priza
fot.pixabay.com

 

Un prelungitor electric este o piesă de echipament pentru casă care este cumpărat aproape automat. Atunci când îl alegeți, de obicei nu vă gândiți cum este acesta și la ce funcționalități oferă. Cel mai adesea atunci când cumpărați un prelungitor electric, vă concentrați pe cel mai ieftin și, prin urmare, merge, cel mai simplu model. Cu toate acestea, uneori această alegere poate să nu fie cea mai bună. Spre deosebire de aparențe, un prelungitor electric este un element important în fiecare casă. Acesta joacă rolul unui alimentator, care conectează adesea dispozitive electronice costisitoare. Prin urmare, alegând-ul, merită să vă decideți să cumpărați un model care să fie solid și care să garanteze o protecție adecvată pentru electrocasnice, de exemplu împotriva supratensiunilor. Conectarea dispozitivelor la cel mai ieftin prelungitor electric este un mod simplu de a-l deteriora. Vezi cum să alegi un prelungitor electric pentru casa ta.

 

atelier
fot.pixabay.com

Cuprins

1 Prelungitoare de alimentare recomandate

1.1 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 5 PLN

1.2 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 15 PLN

1.3 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 25 PLN

1.4 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 50 PLN

1.5 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 75 PLN

1.6 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 100 PLN

1.7 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 150 PLN

1.8 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 200 PLN

1.9 Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 300 PLN

2 Pentru ce este bun prelungitorul electric?

3 Tipuri de prelungitoare de alimentare

4 Prelungitorul electric și tensiunea

5 Filtre în prelungitoarele de alimentare

6 Parametrii tehnici ai prelungitorului electric

7 Numărul de prize într-un prelungitor electric

8 Lungimea cablului de alimentare în prelungitorul electric

9 Funcționalități suplimentare ale  prelungitorului electric

10 Un prelungitor bun, adică ce fel de prelungitor?

 

 

Prelungitoare de alimentare recomandate

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 5 PLN

MicroConnect 1,8m

 

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 15 PLN

Esperanza E5901299902455 1.5m

 

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 25 PLN

Lestar ZX 510 1,5m

 

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 50 PLN

Acar S8 5m

 

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 75 PLN

Lestar LFT 2005 2,5m

 

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 100 PLN

Ever Office 3m

 

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 150 PLN

Network Solutions 711432 1.6m

 

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 200 PLN

APC SURGE PROTECTION 1,8m

 

Cel mai bun prelungitor de alimentare de până la 300 PLN

APC Performance SurgeArrest 2.4m

 

 

Pentru ce este bun prelungitorul electric?

Orice dispozitiv electronic pe care îl ai, chiar dacă are o baterie puternică și durabilă, va trebui să fie conectat mai devreme sau mai târziu la o sursă de alimentare. Aceste surse sunt de obicei prize electrice într-o casă sau într-un apartament. Din păcate, numărul lor nu este întotdeauna suficient pentru a încărca toate dispozitivele de care dispunem. Conectarea directă la o priză electrică nu este întotdeauna cea mai sigură opțiune. Chiar și în cazul unei rețele electrice foarte stabile, poate apărea supraîncărcarea temporară. Apariția lor cauzează adesea daune echipamentului sau pierderea datelor stocate pe acesta. Prin urmare, este bine să folosiți prelungitoare de alimentare. Un prelungitor bine ales va proteja dispozitivele electronice casnice împotriva supratensiunilor periculoase.

 

 

 Tipuri de prelungitoare de alimentare

Spre deosebire de aparențe, nu există un prelungitor electric universal pe piață. Două tipuri de prelungitoare sunt disponibile în magazine. Primele pe care le întâlnim cel mai des sunt prelungitoarele de filtru. Sunt cele mai ieftine modele care pot fi cumpărate în aproape fiecare magazin. Ele nu sunt altceva decât un prelungitor echipat cu siguranțe suplimentare și un pachet de condensatoare. În prelungitoarele de filtru, curentul se întrerupe numai dacă dispozitivul electric conectat la el este defect. Aceasta înseamnă că, în practică, nu oferă nicio protecție împotriva supratensiunilor, iar achiziționarea lor nu protejează aparatele de uz casnic. Dacă sunteți în căutarea unui prelungitor electric care să îndeplinească aceste sarcini, ar trebui să optați pentru un protector de supratensiune. Limitează supratensiunile, eliminând pinii și zgomotul electronic. Protecțiile de supratensiune sunt mai scumpe, dar mult mai bune.

 

Prelungitorul electric și tensiunea

Fiecare rețea electronică, chiar și cea care poate fi clasificată drept cea mai stabilă, este expusă la supratensiuni. La rândul lor, dispozitivele electronice conectate la sursa de alimentare sunt expuse la pericol. Dacă pot fi protejate sau nu în mod eficient împotriva acestor salturi, depinde de tipul de prelungitor lectric folosit în casă. Cele mai ieftine modele sunt de obicei echipate cu un set de așa-numite siguranțe. Aceste siguranțe nu oferă prea multă protecție. Sarcinile mari și tensiunea determină topirea siguranței care este una dintre componentele siguranței. În practică, aceasta înseamnă că există o întrerupere a puterii. Modele din ce în ce mai bune care ocupă primul loc în clasamentul prelungitoarelor de alimentare funcționează diferit. Aceste dispozitive sunt echipate de producători cu cel puțin un varistor. Sarcina acestui element este să absoarbă energie și să atașeze un dispozitiv electronic atunci când este detectată o tensiune prea mare. Diodele Transil sunt de asemenea utilizate în locul varistorilor în prelungitoarele de alimentare de bună calitate. Aceste elemente se disting prin timp de răspuns rapid la tensiuni.

 

 Filtre în prelungitoarele de alimentare

În prelungitoarele de alimentare bune, cele mai frecvente sunt protectoarele de supratensiune, care au o serie de filtre de protecție, care ar trebui să protejeze și dispozitivele electronice conectate la ele. Dacă sunteți în căutarea unui prelungitor electric eficient și sigur, cel mai bine este să pariați pe cel care este echipat cu mai multe filtre. Cele mai frecvente sunt:

  • Filtru LAN
  • filtru telefonic
  • protector de supratensiune – sarcina sa este de a proteja împotriva supratensiunilor electrice, cum ar fi în timpul furtunilor;
  • Filtru RFI / EMI – sarcina sa este de a suprima interferențele cauzate de undele radio și electromagnetice; acest filtru este adesea denumit suprimarea interferențelor.

 

Parametrii tehnici ai prelungitorului electric

Alegerea unei prelungitor electric bun ar trebui să includă cunoașterea parametrilor tehnici. Informații despre acestea pot fi găsite pe ambalaj sau sunt documente separate atașate dispozitivului achiziționat. Printre cei mai importanți parametri ai prelungitoarelor de alimentare sunt 4 elemente.

 

Primul este timpul relației. Vă indică cât timp are nevoie dispozitivul pentru a opri curentul din echipamentul conectat atunci când detectează o suprasarcină. Modelele de bază se pot lăuda cu 25 de nanosecunde. Un alt parametru la care merită acordată atenție este încărcarea maximă a șipcii. Acest parametru este exprimat în wați. Șipcile de bună calitate au cea mai mare sarcină maximă posibilă. Este deosebit de important atunci când doriți să vă conectați la acesta, echipamentul consumă multă energie electrică. Acestea includ computere, televizoare LCD și console de jocuri. Când cumpărați o bandă electrică, ar trebui să țineți cont și de impulsul maxim de curent, acesta determină curentul care curge în bandă. Cu cât este mai mare valoarea, cu atât dispozitivul poate fi mai eficient. Benzile cu putere puternică sunt 90 kA sau kiloampe. Ultimul parametru pentru care merită să fim atenți la cumpărarea unei benzi electrice este absorbția sa de energie. Determină cât de multă energie captează prelungitorul în timpul unei tensiuni. Alegerea optimă este alegerea unui dispozitiv care să permită absorbția a minimum 400 de joule.

 

 

Numărul de prize într-un prelungitor electric

Atunci când alegeți un prelungitor electric bun, este de asemenea bine să vă concentrați pe nevoile dvs. și să alegeți astfel modelul cel mai funcțional. În acest sens, vă rugăm să respectați numărul de prize din dispozitiv. Clasamentul prelungitoarelor de alimentare arată că cele mai populare modele sunt cele cu 5 intrări. Acest lucru nu înseamnă însă că nu există dispozitive mai mici sau mai mari pe piață. Le puteți găsi cu ușurință, la fel ca șipcile cu un rând sau dublu. În cea din urmă, numărul de prize este dublu. De asemenea, merită menționat faptul că, de obicei, benzile electrice au o formă alungită, dar se pot găsi și modele ovale.

 

Lungimea cablului de alimentare în prelungitorul electric

Atunci când alegeți un prelungitor electric pentru un apartament sau birou, lungimea cablului electric ar trebui să fie luată în considerare. Ar trebui să fie suficient de lung încât dispozitivul să poată fi conectat cu ușurință la o priză electrică și plasat în locul dorit. Dacă cablul este prea lung, soluția optimă este să-l înfășurați și să-l fixați. De asemenea, este bine să știți cum arată carcasa cablului de alimentare în sine. Cel mai bine este dacă este rezistent și este fabricat din materiale de bună calitate. Datorită acestui fapt, acesta nu va fi deteriorat și, astfel, să nu expuneți membrii gospodăriei la pericol.

3 prize
fot.pixabay.com

Funcționalități suplimentare ale prelungitorului electric

Deși prelungitorul de alimentare este un dispozitiv care nu este foarte demn de notat, producătorii le oferă și funcționalități suplimentare. Acestea sunt destinate nu numai pentru a asigura securitatea, ci și pentru a facilita utilizarea dispozitivului în sine. Dispozitivele cu astfel de facilități sunt destul de populare pe piață și își găsesc adesea locul în clasamentul prelungitoarelor de alimentare. Cele mai comune funcționalități care pot fi găsite în aceste tipuri de dispozitive includ:

  • mânere suplimentare – vă permit să atârnați o șipcă pe un perete sau pe un raft;
  • telecomandă – alegerea unei benzi cu această opțiune, merită să fiți atenți la distanța pentru care va lucra telecomanda;
  • modul de economisire a energiei – această funcționalitate vă permite să deconectați un dispozitiv conectat la bandă, care este în regim de așteptare și nu îi furnizează energie;
  • funcția children protect – această funcționalitate protejează prelungitorul împotriva copiilor, face imposibilă introducerea unui deget sau a altor obiecte în ea.

 

 Un prelungitor bun, adică ce fel de prelungitor?

Alegerea unui prelungitor electric bun nu înseamnă doar să vă familiarizați cu parametrii tehnici, funcționalitățile care facilitează utilizarea sau tipurile sale, ci și să alegeți producătorul potrivit al acestui echipament. Prelungitoarele de alimentare, la fel ca toate dispozitivele electrice, sunt acoperite de garanția producătorului. Înainte de a cumpăra un anumit model, merită să-l studiezi și să fii atent la cât durează și la ce probleme acoperă. Este bine dacă producătorul se angajează să plătească despăgubiri pentru echipamentele avariate chiar și în cazul unei defecțiuni cauzate de furtuni. Merită să ne amintim că nici cel mai bun prelungitor electric echipat cu un set de sisteme de securitate nu este indestructibil. Cu toate acestea, bazându-ne pe faptul că echipamentele vor funcționa fără probleme și nu vor reprezenta o amenințare pentru electricele casnice, merită să alegeți modelele oferite de producătorii de renume. Prelungitoarele ieftine de mărci necunoscute nu numai că se descompun rapid, dar, de asemenea, nu oferă o protecție completă. Dispozitive de bună calitate pot fi găsite în clasamentul prelungitoarelor electrice. Aceasta este o listă de modele care au colectat recent cele mai pozitive feedback-uri de la utilizatorii reali. În plus, clasamentul include prelungitoare care sunt atractive din punct de vedere al prețului. Modelele de calitate medie care asigură o protecție relativă costă mai puțin de 100 PLN, de obicei în jur de 40-50 zloți cu benzi cu 5 prize.

După cum vedeți, alegerea unui prelungitor electric nu trebuie să fie ușoară. Cunoscând parametrii de bază ai acestor dispozitive, ne putem da seama de un prelungitor, iar modelele ieftine nu înseamnă întotdeauna că sunt bune și sigure. Prin urmare, având în vedere prețurile scăzute ale prelungitoarelor electrice, chiar și cele cu cel mai înalt standard, merită să investești în ele, pentru că asigură o protecție maximă pentru electronicele casnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here