozitive utilizate în principal pentru fotografii și filmări. Prin urmare, și atunci când sunt utilizate în scopuri comerciale și amator, este importantă camera cu care sunt echipate. Camera de drone poate fi cumpărată singură sau puteți decide să cumpărați dispozitivul cu echipamentul încorporat.
Dronele ieftine de bază nu au o cameră foto, ceea ce înseamnă că nu veți putea face poze și nici nu veți putea filma. De obicei, au înregistratoare de definiție standard SD încorporate și oferă înregistrări de calitate la nivelul casetelor VHS. Persoanele care se gândesc să facă fotografii decorate sau filme potrivite pentru utilizare ar trebui să se uite la mașinile echipate cu camere cu rezoluție HD de cel puțin 720p. Această calitate vă permite să vizionați materialele înregistrate la TV, deși acesta nu va fi în continuare cel mai bun. Navele cu acest tip de aparat de fotografiat sunt foarte populare în clasamentul dronelor, la fel ca cele ieftine și destinate utilizării private. Dronele high-end sunt cele cu o cameră Full HD. Vă permite să înregistrați și să editați filme din vacanțe sau excursii de înaltă calitate.
În cazul unei camere foto, nu doar rezoluția contează, ci și numărul de cadre pe care dispozitivul le înregistrează. Cu cât este mai mare acest parametru, cu atât imaginea este mai lină. Dispozitivele care înregistrează la 30 de cadre pe secundă se bucură de cel mai mare interes în clasamentul dronelor. Dispozitivele de calitate superioară destinate utilizării profesionale permit înregistrarea la 60 de cadre pe secundă.
Când cumpărați o dronă cu o cameră foto, ar trebui să verificați și capacitatea de stocare internă a datelor, adică unde sunt salvate videoclipurile înregistrate. Pentru o dronă cu o cameră Full HD, cantitatea minimă de memorie este de 8 GB. Acest lucru va permite înregistrarea confortabilă a filmelor, fără a le sparge pe un suport extern. Soluția de remarcat sunt camerele cu drone echipate cu mufe pentru unghiuri exterioare. Cu această stocare internă de date va fi posibilă creșterea capacității.
De asemenea, merită menționat drona cu gimbal. Gimbalul este un trepied care stabilizează camera în drone în mai multe planuri. Împiedică imaginea să se aplece și să vibreze, îmbunătățind calitatea acesteia. Gimbalele pentru profesioniști permit să controlați camera în orice axă. Acest accesoriu este de obicei achiziționat separat, trebuie adaptat la tipul și marca de cameră sau camera folosită în drone.
Funcționalități suplimentare
Producătorii de drone echipează tot mai mult chiar și modele de bază cu funcționalități suplimentare. Acestea trebuie să faciliteze controlul aeronavei și să o facă să se întoarcă la proprietarul său în siguranță. Funcțiile de bază care pot fi găsite chiar și în drone de amatorii sunt:
- urmarea țintei – această funcționalitate permite dronei să urmărească automat persoana cu controlerul; această funcție este utilă la înregistrarea videoclipurilor sportive;
- cartografierea traseului pe hartă – drone GPS au această funcție; vă permite să marcați o cale pe hartă pe care o va repeta drona;
- întoarcerea acasă – această funcție vă permite să setați locația implicită la care ar trebui să se întoarcă aeronava;
- aterizare de urgență – această funcționalitate este deja găsită în aproape fiecare dronă; aceasta pretinde oprirea motorului și căderea acesteia; deși această formă nu este cea mai bună pentru aterizare, poate fi utilă în situații foarte de urgență
- etanșitate – această funcționalitate este utilă dacă drona este folosită peste apă; în cazul filmărilor în condiții extreme, merită să alegeți și modele rezistente la praf și murdărie, reducând la minimum riscul de deteriorare a componentelor delicate ale camerei.
Cât costă o dronă zburătoare?
Prețul unui drone zburătoare depinde de multe elemente, în primul rând de nivelul său de avansare. Dispozitivele mici și amatoare pot fi achiziționate pentru 200-300 PLN. Sunt suficiente pentru a face poze sau filme pentru uz privat. Cu toate acestea, dacă doriți să cumpărați o dronă de calitate mai bună, ar trebui să luați în calcul mult mai multe cheltuieli. Aeronavele profesionale fără pilot cu 8 rotori costă câteva mii de lei.
Alegerea unui drone zburătoare nu este cel mai ușor lucru. Există mai mulți factori importanți de analizat. Cu toate acestea, atunci când alegeți, puteți să vă ghidați de clasamentul dronelor, aceasta indică nu numai modele recomandate și testate, ci și cele care au fost construite de producători de renume. Drone ieftine, care sunt de obicei false importate din China, nu oferă o calitate bună, chiar și pentru amatori. Zborul lor este periculos, iar dispozitivele în sine nu sunt foarte bine confecționate.