carte grafica
fot.pixabay.com

O placă grafică este un element de bază al oricărui computer. Atunci când cumpărăm echipamente standard sau un laptop, putem alege de obicei între mai multe tipuri de plăci grafice. De asemenea, puteți cumpăra un computer fără placă grafică și să o cumpărați separat. Această soluție este de obicei aleasă de persoane care acordă o importanță deosebită graficii. O placă grafică bună este esențială atunci când vine vorba de jocuri pe calculator sau de programe de procesare a fotografiilor și imaginilor. S-ar părea că cumpărarea unei plăci grafice pentru un computer nu este dificilă. Rafturile magazinelor se îndoaie literalmente sub cantitatea acestora. Producătorii oferă plăci cu diverși parametri și funcționalități. Cu toate acestea, această selecție largă este cea care face ca decizia să nu fie ușoară, în special pentru un cunoscător. Decizia ar putea fi mai ușoară dacă vă familiarizați cu clasamentul plăcilor grafice. Prezintă o listă de plăci grafice care sunt cele mai populare pe piață.

computer
fot.pixabay.com

Conținut

1 Plăci grafice recomandate

1.1 Cea mai bună placă grafică de până la 200 PLN

1.2 Cea mai bună placă grafică de până la 300 PLN

1.3 Cea mai bună placă grafică de până la 400 PLN

1.4 Cea mai bună placă grafică de până la 500 PLN

1.5 Cea mai bună placă grafică de până la 600 PLN

1.6 Cea mai bună placă grafică de până la 700 PLN

1.7 Cea mai bună placă grafică de până la 800 PLN

1.8 Cea mai bună placă grafică de până la 900 PLN

1.9 Cea mai bună placă grafică de până la 1000 PLN

1.10 Cea mai bună placă grafică de până la 1500 PLN

1.11 Cea mai bună placă grafică de până la 2000 PLN

1.12 Cea mai bună placă grafică de până la 2500 PLN

1.13 Cea mai bună placă grafică de până la 3000 PLN

2 Placa grafică – cum să o alegi?

3 Tipuri de plăci grafice

4 Placă grafică pentru jucător

5 Parametrii plăcii grafice – ce să cauți?

6 Care sunt dimensiunile plăcii grafice?

7 Cum pot verifica dacă placa grafică se potrivește computerului meu?

  1. 300, 500 sau 1000 – cât costă o placă grafică?

9 Placă grafică bună – cum să o cumpărați?

 

Plăci grafice recomandate

Cea mai bună placă grafică de până la 200 PLN

Gigabyte GeForce GT 710 2 GB GDDR3

 

Cea mai bună placă grafică de până la 300 PLN

Asus GeForce GT 730 2 GB DDR3 (128 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 400 PLN

Sapphire Radeon VAPOR-X R7 250X OC, 1 GB GDDR5 (128 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 500 PLN

Zotac GeForce GTX 1050 Mini 2GB GDDR5 (128 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 600 PLN

MSI GeForce GTX 1050 GAMING X 2GB GDDR5 (128 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 700 PLN

MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC 4GB GDDR5 (128 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 800 PLN

Asus GeForce GTX 1050 TI OC 4GB GDDR5 (128 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 900 PLN

Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 3GB GDDR5 (192 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 1000 PLN

Asus GeForce GTX 1060 DUAL OC 3GB GDDR5 (192 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 1500 PLN

Gigabyte GeForce GTX 1060 G1 6GB GDDR5

 

Cea mai bună placă grafică de până la 2000 PLN

Palit GeForce GTX 1070 JetStream 8 GB GDDR5 (256 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 2500 PLN

MSI GeForce GTX 1080 ARMOR OC 8GB GDDR5X (256 biți)

 

Cea mai bună placă grafică de până la 3000 PLN

Gigabyte Radeon RX VEGA 64 8GB HBM2 (2048 biți)

 

Placă grafică – cum să o alegi?

Alegerea unei plăci grafice se reduce într-adevăr la un singur răspuns la întrebarea de bază: pentru ce se folosește placa. Acest răspuns este important, deoarece până în prezent nu există o placă grafică universală pe piață. Un alt lucru este să stabiliți bugetul pe care îl aveți pregătit pentru o placă. Prețurile plăcilor grafice variază foarte mult. Puteți găsi astfel, placă pentru câteva sute de zloți și placă pentru câteva mii. Determinarea nevoilor și a capacităților financiare vă permite să vă restrângeți căutarea la mai multe modele, iar apoi alegerea în sine va fi mai ușoară.

 

Tipuri de plăci grafice

Diviziunea de bază a plăcilor grafice include cele integrate și dedicate. Cea pe care o s-o alegeți ar trebui să depindă pentru ce anume o veți folosi. Plăcile grafice integrate sunt cele care au putere și performanță similare versiunilor mai vechi de carduri dedicate. Funcționează bine dacă computerul va fi folosit mai ales pentru vizionarea de filme și de birou. Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați că placa este integrată cu un procesor de bună calitate. Dacă, pe lângă filmele de pe computerul dumneavoastră, doriți să jucați sporadic jocuri la nivel mediu, atunci este mai bine să pariați pe o placă dedicată de pe raftul prețurilor medii. Plăcile grafice de înaltă performanță dedicate unei bune răciri active sunt un element indispensabil pe computerul unui jucător experimentat, care pariază pe cele mai noi titluri care necesită multă putere.

O soluție non standard, dar și practică este cumpărarea unei plăci hibrid. Combină un sistem integrat cu unul dedicat. Vă permite să combinați puterea și să creșteți performanța computerului, fără a necesita investiții în plăci grafice externe scumpe.

 

 

Placă grafică pentru jucător

Producătorii de plăci grafice au pregătit, de asemenea, o soluție suplimentară pentru cei mai pretențioși utilizatori. Este capacitatea de a combina mai multe modele de plăci grafice de înaltă performanță. O astfel de oportunitate este oferită de, soluțiile numite nVidia SLI sau CrosseFire – și AMD. Acestea pot fi utilizate dacă placa de bază folosită în computer acceptă cel puțin două acceleratoare grafice. Utilizarea acestei soluții îmbunătățește semnificativ calitatea jocurilor.

De asemenea, mulți jucători decid să folosească două monitoare. Acest lucru vă permite să vizualizați imagini într-un spațiu foarte mare. Pentru a utiliza o astfel de soluție, este necesar să investești într-o placă grafică care acceptă mai multe ecrane. În acest sens, fiecare producător și-a dezvoltat propria soluție.

Jucătorii ar trebui să-și orienteze atenția și asupra efectelor grafice oferite de placă și a standardelor acceptate. Este bine dacă placa selectată acceptă cel puțin unele dintre următoarele tehnologii. Datorită lor, imaginea va fi de bună calitate, iar efectele speciale utilizate de producătorii de jocuri vor fi vizibile.

 

  • DirectX 11 – este cea mai recentă tehnologie care permite afișarea graficelor 2 și 3 D;
  • Efecte fizice PhysX – această tehnologie îmbunătățește calitatea graficelor prin cartografierea naturală a fizicii,
  • tessellation – această soluție permite o mai bună cartografiere a personajelor, a mașinilor, a articolelor din jocuri,
  • netezirea marginilor – netezește așa-numitul unghi de dinte.

 

 

Parametrii plăcii grafice – ce să cauți?

Având cunoștințe despre tipurile de plăci grafice, puteți trece la următoarea etapă de achiziție, care este cea de comparare a parametriilor individuali ai plăcilor grafice. De asemenea, au un impact semnificativ asupra performanței, funcționalității și funcționării acestui element al computerului.

 

Vorbind despre parametrii plăcii grafice, la început ar trebui să menționați SP și TDP. Această primă prescurtare înseamnă Stream Processors și reprezintă procesoarele stream responsabile pentru performanța plăcii grafice. Atunci când o căutați pe cea bună, merită să alegeți machete grafice cu cea mai mare cantitate de SP. TDP este Power Design termic, care determină consumul maxim de energie al plăcii grafice.

Când cumpărați o placă grafică, un parametru important este ecranul și exact rezoluția sa nativă. Este necesar să verificați cât de eficient va fi sistemul cumpărat la setările sale. Acest parametru este responsabil pentru calitatea imaginii afișate pe monitor. Un parametru selectat incorect înseamnă că, de exemplu, detaliile nu vor fi vizibile sau vor fi estompate.

Tipul de memorie utilizat este important și în plăci grafice. În cazul acestor modele standard, cele mai frecvente sunt memoria DDR3, GDDR3 și GDDR5. Dacă sunteți în căutarea unei plăci grafice bune, este mai bine să alegeți modele cu una dintre variantele GDDR. Acestea sunt mai eficiente și cu randament. Acest lucru este foarte important în calculatoarele jucătorilor, unde este necesar să transferați cantități mari de date într-un timp relativ scurt.

 

Un element la care merită să fiți atenți și atunci când cumpărați o placă grafică este puterea sa și exact consumul de energie al cipului grafic. Se leagă strâns de sursa de energie pe care o aveți. Cele mai eficiente plăci grafice au nevoie de surse de alimentare cu cel puțin 600 W, realizate din materiale de bună calitate. Utilizarea unei surse de alimentare cu o putere mai mică va determina ca aceasta să nu reziste la sarcină sau să nu ofere o putere adecvată pentru a acționa. Cu plăci grafice eficiente, răcirea este, de asemenea, un element important. Este pentru a împiedica plăcile grafice să atingă temperaturi ridicate. Există mai multe moduri de răcire a plăcilor grafice, astfel încât producătorii folosesc diferite variante. Dacă doriți să vă asigurați că ați făcut alegerea corectă a plăcii grafice, este bine să verificați ce răcire a fost aplicată și dacă este suficient pentru acceleratorul grafic.

 

 

Care sunt dimensiunile plăcii grafice?

Achiziționarea unei machete grafice ar trebui să includă și verificarea dimensiunii sale. Cu cât aspectul este mai eficient, cu atât are mai multe cunoștințe. Aceasta înseamnă că de multe ori are o problemă cu poziționarea sa în stația de lucru. Prin urmare, înainte de a cumpăra o placă, este bine să verificați dacă aveți suficient spațiu în incintă, adică suficient pentru sistemul ales. De asemenea, trebuie menționat faptul că printre dimensiunile plăcilor grafice există cele cu profil scăzut și complet. Primele au performanțe mai scăzute, dar se potrivesc în cutii mici, în timp ce plăcile grafice cu profil complet sunt concepute pentru computere standard și dedicate persoanelor solicitante.

 

 

Cum pot verifica dacă placa grafică se potrivește computerului meu?

Cumpărând chiar și cea mai bună placă grafică, este de cel mai mic folos dacă nu se potrivește cu placa de bază a computerului. Prin urmare, înainte de cumpărare, ar trebui să verificați dacă combinația acestor două elemente va fi posibilă. În prezent, majoritatea sistemelor grafice se conectează la magistrala PCI Express. Pentru a verifica compatibilitatea plăcii dvs. grafice, trebuie să:

  • determinați versiunea conectorului PCI Express al plăcii grafice cu cea a plăcii de bază; trebuie să ne amintim că, dacă placa de bază are o versiune mai mică, poate reduce performanța sistemului grafic folosit și să o facă să aibă o lățime de bandă mai mică,
  • determinați consumului de energie al plăcii grafice – în cazul în care consumul de energie al plăcii se dovedește mare și placa de bază nu se poate descurca de la sine, atunci va fi necesar să conectați suplimentar cablul de alimentare.

 

 

placa laptop/computer
fot.pixabay.com
  1. 300, 500 sau 1000 – cât costă o placă grafică?

Prețurile plăcilor grafice au o gamă largă. Modelele cu buget redus pot fi cumpărate cu un preț mic de 300 PLN. Totuși, astfel de sisteme grafice vor întâlni propoziții multimedia simple, de exemplu vizionarea de filme HD. Plăcile grafice de mai bună calitate pot fi cumpărate de la 500 PLN. Oferă o calitate bună a imaginii în jocuri, deși nu va permite încă un joc lin la cele mai înalte detalii. Puteți conta pe acest lucru dacă investiți în jur de 1000  PLN în placa grafică. Un astfel de buget vă permite să alegeți un aspect grafic care vă permite să jucați pe cele mai înalte detalii și în rezoluție HD completă. Plăcile din acest buget sunt modele high-end care au deja răcire profesională și performanțe excelente. Desigur, pe piață sunt disponibile modele mai scumpe, destinate în special profesioniștilor, prețurile lor depășind cu mult bugetul de 1000 PLN.

 

Placă grafică bună – cum să o cumpărați?

După cum vedeți, cumpărarea unei plăci grafice bune nu este o sarcină simplă. Există cel puțin câțiva parametri de luat în considerare. Dispunerea designului este de asemenea importantă. Toate acestea înseamnă că pentru necunoscători, care nu urmăresc inovațiile tehnologice în mod regulat și nu sunt familiarizați cu hardware-ul computerului, alegerea unei plăci grafice este o sarcină deosebită. Parametrii precum frecvența ceasului, numărul procesoarelor de flux sau unitățile TMU nu le spun prea multe. Chiar și prin citirea unor studii de specialitate, ei nu văd cu adevărat diferența dintre o placă grafică de 300 PLN și 600 PLN. Cu toate acestea, testele și clasamentele plăcilor grafice vin în ajutorul lor. În ele pot găsi răspunsul la întrebarea, care este cel mai bun model de placă grafică. Cu toate acestea, atunci când treceți în revistă clasamentul plăcilor grafice, nu uitați să vă restrângeți cel puțin așteptările și să stabiliți în ce echipament va fi utilizat transportul. Acest lucru se datorează faptului că alte plăci grafice sunt dedicate desktop-urilor și altor laptopuri. Pentru acestea din urmă, este necesar să cumpărați un cip grafic mic cu un consum redus de energie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here