Compania AMD (Advanced Micro Devices) este o întreprindere americană care produce electronice (în principal circuite integrate) pentru utilizatorii casnici și companii. Principalele produse ale companiei includ carduri grafice, microprocesoare, chipseturi pentru placa de bază, sisteme încorporate și procesoare grafice pentru servere, stații de lucru și PC-uri.
Plăci grafice AMD
O parte importantă a performanței oricărui computer este procesorul grafic (sau GPU, „creierul” plăcii grafice). Procesorul grafic este important în special în jocuri. GPU este responsabil pentru procesarea datelor vizuale vizibile pe monitor. Multe procesoare au GPU-uri integrate, dar sunt mult mai puțin eficiente decât procesoarele grafice din plăci grafice dedicate. Avem nevoie de o placă grafică pentru jocuri.
Există trei fabrici principale de GPU: AMD, Intel și NVIDIA. Intel are de departe cea mai mare cotă de piață (peste 60%), însă GPU-urile Intel sunt integrate și nu sunt suficient de puternice pentru a reda computerul fără probleme. Ai nevoie de o carte AMD sau NVIDIA pentru jocuri.
Atât AMD cât și NVIDIA creează plăci grafice de ani buni și împing constant limitele tehnologiei GPU. Deși ambele mărci au avantaje și dezavantaje, în acest articol vom încerca să arătăm diferențele de bază între funcționarea GPU, care va fi utilă înainte de a decide care este cea mai potrivită pentru sistemul dvs.
După cum am menționat anterior, GPU este responsabil pentru procesarea tuturor datelor vizuale pe care le vedeți pe monitor. GPU trebuie să decidă cum să folosească fiecare dintre cele 2 milioane de pixeli pe un monitor tipic pentru a crea imaginea. Face acest lucru folosind date de geometrie, textură și iluminare pentru a obține valori de culoare pentru fiecare pixel prin afișarea unei imagini 2D sau 3D. În condiții tipice, o placă video bună o poate face de 60 de ori pe secundă!
Când vine vorba de compararea plăcilor video, este greu de spus cine este câștigătorul clar. Atât AMD cât și NVIDIA au același obiectiv final în minte: Oferă o calitate a imaginii lină și rapidă. Cu toate acestea, fiecare companie folosește o abordare diferită pentru a atinge acest obiectiv.
Placa grafică a evoluat de la redarea grafică pe ecran până la un procesor puternic la bord.
Cum să alegi o placă grafică? Alegeți o placă grafică în 5 pași:
Există multe tehnologii care creează o placă grafică excelentă și să știi cum funcționează toate te vor ajuta să alegi perfect cardul care se potrivește perfect nevoilor tale.
Producători precum ASUS, Gigabyte și EVGA își produc propria marcă de placă grafică. Acestea diferă între ele în ceea ce privește tipul de memorie, viteza și lățimea de bandă, precum și radiatorul de căldură utilizat.
Toate aceste carduri sunt alimentate de procesoare grafice NVidia sau AMD. GPU este responsabil pentru toate calculele matematice necesare pentru a reda imaginile afișate pe ecran și este ceea ce conduce grafica.
Placă grafică AMD și NVIDIA – Battle of processors stream
Spre deosebire de procesoare, care au de obicei 1 până la 8 nuclee, GPU-urile sunt echipate cu multe nuclee mai mici numite „procesoare de flux”. În timp ce fiecare dintre aceste procesoare de flux nu are aceeași putere de calcul ca nucleul procesorului, ele lucrează împreună pentru procesarea datelor vizuale mult mai eficient, ceea ce poate îmbunătăți semnificativ performanța grafică.
Nu toate procesoarele de flux sunt similare. NVIDIA utilizează abordarea creării unor procesoare de flux puțin mai eficiente, permițând calcule ușor mai complexe. Datorită acestui fapt, cardurile NVIDIA sunt excelente nu numai în jocuri, ci și în multe alte aplicații de prelucrare a datelor, cum ar fi sisteme informatice financiare și complexe.
AMD utilizează o abordare diferită pentru a crea procesoare de flux mai mici, mai puțin complexe. Deși procesoarele nu sunt la fel de eficiente, diferența este în cantitate. Deoarece au procesoare mult mai mici care acceptă calcule simple, ele sunt deosebite în sarcini care necesită o mulțime de calcule simple.
Când vine vorba de alegerea dintre aceste două, trebuie să răspundeți la întrebarea: care este scopul principal al utilizării unei plăci grafice, adică ce așteptați de la aceasta. Atunci când utilizează o placă grafică de jocuri, ambele companii schimbă adesea coroane pentru cele mai bune performanțe ale GPU și oferă adesea carduri care funcționează similar la mai multe puncte de preț. Cel mai bine este să citiți recenziile despre fiecare card pe care intenționați să îl cumpărați. AMD se va descurca mai bine cu unele jocuri și monitoare cu rezoluție foarte mare. NVIDIA va funcționa mai bine cu alte jocuri. În mod similar, pentru alte sarcini decât jocuri, verificați punctele de referință pentru a vedea care este mai bun. Diferențele în arhitectura GPU pot avea un impact semnificativ asupra performanței. Multe aplicații acceptă doar anumite arhitecturi.
Dacă planificați jocuri, există o mulțime de resurse și puncte de referință care vor compara cărțile NVIDIA și AMD în situații reale de jocuri de cuvinte, cum ar fi banca Anandtech. Punctele de referință pentru un anumit joc sunt ideale, dacă nu sunt disponibile, consultați repere pentru diferite jocuri cu o grafică similară. Pentru o imagine de ansamblu bună a performanței jocurilor de carduri, consultați această ierarhie de GPU pentru jocuri.
Aveți nevoie de o placă grafică separată?
Procesorul pe care îl aveți poate conține deja un procesor grafic (într-un aspect). Intel apelează la această grafică integrată, în timp ce AMD APU (unitate de procesare accelerată). Sunt suficiente pentru utilizarea generală a computerului (e-mailuri, foi de calcul, documente și chiar filme HD).
Mai jos vă prezentăm ghidul cu privire la ce să acordați atenție pas cu pas atunci când alegeți o placă grafică.
Pasul 1: Uitați-vă mai întâi la GPU și apoi la brand
Seria actuală NVIDIA pentru seriile GeForce 700 și 900 și AMD Radeon R7 și Radeon R9 sunt un bun punct de plecare pentru alegerea unui procesor grafic. Numere mai mari de modele, cum ar fi GT 720 și GTX 950 (NVidia) sau 360 și 390 (AMD), indică GPU-uri mai noi.
Seriile Radeon R7 și Radeon R9 de la AMD, precum și cardurile GeForce 700 și 900 ale NVidia încep să caute carduri grafice. Rețineți, de asemenea, viteza cu ceasul GPU.
Pasul 2: Comparați tipuri de memorie, viteze de ceas și rate de biți
Datele gata pentru procesare de către GPU sunt stocate în propriile cipuri de memorie dedicate, numite GDDR3 și GDDR5. Aceste sisteme funcționează la viteze mai mari de ceas în comparație cu memoria obișnuită a desktopului.
GDDR5 este mai nou și mai rapid decât GDDR3, deoarece este capabil să transfere mai multe date cu o viteză mai mare la GPU. Datele pot fi trimise de 4 ori pe ciclu de ceas, astfel încât numerele să pară mai mari, lista ceasului producătorului solicită de 4 ori viteza reală a ceasului.
De exemplu, placa grafică pe care o voi folosi în această descriere, placa de 2 GB EVGA NVidia GT 740 este listată ca având o viteză de ceas de memorie de 5000 MHz (uneori este listată ca viteză efectivă a ceasului). Frecvența reală a ceasului este de 1250 MHz (5000 MHz / 4), indiferent de valoarea pe care o utilizați pentru a compara cardurile grafice, asigurați-vă că utilizați aceeași valoare.
Mai multă memorie este bună, dar mai multă lățime de bandă este mai bună. Lățimea de bandă este cantitatea de date pe care GPU le poate accesa pe magistrala de memorie și este listată ca viteză de memorie pe placa grafică. Tarifele standard sunt pe 64 de biți și pe 128 biți, dar cardurile finale superioare au rate de transmisie mult mai mari.
În rezumat, cantitatea de memorie de pe card este importantă, dar uitați-vă și la tipul (GDDR3 sau GDDR5), viteza reală a ceasului de memorie și viteza de transmisie a memoriei (lățimea de bandă – cu cât este mai mare cu atât mai bine)
Pasul 3: Atenție la numărul de nuclee CUDA (NVidia) și Shader (AMD)
GPU trebuie să dezvolte un mod de umbrire a obiectelor 3D pe ecran pentru a le face să pară cât mai realiste. Deși NVidia și AMD au denumiri diferite pentru aceste tehnologii, acestea au practic aceleași sarcini complexe de procesare.
Cu cât sunt mai multe nuclee sau shaders CUDA, cu atât GPU-ul oferă imagini uimitoare, acest lucru este deosebit de important în jocurile în care rata de cadru (FPS) este esențială sau în aplicații cu intensitate grafică ridicată.
Pasul 4: Căutați valori TDP mai mici
La fel ca procesorul, GPU generează căldură din toate procesele pe care le realizează, ceea ce este indicat de valoarea TDP. Aceste valori ne spun despre puterea necesară pentru a menține GPU-ul la o temperatură acceptabilă, deci logic, cu cât ai nevoie de mai multă putere, cu atât produce mai multă căldură.
Căutați valori TDP scăzute pentru a reduce nevoia de sisteme de răcire și ventilatoare. Răcirea este mai scumpă, dar și mai puternică.
Pasul 5: Verificați compatibilitatea și porturile de pe card
Sloturile pentru carduri grafice din sloturile PCI Express (PCIe) de pe placa de bază care comunică cu autobuzul plăcii de bază (canale de date) la viteze diferite, în funcție de versiunea slotului (2.0 sau 3.0) și lățimea slotului (x8, x16 sau mai mult).
Asigurați-vă că unul dintre aceste sloturi este disponibil pe placa de bază și acceptă în mod ideal versiunea și lățimea maximă a cardului PCIe.
De asemenea, asigurați-vă că sursa de alimentare are un conector de rezervă și valid pentru placa grafică (de obicei un conector de alimentare cu 8 sau 4 pini). Verificarea dublă a dimensiunilor cardului pentru a vă asigura că se încadrează în carcasa computerului va ajuta, de asemenea, la evitarea cardurilor comandate incorect.
În cele din urmă, verificați porturile (HDMI și DVI) de pe cardul propriu, rezoluțiile acceptate și câte monitoare pot fi conectate în același timp.
Compatibilitate procesor și GPU
Având în vedere compatibilitatea sistemului, una dintre cele mai frecvente întrebări este: „Poate cardul AMD / NVIDIA să funcționeze cu un procesor Intel / AMD?” Din fericire, nu contează ce procesor aveți. Placa grafică AMD va funcționa bine cu procesoarele Intel și AMD, iar cardul NVIDIA va face pur și simplu același lucru.
Cu toate acestea, există câteva considerente pentru cei care intenționează să utilizeze tehnologia AMD Crossfire sau funcțiile NVIDIA SLI. Crossfire și SLI vă permit să utilizați mai multe procesoare grafice simultan, ceea ce adesea crește dramatic performanța video în jocurile care pot utiliza SLI sau Crossfire. În astfel de jocuri, adăugarea unei a doua cărți poate oferi performanțe de 70 până la 90% mai bune oriunde. Cu toate acestea, aveți în vedere dacă jocul pe care îl jucați nu acceptă SLI sau Crossfire, deoarece nu veți primi niciun beneficiu de la cealaltă carte.
O notă despre AMD: deși cardurile AMD și NVIDIA sunt compatibile cu orice procesor, unele carduri grafice AMD de nivel superior pot funcționa cu procesoare grafice AMD integrate în Crossfire, oferind performanțe grafice ceva mai bune. Pentru mai multe informații, consultați acest ghid de comparare a procesorului AMD. Dacă utilizați piese bugetare AMD, merită să aveți grijă de ele.
Pentru cei care doresc să utilizeze configurația duală GPU, este important să verificați dacă placa de bază acceptă Crossfire (pentru carduri AMD duale) sau SLI (pentru carduri duble NVIDIA). Nu uitați că pentru a utiliza SLI, trebuie să aveți două carduri NVIDIA identice. În Crossfire, puteți utiliza două carduri AMD diferite, atât timp cât aparțin aceleiași familii. De exemplu, puteți utiliza Crossfire cu HD 7970 și HD 7950. Este întotdeauna o idee bună să investigați probleme de compatibilitate înainte de a face o achiziție.
În cele din urmă, asigurați-vă că procesorul dvs. este suficient de puternic pentru a ține pasul cu placa grafică. Un procesor foarte slab nu va permite unui procesor grafic de înaltă performanță să-și atingă potențialul cel mai mare. Aceasta se numește strangulare. Dar chiar și un procesor mid-range ar trebui să fie suficient de puternic pentru a permite unui GPU de top să obțină la maxim capacitățile sale.
Efectuarea unei alegeri
La urma urmei, atât sistemele AMD cât și NVIDIA oferă soluții GPU care vor funcționa bine la orice sistem. Planificarea și cercetarea atentă sunt întotdeauna cheia. Indiferent dacă intenționați să construiți putere de joc, o stație de lucru profesională de editare sau un sistem de calcul, interesându-vă despre opțiunile GPU vă vor ajuta să alegeți placa video potrivită.
Imaginile pe care le vedeți pe monitor sunt formate din puncte mici numite pixeli. În majoritatea setărilor de rezoluție tipice, ecranul afișează peste un milion de pixeli, iar computerul trebuie să decidă ce să facă cu fiecare pentru a crea o imagine. Pentru a face acest lucru, are nevoie de un traducător – ceva care să descarce date binare din procesor și să le transforme în imaginea pe care o vedeți. Dacă placa de bază nu are o capacitate grafică încorporată, traducerea este finalizată.
Gândiți-vă la un computer ca la o companie cu propriul departament artistic. Când oamenii dintr-o companie își doresc o operă de artă, ei trimit o anchetă la departamentul de artă. Departamentul de artă decide cum să creeze imaginea și apoi o pune pe hârtie. Rezultatul final se bazează pe faptul că ideea cuiva devine o imagine reală, vizibilă.
Placa grafică funcționează pe aceleași principii. CPU, care lucrează împreună cu aplicațiile, trimite informații despre imagini pe placa grafică. Placa grafică decide modul de utilizare a pixelilor pe ecran pentru a crea imaginea. Apoi trimite aceste informații monitorului printr-un cablu.
Crearea unei imagini din date binare este un proces solicitant. Pentru a crea o imagine tridimensională, cardul grafic creează mai întâi un cadru dintr-o linie dreaptă. Apoi rasterizează imaginea (completează pixelii rămași). De asemenea, adaugă iluminare, textură și culoare. Pentru jocurile rapide, computerul trebuie să parcurgă acest proces de aproximativ șaizeci de ori pe secundă. Fără o placă grafică pentru a efectua calculele necesare, încărcarea ar fi prea mare pentru ca computerul să facă față.
Placa grafică îndeplinește această sarcină folosind patru componente principale :
- Conexiune de la placa de bază pentru date și alimentare
- Procesorul decide ce să facă cu fiecare pixel de pe ecran
- Memorie pentru stocarea informațiilor despre fiecare pixel și pentru salvarea temporară a fotografiilor terminate
- Monitorizați conexiunea astfel încât să puteți vedea rezultatul final
Este rar că GPU-urile moderne nu vor juca pur și simplu niciunul dintre cele mai recente jocuri, ci este o problemă pură de rezoluție și setări grafice. Dacă jucați cele mai recente jocuri AAA în setări înalte în Full HD, de obicei trebuie să cheltuiți cel puțin 250 de lire sterline pentru performanțe excelente. Dar puteți cheltui mai puțin, iar software-ul dvs. pentru carduri grafice (AMD Crimson sau Nvidia GeForce Experience) vă ajută jocurile pentru a asigura netezimea lor.
Decizia va fi, de asemenea, un design non-standard al caloriferului. Numele de brand populare sunt EVGA, Asus, Gigabyte, MSI, XFX, Zotac și multe altele. Împreună veți obține un nume combinat care conține numele de marcă, numărul de piesă pentru cardul grafic și un design mai cool. De exemplu: Asus ROG Strix GTX 1080 Gaming, Zotac GTX 1080 Amp Extreme, XFX Radeon RX 480 GTR Black Edition.
Deoarece prețurile sunt în continuă schimbare și apar oferte speciale în fiecare zi, recomandarea unui anumit model bazat exclusiv pe prețul său este dificilă, astfel încât acest ghid va oferi oferta de preț obișnuită pentru fiecare card și tipul de performanță pe care îl așteptați.
Modelele mai cool ale producătorului vor afecta, de asemenea, performanța, dar numai cu un procent de puncte procentuale – acest lucru se aplică în special pentru cardurile mai ieftine. Cu plăci grafice mai scumpe, producătorii de carduri împing barca, amestecă software-ul și oferă viteze mai mari de ceas, ceea ce poate face diferența.
Ce să cauți pe fiecare carte (în ordinea importanței):
- Lungimea garanției
- preț
- Zgomot de ventilator
- Efect vizual
- Ventilatoare suplimentare de răcire
Încă un lucru de luat în considerare și anume: AMD RX Vega. Cardurile AMD cu cea mai înaltă specificație au ajuns foarte târziu în „arenă” și încearcă să reducă concurența prețurilor Nvidia, oferind în același timp performanță în jocurile de 1440p și 4K.