stil vechi
fot.pixabay.com

Muzica calmează manierele. Calmează și relaxează. Creează starea de spirit și este un element indispensabil al oricărei distracții și adunări sociale. S-ar părea că într-o epocă în care toate dispozitivele sunt electronice și mobile, așa ar trebui să fie și muzica. Această gândire poate fi  greșită. Gramafoanele tradiționale și cele antice apar din ce în ce mai mult pe rafturile magazinelor. Aceste dispozitive experimentează a doua lor tinerețe, iar fanii acestui tip de disc de vinil dovedesc că acest mod de a asculta muzică nu a devenit doar un lucru din trecut. Cei care au gramafoane vechi și de epocă se pot considera norocoși, deoarece astfel de echipamente sunt în prezent incluse în preț. Gramafoanele vechi pot atinge prețuri ridicate la licitațiile online. Ce pot face totuși cei care nu au un astfel de dispozitiv vechi? Ei pot profita de clasamentul gramafoanelor și pot alege modelul perfect care le va permite să se bucure de muzică din discurile de vinil. Vezi cum să alegi un gramafon.

muzica
fot.pixabay.com

Conținut

1 Gramafoane recomandate

1.1 Cel mai bun gramafon de până la 300 PLN

1.2 Cel mai bun gramafon de până la 400 PLN

1.3 Cel mai bun gramafon de până la 500 PLN

1.4 Cel mai bun gramafon de până la 600 PLN

1.5 Cel mai bun gramafon de până la 700 PLN

1.6 Cel mai bun gramafon de până la 800 PLN

1.7 Cel mai bun gramafon de până la 900 PLN

 

1.8 Cel mai bun gramafon de până la 1000 PLN

1.9 Cel mai bun gramafon de până la 1500 PLN

1.10 Cel mai bun gramafon de până la 2000 PLN

2 Cum funcționează un gramafon?

3 Ce ​​tip de gramafon să alegi? Conectarea gramafonului cu sistemul audio de acasă

4 Tipuri de gramafoane

5 Parametrii gramafonului: viteza

6 Parametrii gramafonului:: ac, adică inserții cu un ac gramofonic

7 Parametrii gramafonului: ac tăiat

8 Parametrii gramafonului: braț

9 Parametrii gramafonului: design

10 Clasamentul gramafoanelor – pe care ar trebui să alegeți?

 

Gramafoane recomandate

Cel mai bun gramafon de până la 300 PLN

ION Audio Compact LP

 

Cel mai bun gramafon de până la 400 PLN

ION Audio LP Max

 

Cel mai bun gramafon de până la 500 PLN

Denon DP-29F

 

Cel mai bun gramafon de până la 600 PLN

Pioneer PL-990

 

Cel mai bun gramafon de până la 700 PLN

Sony PS-LX300USB

 

Cel mai bun gramafon de până la 800 PLN

Tea TN-100

 

Cel mai bun gramafon de până la 900 PLN

Denon DP-200USB

 

Cel mai bun gramafon de până la 1000 PLN

Thorens TD 158

 

Cel mai bun gramafon de până la 1500 PLN

Pionier PL-30-K

 

Cel mai bun gramafon de până la 2000 PLN

Sony PS-HX500

 

Cum funcționează un gramafon?

Toată lumea a auzit despre gramafon, cei mai mulți l-au și văzut, dar nu mulți știu cum funcționează acest dispozitiv muzical. Cunoștințele de bază ale majorității oamenilor se încheie cu faptul că gramafonul acceptă înregistrări de vinil. Cu toate acestea, trebuie să știți că fiecare dintre aceste plăci are caneluri spiralate. Tocmai pe acestea, acul din gramafon se prelinge. Formele neuniforme ale plăcii de vinil fac ca acul să vibreze, ceea ce se schimbă apoi în semnale electrice. Aceste semnale sunt ulterior transmise și amplificate în subamplificator. În urma acestui proces, putem auzi sunetul care iese din gramafon.

 

Ce ​​tip de gramafon să alegi? Conectarea gramafonului cu sistemul audio de acasă

Alegerea gramafonului în primul rând, ar trebui să depindă de echipamentul audio pe care îl aveți deja. Dacă că are o intrare pentru conectarea unui gramafon sau dacă va trebui să fii atent la tipul de dispozitiv. Sistemul audio cu opțiunea de conectare a unui gramafon este cel care are intrarea numită Phono. Dacă nu aveți un astfel de sistem, trebuie să cumpărați un gramafon cu un amplificator încorporat sau să cumpărați un preamplificator phono separat.

 

Tipuri de gramafoane

În prezent, magazinele de electronice oferă clienților lor două tipuri de gramafoane. Primul este gramafonul manual. Un astfel de dispozitiv trebuie configurat și acționat independent – asta înseamnă că este necesar să controlați manual brațul cu acul. Gramafonul manual nu are nicio instalație sau sistem care să susțină funcționarea sa. Acest lucru nu înseamnă însă că este un model mai rău. Acest tip de gramafon amintește cel mai mult de dispozitivele tradiționale, ceea ce îl face mai scump și de o calitate mai bună.

Un alt tip de gramafon pe care îl puteți cumpăra este cel automat. În acest tip de echipament, toate activitățile sunt automatizate, iar utilizatorul său nu trebuie decât să pună discul pe placă și să pornească gramafonul cu butonul corespunzător. Gramafoanele automate sunt dispozitive mai moderne, sunt păstrate într-un stil modernist. Se încadrează în apartamente mobilate în mod modern, precum și într-un stil mai conservator.

Persoanele care caută soluții de compromis pot opta pentru gramafoane semi-automate. Funcționarea lor necesită coborârea manuală a brațului, dar nu mai trebuie ridicată. O mașină încorporată în dispozitiv este responsabilă de această sarcină, care pune subsolul și oprește motorul care rotește discul.

 

Parametrii gramafonului: acțiunea

După alegerea tipului potrivit de gramafon este momentul să aruncăm o privire mai atentă la parametrii dispozitivului. Primul căruia trebuie acordată atenție este tipul de acționare folosit în gramafon. În acest sens, putem distinge două grupuri. Primul este unitatea directă, care se numește și direct drive. Acesta asigură accelerarea rapidă a discului și a schimbărilor de viteză. Astfel de funcționalități sunt utile în activitatea unui DJ, dar este posibil să nu lucreze acasă.

 

Pentru uz casnic este recomandată o acțiune cu curea. Funcționarea acestuia presupune punerea în mișcare a discului cu cureaua de antrenare și separarea acestuia de motor. Datorită acestui fapt, gramafonul produce un sunet frumos, fără zgomot. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că această acționare necesită o întreținere sistematică a curelei. Dacă această activitate este neglijată și cureaua este într-o stare proastă, se va traduce în calitatea sunetului care vine din gramafon.

 

Este demn de remarcat faptul că persoanele cu gramafoane vechi au de-a face cel mai probabil cu o acțiune bazată pe roți. În prezent, această unitate nu este folosită de producători, nu puteți cumpăra un gramafon nou cu acest tip de unitate.

 

Parametrii gramafonului:: ac, adică inserții cu un ac gramofonic

Acul este unul dintre cele mai importante elemente ale fiecărui gramafon. El este responsabil pentru citirea muzicii înregistrate pe discul de vinil. Acul gramofon este format dintr-un magnet și o celulă. Elementele sunt închise într-o carcasă și când unul dintre ele vibrează, celălalt produce un semnal inductiv. În gramafoanele moderne avem de-a face cu două tipuri de inserție:

  • MM (magnet în mișcare), adică un magnet așezat pe un suport și o bobină fixă;
  • MC (bobina în mișcare), adică un sistem în care bobina este un element mobil, și un magnet staționar, gramafoanele cu inserție MC sunt modele mai scumpe.

Inserțile din gramafoane diferă nu numai ca nume și preț. Fiecare dintre ele are, de asemenea, un nivel diferit de semnal generat. Primul (MM) are doar câteva microvolți, în timp ce inserția MC este chiar de câteva sute. Prin urmare, pe baza tipului de inserție, ar trebui selectat preamplificatorul utilizat. Cel simplu va putea suporta gramafoane doar cu o inserție MM, este nevoie de un model mai avansat pentru a folosi dispozitivele cu o inserție MC. Tipul de inserție va arăta, de asemenea, modul în care acul va fi schimbat. Un ac de gramofon având un capăt de diamant, de obicei, funcționează de la 2 la 4.000 de ore. În cazul cartușului MM, acul poate fi înlocuit de unul singur, întreaga procedură este destul de simplă, în timp ce cartușul MC necesită intervenția unui specialist.

 

În domeniul inserțiilor, gramafoanele sunt cumpărate cu sau fără un cartuș separat. Acest prim dispozitiv este dedicat în primul rând ascultătorilor începători care nu au capacitatea de a instala un gramofon. Gramafonul încorporat economisește în permanență timp, bani și nervi. Persoanele pentru care gramafoanele nu au secrete, pot paria pe dispozitiv cu o inserție separată.

 

Parametrii gramafonului: ac tăiat

Tăierea acului este elementul care vine în contact direct cu suprafața vinilului. Plăcile de turnare pot avea trei tipuri de tăieturi de ac. Primul este conic, care se mai numește și sferic. Acest tip de tăietură este utilizat la cele mai ieftine modele. Un alt tip de tăiat este cel epileptic. Se caracterizează printr-o suprafață mare de contact, datorită căreia citește mai bine informațiile de pe disc. Ace cu această tăietură sunt, de asemenea, mai durabile și necesită o înlocuire mai puțin frecventă. Cea mai bună soluție este să cumpărați un gramofon cu o tăietură liniară a acului. Oferă cea mai mare suprafață de contact, ceea ce face ca sunetul să fie mai clar și să fie la frecvențe înalte.

 

 

Parametrii gramafonului: braț

Un alt parametru care este important la cumpărarea unui gramofon este brațul dispozitivului. De obicei, se găsesc brațe de 9 sau 12 inci și chiar mai mari. Brațul gramofonului este împărțit după formă, lungime și menținere. În ceea ce privește forma, brațele sunt: drepte, transversale, în formă de k, J sau S, aceasta din urmă este folosită cel mai adesea în discurile rotative profesionale pentru DJ.

 

Fiecare braț gramofon este, de asemenea, echipat cu rulmenți. Acestea îi permit să se deplaseze atât pe verticală cât și pe orizontală, asigurând în același timp rigiditatea întregii structuri. Când alegeți un gramofon, merită să aflați cum trebuie să montați rulmentul. Clasamentul gramafoanelor este dominat de dispozitivele cu montare universală (unipivot), care constă în susținerea brațului pe un con ascuțit. Acest aranjament de rulment este cel mai simplu și are o rezistență scăzută la mișcare, dar necesită stabilizare. Din acest motiv, gramafoanele cu rulmenți pe dornuri conice sunt mult mai frecvente. În acest caz, avem de-a face cu două perechi de rulmenți cu formă de ac în diferite combinații.

 

Atunci când alegeți rama gramofonului trebuie să vă amintiți, de asemenea, că acesta trebuie să aibă o presiune reglabilă a acului și o forță centrifugă. Acești parametri decid despre culoarea pe care o prinde sunetul. Presiunea standard a acului este de la 1,75 la 2 g – cu cât este mai mare, cu atât tonalitatea este mai mică.

 

 

old style
fot.pixabay.com

Parametrii gramafonului: design

Nu se poate nega faptul că gramafonul este tratat ca un element decorativ de multe persoane. Atunci când îl cumpărați, se acordă o atenție deosebită modului în care arată dispozitivul și dacă stilul se potrivește cu interiorul în care doriți să îl amplasați. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că elementele individuale ale construcției sale afectează și calitatea vocilor care emană de la ea. De aici și designul contează dar de dragul echipamentului frumos, nu merită să renunți la a fi funcțional. Atunci când alegeți un gramafon, ar trebui să pariați pe un model care are o bază solidă și grea, cel mai bine dacă este fabricat din lemn. Va amortiza vibrațiile. Suspensia de subchassis folosită adesea în gramafoane are proprietăți similare.

 

Clasamentul gramafoanelor – pe care ar trebui să alegeți?

Un gramafon poate fi un dispozitiv extrem de util acasă. Vă va permite să vă relaxați cu muzică și să oferiți membrilor familiei și oaspeților distracție și o bună stare. Cu toate acestea, trebuie amintit că prețurile unui gramafon nu sunt printre cele mai mici. De asemenea, trebuie să suportați costuri pentru întreținerea lui. Mai mult, achiziția de discuri de vinil este o altă cheltuială pe care trebuie să o luați în considerare. Adesea, prețurile discurilor de vinil nu sunt nici cele mai mici. Deci, dacă sunteți în căutarea unui astfel de înlocuitor pentru un gramafon tradițional, mai degrabă pariai pe cel digital. Este un dispozitiv care arată ca un gramafon standard, dar care nu joacă înregistrări de vinil, ci materiale muzicale înregistrate în formă digitală. Cu toate acestea, atunci când căutați un gramafon, ar trebui să vă ghidați de parametrii descriși mai sus, și nu uitați să priviți clasamentul gramafoanelor care prezintă modelele cele mai populare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here