Prăjirea și coacerea alimentelor necesită scufundarea lor în ulei. Nu este diferit nici în cazul cartofilor prăjiți, ca să îi prăjiți perfect, fără ulei cu greu puteți reuși asta. Totuși, acest fel de mâncare reușește să stropească și să murdărească întreaga bucătărie. Dacă doriți să evitați acest lucru, achiziționați-vă o friteoză. Este un dispozitiv mic care poate face multe. Modelele bune permit un timp diferit de prăjire. Cu toate acestea, înainte de a cumpăra friteoza, ar trebui să știți ce parametri trebuie folosiți atunci când o alegeți. Acest lucru vă va ajuta să evitați o achiziție neinspirată și nefolositoare. Clasamentul friteozelor, care este o listă cu cele mai populare modele care prezintă un interes ridicat pe piață vă va ajuta să alegeți friteoza potrivită.
Cuprins
1 Friteoze recomandate
1.1 Cea mai bună friteoză până în PLN 100
1.2 Cea mai bună friteoză până în 150 PLN
1.3 Cea mai bună friteoză până în PLN 200
1.4 Cea mai bună friteoză până în PLN 250
1.5 Cea mai bună friteoză până în PLN 300
1.6 Cea mai bună friteoză până în PLN 400
1.7 Cea mai bună friteoză până în 500 PLN
1.8 Cea mai bună friteoză până în 1.000 PLN
2 Tipuri de friteoze
3 Aplicațiile friteozelor
4 Puterea friteozei
5 Capacitatea de prăjire
6 Dimensiuni, ergonometrie, calitate
7 Funcționalitățile friteozei
8 Filtre prăjitoare
9 Cât costă o friteoză bună?
Friteoze recomandate
Cea mai bună friteoză până în PLN 100
Cea mai bună friteoză până în 150 PLN
Cea mai bună friteoză până în PLN 200
Cea mai bună friteoză până în PLN 250
Cea mai bună friteoză până în PLN 300
Cea mai bună friteoză până în PLN 400
Cea mai bună friteoză până în 500 PLN
Cea mai bună friteoză până în 1.000 PLN
Tipuri de friteoze
Majoritatea modelelor indicate în clasamentul friteozelor sunt aparate independente, constituind de asemenea cea mai mare parte din oferta producătorilor de aparate de bucătărie. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că tot mai multe friteoze încorporate apar în magazine, dedicate bucătăriilor moderne și minimaliste. Câștigă de asemenea popularitatea plăcilor modulare cu un încălzitor expus, care înlocuiesc friteozele tradiționale. Așa cum puteți vedea, există multe posibilități. Pentru a rezuma, printre cele mai populare distingem:
- friteoze tradiționale – alimentele sunt gătite fiind scufundate în ulei; schema de funcționare a acestora se bazează pe turnarea uleiului într-un bol special, unde este apoi încălzit la o temperatură ridicată; friteozele tradiționale sunt cele mai populare; acestea sunt disponibile la prețuri atractive și oferă caracteristica alimentelor prăjite;
- friteoze fără grăsimi – acest tip de dispozitiv se adresează persoanelor care sunt adepții unei alimentații sănătoase și limitează consumul de grăsime în mâncărurile prăjite; schema de funcționare a acestora se bazează pe un sistem de circulație a aerului sau o combinație de grătare cu fluxul de aer cald; pentru a prăji cartofii prăjiți sau alte feluri de mâncare, este suficientă doar o lingură de ulei; trebuie amintit că alimentele preparate într-o friteoză fără grăsimi au un gust diferit de cel tradițional, iar prăjirea lor durează mult mai mult.
Friteozele tradiționale menționate mai sus sunt cele destinate uzului casnic. În magazine, însă, puteți găsi și dispozitive care sunt utilizate în gastronomie. Friteozele gastronomice sunt cele care își găsesc locul în restaurante sau baruri. Sunt dispozitive rapide de încălzire și prăjire a uleiului, cu putere mare și într-un timp scurt. De asemenea, se disting prin capacitatea mare.
Aplicațiile friteozelor
Friteoza este un dispozitiv care este util nu numai în prăjirea cartofilor prăjiți, ci și în alte feluri de mâncare, funcționează în orice proces în care este implicată prăjirea. Așa că poate ajuta la prepararea creveților, cotletelor, clătitelor etc. Toate aceste feluri de mâncare pot fi preparate mai repede decât prăjindu-le într-o tigaie și, în același timp, sunt mai sănătoase. Chiar și într-o friteoză tradițională, care folosește o cantitate mare de ulei pentru funcționare, alimentele nu se înmoaie în grăsimi la fel de mult ca în prăjirea tradițională.
Puterea de prăjire
Achiziția unei friteoze bune în care veți putea prepara nu numai cartofi prăjiți, dar și alte feluri de mâncare nu este deloc ușoară. Este necesar să se țină seama de o serie de parametri tehnici, unul dintre care cel mai important este puterea cu care funcționează dispozitivul. Ca în cazul oricărui dispozitiv electronic, puterea vă spune care este performanța maximă a dispozitivului, adică cât de mult poate funcționa dispozitivul fără întrerupere și când se încălzește. În cazul friteozelor ne întâlnim cu puteri cuprinse între 840 și 2400 W. Cea mai mare putere apare de obicei la friteozele încorporate. În dispozitivele standard, care se află în clasamentul friteozelor, modelele care au puterea de peste 120 W domină drept cele mai cumpărate. Acest nivel al acestui parametru vă permite să prăjiți cartofii prăjiți.
Capacitatea de prăjire
Bolul este echipamentul de bază al fiecărei friteoze, depinde de capacitatea dispozitivului. Se toarnă ulei în vas și se montează un bol cu dimensiunea potrivită. Friteozele de uz casnic au de obicei o capacitate de 0,6 până la 4 litri. Cu cât capacitatea bolului este mai mică, cu atât uleiul se încălzește mai repede. Cu toate acestea, dezavantajul unui bol mic este că puteți prepara doar porții mici. Acest parametru este cel mai bine adaptat la nevoile individuale, dimensiunea familiei și dimensiunea alimentelor preparate.
Capacitatea dispozitivului este influențată și de bolul utilizat. În echipamentele standard capacitatea sa este de la 0,5 la 1,2 kilograme. Friteozele mici vă permit să pregătiți 3 porții de cartofi prăjiți mari la un moment dat, pentru coșurile mai mari acest număr crește. Clasamentul friteozelor include aparate echipate cu un coș, aceasta fiind baza. Trebuie menționat, totuși, că producătorii oferă și și friteoze cu două coșuri două tigăi de ulei. Un astfel de echipament vă permite să pregătiți o cantitate mare de mâncare sau să prăjiți două feluri de mâncare diferite la temperaturi diferite în același timp. Atunci când alegeți un coș pentru o friteoză, merită să acordați atenție și funcționalității practice, care este rotația acestui element. Datorită acestui fapt, se folosesc mai puține grăsimi.
Dimensiuni, ergometrie, calitate
Atunci când alegeți o friteoză tradițională, este bine să acordați atenție dacă va fi un echipament convenabil și simplu de utilizat și, în același timp, un dispozitiv rezistent. Aceasta este influențată de dimensiunile friteozei, de materialele din care a fost fabricată și de ergonomie. Funcționalitățile suplimentare cu care dispozitivul a fost echipat sunt, de asemenea, semnificative.
Verificați dacă friteuza tradițională se va potrivi în dulapurile de bucătărie sau nu va ocupa prea mult spațiu pe blat. Friteozele adezive independente sunt disponibile atât în versiunile mici cât și în cele mari.
În ceea ce privește materialele, merită să acordați o atenție deosebită vasului. Cea mai bună opțiune este un bol din oțel inoxidabil sau aluminiu. Materialul utilizat trebuie să fie rezistent la temperaturi ridicate și ușor de curățat. În plus, este bine dacă vasul este acoperit. Bolurile amovibile fac și friteuza mai ușor de utilizat. Datorită acestui lucru, le puteți spăla ușor și puteți schimba uleiul mai simplu.
Ergonomia friteozei este influențată de picioarele antiderapante și compartimentele de depozitare, de exemplu cel pentru cablu. De asemenea, este bine să cunoașteți caracteristicile de securitate ale friteuzei. Cele standard includ protecția la supraîncălzire. Datorită acestuia, dispozitivul se va opri automat dacă funcționează prea mult și există riscul de supraîncălzire. Protecții suplimentare sunt lămpile de reglare a temperaturii, încuietori de capac și o carcasă de izolare termică, datorită căreia nu există riscul de arsuri. Aceeași funcție este folosită pentru a coborî coșul după închiderea capacului, ceea ce reduce riscul de arsuri de ulei. Friteuza cu bolul adânc este folosită ușor și datorită coșului montat și mânerelor sale. În modelele tradiționale, prinderea coșului este integrată cu acesta și este montată permanent. Aceasta înseamnă că nu poate fi pliată în timpul funcționării. Dispozitivele mai noi oferă un mâner pliabil și demontabil. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că coșul poate fi mai puțin stabil și că va fi mai dificil să îndepărtați alimentele prăjite din acesta. O zonă rece este, de asemenea, o soluție utilă pentru friteozele adânci. Este un strat de ulei care se află chiar sub elementul de încălzire. Această zonă împiedică ca particulele care cad să ardă și, astfel, uleiul să rămână curat mult timp. Astfel de soluții se găsesc de obicei în noua generație de friteoze adânci.
Funcționalitățile friteozei
Friteozele bune sunt echipate cu o serie întreagă de funcționalități suplimentare. Sunt de ajutor în pregătirea preparatelor. Funcția de bază a fiecărei friteoze adaugă capacitatea de reglare a temperaturii. Merită să fiți atenți dacă dispozitivul este echipat cu acesta, dacă intenționați să pregătiți nu numai cartofi prăjiți, ci și alte feluri de mâncare, deoarece fiecare dintre ele necesită o temperatură diferită. În friteozele ieftine, reglarea se realizează cu ajutorul butoanelor, cele mai scumpe având un panou de comandă electronic încorporat. Friteoza disponibilă pe piață oferă o temperatură cuprinsă între 80 și 190 de grade Celsius.
Cronometrul este o altă caracteristică utilă. Datorită acestuia, dispozitivul vă va anunța când alimentele sunt prăjite printr-un bip. Friteozele moderne au, de asemenea, multe funcții pentru a menține echipamentul în ordine. Acestea includ posibilitatea de a înmuia becul de ulei în apă, unde dispozitivul îl curăță automat timp de 30 de minute.
Filtrele pentru friteoză
Friteozele de înaltă calitate conțin și echipamente suplimentare. Ca atare, acestea includ separatoare, boluri suplimentare, suporturi pentru coș și filtre. Merită să acordăm o mare atenție acestor filtre. Filtrele din friteoză păstrează grăsimea și mirosul, precum și aburul produs în timpul prăjirii. Cel mai adesea flirtul este plasat în capac și poate fi încorporat permanent cu posibilitatea de curățare sau înlocuire. În friteozele bune puteți găsi un filtru metalic, care reține grăsimea sau carbonul, care elimină în plus mirosurile de prăjire și aburul. Friteozele din cele mai bune categorii folosesc ambele filtre.
Cât costă o friteoză bună?
Achiziția unei friteoze de calitate bună nu este o investiție ieftină. În clasamentul friteozelor, prețurile încep de la 300 de PLN și cresc. Astfel de dispozitive nu vă permit doar să prăjiți cartofii prăjiți, ci și să pregătiți alte feluri de mâncare care necesită prăjire. Aceste dispozitive sunt în primul rând modele independente care pot fi ascunse cu ușurință după procesul de prăjire. Analizând propunerile individuale ale clasamentului friteozelor, veți observa că echipamentul cu o putere destul de considerabilă este și cel mai popular.
După cum puteți vedea, alegerea friteozei nu este atât de simplă. Trebuie analizate o serie de parametri și funcționalități. Oamenii care doresc să ia cea mai bună decizie pot folosi indiciile pentru clasificarea celei mai bune friteoze.