Munca zilnică la birou necesită acces la multe dispozitive și echipamente. Datorită lor, munca devine mai eficientă și mai simplă. Producătorii de echipamente de birou încearcă să ofere clienților lor dispozitive din ce în ce mai bune cu opțiuni avansate. Toate acestea fac ca alegerea unor astfel de echipamente, ca laminatoarele, să fie o provocare. Din fericire, clasamentul laminatorilor vă vine în ajutor. Prezintă cele mai cumpărate modele care obțin recenzii pozitive din partea utilizatorilor. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că, chiar și atunci când îl utilizați, este necesar să țineți cont de nevoile dvs. individuale. Parametrii trebuie să se potrivească cu câte documente sunt laminate la birou sau acasă. Iată cum să alegeți un laminator bun.
Laminatoare recomandate
CEL MAI BUN LAMINATOR DE PÂNĂ LA 75 PLN
Tracer TRL-A4 (TRANIS42003)
CEL MAI BUN LAMINATOR PÂNĂ LA PLN 100
Peach Premium PL750, A4
CEL MAI BUN LAMINATOR PÂNĂ LA PLN 150
Fellowes SPECTRA A4 laminare mașină (5737801)
CEL MAI BUN LAMINATOR PÂNĂ LA PLN 200
Peach Highspeed PL115
CEL MAI BUN LAMINATOR DE PÂNĂ LA 250 PLN
Mașină de laminat Fellowes Spectra A3 (5738301)
CEL MAI BUN LAMINATOR PÂNĂ LA PLN 300
Olympia A 3024 DIN A3 (3012)
CEL MAI BUN LAMINATOR DE PÂNĂ LA 400 PLN
Laminator Fellowes Saturn 3i A4
CEL MAI BUN LAMINATOR PÂNĂ LA PLN 500
Laminator Fellowes Saturn 3i A3
Pentru ce se folosim laminatorul?
Laminatorul este un dispozitiv simplu de utilizat, care vă permite să protejați documentele împotriva inundațiilor sau a altor daune. Pe o bucată de hârtie selectată, pune o folie specială, care este cumpărată în formatul de buzunar, apoi este apăsată pe document. Pentru a putea folosi laminatorul, trebuie să aveți o peliculă specială pe care o cumpărați sau să o tăiați la dimensiunea dorită. În magazinele de papetărie puteți cumpăra film de laminare conceput pentru dimensiunile standard ale documentelor. Documentele laminate sunt rezistente la umiditate și daune mecanice, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate mult timp. Funcționarea laminatorului în sine este foarte simplă – doar puneți o carte într-un recipient de plastic și apoi introduceți-l în slotul dispozitivului încălzit.
Ce documente pot fi laminate?
Ce documente pot fi laminate depinde de parametrii dispozitivului achiziționat. De regulă, folia poate acoperi fiecare foaie de hârtie, indiferent de mărimea acesteia. De obicei, stratificați materialele pe care doriți să le utilizați mult timp. Vorbim aici despre, de exemplu, cărți de parcare, bilete de intrare la sediul companiei, materiale educaționale reutilizabile, proiecte, tablouri etc. Este neprofitabil și inutil. Rețineți că o imprimare laminată va face documentul destul de greu. Cât de gros? Va decide folia folosită.
Filme laminatoare – groase
Alegerea laminatorului ar trebui să fie precedată de luarea în considerare a modului în care doresc să creeze documente durabile. Rezistența lor va depinde de filmul folosit. Există mai multe tipuri și nu toate pot fi utilizate în toate echipamentele. De obicei, puteți utiliza unul sau mai multe tipuri de pelicule în laminatoare mici pentru uz casnic. Alegerea dispozitivelor mai avansate pentru birouri sau centre de deservire are mai multe posibilități. Foile de diferite grosimi și proprietăți pot fi utilizate și ele. Producătorii din această zonă propun:
- folii de laminare standard – acestea sunt folii universale care vă permit să oferiți o protecție de bază pentru documente, să îmbunătățiți prezentarea, planurile de foilare sau marcajele; acestea sunt disponibile sub diferite forme din cele destinate cărților de identificare de dimensiuni mari A2; filmele standard sunt, de asemenea, de diferite grosimi; cele mai subțiri sunt cele cu secțiune transversală 2x38MIC, cele mai groase și, în același timp, cele durabile au o secțiune transversală de 2x250MCI; Foliile standard pot fi utilizate în orice dispozitiv, chiar și într-un laminator ieftin;
- pelicule de laminare pentru carduri – așa cum sugerează numele lor, sunt destinate în principal laminării cărților de identificare; acest tip de folie poate fi perforat, datorită căruia este posibil să trageți clema sau lanțul pe care va fi atârnat cardul; peliculele de laminare pentru card au o grosime de 2x125MCI sau mai mare;
- folii de laminare mată – acest tip de film nu reflectă lumina și nu prezintă amprente pe ea; avantajul lor este și faptul că puteți scrie pe ele și apoi șterge adnotările; disponibil în secțiune transversală de la 2 × 75 la 2x125MCI;
- folii de laminare cu perforații – sunt echipate cu margini perforate, de aceea sunt adesea folosite pentru laminarea documentelor care trebuie păstrate în lianți;
- folii laminatoare de mare viteză – după cum le spune numele, acestea sunt filme care accelerează întregul proces de laminare; având mai multe piese de acest tip vă va ajuta să laminați documentul rapid;
- folii de laminare care protejează împotriva radiațiilor UV – aceste tipuri de filme protejează documentele împotriva efectelor negative ale luminii solare, de exemplu, tipărirea decolorată; sunt utilizate în principal în materialele care urmează să fie expuse în exterior;
- folii de laminare autoadezive – sunt utilizate pentru a crea embleme, reclame și marcaje; au o suprafață groasă autoadezivă care poate fi folosită imediat după laminarea documentului
- filme laminatoare fotografice – acest tip de film este conceput pentru a proteja fotografiile și a arăta culorile lor; disponibil în cele mai populare formate în care este realizată fotografia.
Foliile laminatoare sunt noi pe piață și permit recuperarea documentului. Acestea vă permit să stratificați documentele doar pentru o perioadă de timp. Dacă doriți să o recuperați, nu trebuie decât să tăiați folia și să îndepărtați documentul care nu este deteriorat.
Majoritatea liniilor de bună calitate susțin o mare parte din filmele menționate mai sus. Excepție pot fi dispozitivele mici care sunt destinate numai laminării cărții de identitate. În cazul ei, de obicei, se acceptă doar formatul 2 × 125. În mod similar, în cazul laminatoarelor ieftine, care de obicei nu suportă mai mult de două grosimi de folie. Așadar, dacă doriți să stratificați documentele cu filme cu grosimi diferite și să le oferiți o protecție diversă, trebuie să achiziționați un dispozitiv avansat.
Metoda de laminare – tipuri de laminatoare
Laminatoarele sunt dispozitive necomplicate care sunt disponibile în două opțiuni. Sunt împărțite prin metoda de laminare. De regulă, funcționarea lor se bazează pe același principiu, adică acoperirea documentului cu plastic. Cu toate acestea, acoperirea poate fi făcută rece sau caldă. Dispozitivele de laminare la rece sunt cele în care întregul proces se bazează pe straturi adezive active și pe o metodă de presiune. Avantajul laminatorilor la rece este tehnologia simplă și viteza de utilizare a acestora. Cu toate acestea, trebuie amintit că avem de-a face aici cu o rezistență mai mică la lipire și, prin urmare, cu o durabilitate mai mică a documentelor. Alternativa la acestea sunt dispozitivele de laminare la cald. Acestea necesită ca dispozitivul să se încălzească până la temperatura dorită înainte de începerea funcționării, ceea ce extinde întregul proces. Cu toate acestea, laminatoarele calde sunt mai eficiente și garantează o durabilitate mai mare. Laminatoarele calde și reci sunt cele cunoscute altfel sub formă de rulouri. De asemenea, producătorii oferă laminatori lichizi care iau forma unui spray sau a unei arme. De obicei, sunt utilizate pentru suprafețe mari de laminare, de exemplu, bannere, huse auto, etc. Sunt mult mai rezistente la condițiile meteorologice.
Formatul documentelor laminate
Atunci când alegeți un laminator, este imposibil să ignorați selecția formatului de documente pe care acesta va putea să îl asigure. În clasamentul laminatorilor, dispozitivele care permit protecția materialelor de dimensiuni A4, adică fotocopiatoare tradiționale de hârtie, se bucură de cel mai mare interes. Cu toate acestea, ele nu sunt singura opțiune disponibilă. Producătorii oferă, de asemenea, laminatori A3, A2 sau A7, precum și mici dispozitive portabile care pot fi laminate doar cu documente de mărimea cărții de identitate.
Performanța laminatorului – viteza de lucru
Când căutați un laminator bun, nu puteți uita de performanțele sale. Acesta indică rapiditatea dispozitivului. Prețul laminatorului depinde, de asemenea, în mare măsură de acest parametru. Deci, dacă nu intenționați să folosiți dispozitivul în fiecare zi, puteți alege modele mai lente și, prin urmare, mai ieftine. Laminatoarele puternice sunt selectate în principal pentru companii mari, corporații și puncte de deservire, unde contează eficiența muncii și, de asemenea, de multe ori și satisfacția clienților. Dacă doriți să verificați performanța dispozitivului dvs., trebuie să știți câți centimetri de document poate acoperi într-un minut. Atunci când analizăm acest element de funcționare a laminatorului, trebuie să ținem seama și de momentul pregătirii sale pentru lucrare, adică de încălzire.
Tipul controlului dispozitivului
Funcționarea laminatorului este foarte simplă. Pentru a securiza un document, pur și simplu introduceți-l în slotul dispozitivului. Cu toate acestea, există două opțiuni pentru controlul securității documentelor. Producătorii oferă laminatoare manuale, în care documentul se întinde prin dispozitive sau laminatoare automate. În acesta din urmă, documentul cu folie este introdus pur și simplu, iar dispozitivul însuși le trage în cealaltă parte în timp ce aplică laminatul.
Funcționalitățile laminatoarelor
Laminatorul este un dispozitiv foarte simplu și este rar echipat cu funcționalități suplimentare. Sarcina sa principală este asigurarea documentului. Opțiunile peste standard care pot fi găsite în laminatori de înaltă calitate se concentrează pe facilitarea acestei sarcini și adaptarea acesteia la nevoile actuale. În laminatoarele bune se pot întâlni caracteristici:
- controlul temperaturii – această funcție vă permite să reglați temperatura la grosimea filmului utilizat; vă puteți întâlni de obicei cu 2 sau 3 grade de ajustare;
- anulare funcție – vă permite să retrageți de pe dispozitiv un document care a fost inserat incorect în slot, de exemplu, askew;
- laminare fără purtător – această funcționalitate vă permite să nu utilizați o parte de protecție, care este standard pentru laminare.
Cumpărarea unui laminator nu reprezintă o reducere serioasă a bugetului. Dispozitivele standard pentru securizarea documentelor pot fi achiziționate pentru aproximativ PLN 60-120. Își vor găsi utilizarea în birouri mici și în uz privat. Persoanele care caută echipamente bune la un preț atractiv pot verifica propunerile incluse în clasamentul laminatoarelor.