model
fot.pixabay.com

Credeți sau nu, tabletele nu au început cu Apple și faimosul său iPad. Ca și în cazul smartphone-urilor fabricate înainte de iPhone, producătorii au discutat despre diverse variante ale conceptului de laptopuri fără tastatură cu mulți ani înainte de apariția unui dispozitiv portabil care a devenit un standard.

În ciuda progreselor destul de recente în producția de tablete, viziunile în stil notebook au existat cu mult înainte ca oamenii să aibă chiar computere acasă.

Prima idee publicată pentru o tabletă – un milion de pixeli

Prima idee serioasă pentru o tabletă reală s-a născut în imaginația informaticianului american Alan Kay. Conceptul său, Dynabook, a fost publicat în 1972 și conținea un dispozitiv computerizat pentru copii care funcționa similar cu un computer personal. În argumentarea fezabilității unei astfel de tehnologii, au existat sugestii ca tipurile de componente hardware existente să funcționeze cu succes în interiorul tabletei, inclusiv diferite tipuri de ecrane, procesoare și memorie.

Dynabook trebuia să cântărească aproximativ un kilogram, era într-o carcasă subțire, echipat cu un ecran cu cel puțin un milion de pixeli și avea o alimentare aproape nelimitată. De asemenea, a inclus un stilou. Trebuie amintit, însă, că ideea lui Alan Kay părea de neatins atunci – conceptul de computere de casă era încă destul de nou, iar laptopurile, desigur, nu fuseseră încă inventate.

model
fot.pixabay.com

Prima tabletă de pe piața de consum

GRidPad este prima tabletă PC care a ajuns pe piața de consum, dar GRidPad nu a fost ceea ce Alan Kay a plănuit. Cântărea aproape trei kilograme și era destul de voluminoasă. Ecranul era departe de a afișa milionul de pixeli pe care Kay visase și abia ar putea afișa imagini la scară gri. Cu toate acestea, el a fost cumpărat cu nerăbdare de companii mari și agenții guvernamentale care l-au folosit pentru a îmbunătăți evidența. GRidPad a costat aproximativ 10.000 PLN.

PDA: un tip de tabletă mai simplă

Asistenții digitali personali (PDA-uri) nu pot fi considerați ca tablet-PC-uri complete, comparând produsele disponibile în prezent pe piață. La începutul anilor 1990, cu toate acestea, aveau o putere de calcul suficientă, grafică și un portofoliu de aplicații destul de mare. Cele mai importante nume din această epocă sunt: ​​Psion, Palm, Apple, Handspring și Nokia.

În timp ce GRidPad funcționa în versiunea arhaică a MS-DOS, PDA-urile au fost unul dintre primele produse comerciale care au conectat computerele portabile la sisteme de operare prietenoase.

În 1991, Go Corporation a demonstrat cum acest tip de integrare poate asigura o funcționare mai ușoară, prin lansarea sistemului de operare PenPoint pe IBM ThinkPad 700T. Curând mai mulți jucători consacrați, cum ar fi Apple, Microsoft și mai târziu Palm, încep să lanseze produse competitive, adică sisteme de operare proprii. Apple și-a debutat sistemul de operare în Apple Newton Messenger.

Începuturile tabletelor din era tehnologiei actuale

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, la târgul tehnologic Comdex din 2001 a anunțat că tabletele sunt viitorul și a prezis că noul format va deveni cea mai populară formă de PC în următorii cinci ani. În cele din urmă, această viziune nu a devenit realitate, iar produsul lor bazat pe Window nu a cucerit piața tabletelor.

Era iPad

Până în 2010, Apple nu a lansat tablete, cerută de fanii mărcii americane. Steve Jobs și echipajul său au pregătit anterior terenul, cucerind o întreagă generație de consumatori pentru a se obișnui cu tastarea intuitivă pe tastatura ecranului tactil, gesturile și folosirea aplicației cu iPhone-ul de succes, care era subțire, ușor și a avut suficientă energie a bateriei pentru multe ore. Până atunci, sistemul de operare iOS a fost foarte bine dezvoltat, iar iPad-ul a funcționat exact pe aceeași platformă.

Și ca iPhone-ul, iPad-ul a dominat încă de la început noua categorie de tablete imaginare. Unul ar putea fi tentat să spună că piața a fost literalmente inundată de o grindină de tablete, dintre care mulți au lucrat la sistemul de operare competitiv Android. Cu toate acestea, Microsoft cu sistemul său Windows a intrat ulterior pe piața aglomerată a tabletelor. Compania a decis asupra unor astfel de tablete, multe dintre ele putând fi convertite în laptopuri mici și ușoare.

Cum alegi cea mai bună dimensiune a ecranului pe tableta?

Atunci când alegeți o tabletă, determinarea dimensiunii corecte a ecranului este crucială. Decizia de a trece la scară mică, medie sau mare depinde de ceea ce doriți să utilizați tableta, unde va fi utilizată și de bugetul dvs.

Cea mai bună dimensiune a ecranului

Cu toate acestea, înainte de a alege ecranul potrivit, primul pas este să alegeți sistemul dvs. de operare preferat. După ce ați luat această decizie, este timpul să luați în considerare cât de mare este dispozitivul pe care doriți să îl operați.

Există câteva sarcini de bază pentru care orice tabletă este potrivită, inclusiv navigarea ușoară pe internet, site-urile de rețele sociale, e-mailul și jocul ocazional. Cu toate acestea, există altele care devin practice doar pentru tabletele cu ecrane mai mari.

Tableta de 7 inch

Dispozitivele de această dimensiune sunt cele mai portabile; sunt suficient de mici și ușoare pentru a se încadra ușor într-o poșetă sau chiar într-un buzunar. De asemenea, sunt printre cele mai accesibile, deoarece există o serie de modele pentru persoanele cu un buget sub 350 PLN.

Ecranul de 7 inch este deosebit de convenabil pentru cărțile electronice, deoarece tabletele cu această dimensiune a ecranului sunt în general destul de ușoare. Pe de altă parte, ele nu sunt ideale pentru jocuri de înaltă performanță, vizionarea de videoclipuri lungi sau rularea software-ului de productivitate, cum ar fi procesoarele de text și foile de calcul, parțial pentru că ecranul este mic, dar și pentru că tabletele ieftine au de obicei procesoare lente. Ele sunt mai ales așa-numitele dispozitive tip back, folosit pentru a consuma conținut, nu pentru a-l crea.

Utilizarea tastaturii de pe ecran la modelele din această categorie este similară cu tastarea pe un smartphone: se face cu degetul mare, ținând dispozitivul între palme.

Având în vedere dimensiunea lor, tabletele mici sunt portabile. Se pot încadra într-un buzunar al jachetei, buzunarul pantalonilor și chiar în buzunarele din spate.

Aproape toate tabletele cu ecrane de 7 inch funcționează pe sistemul Android sau sistemul de operare Google bazat pe acesta, ca în cazul tabletelor Amazon Fire. Oamenii care se gândesc la un dispozitiv Windows sau iOS vor trebui să aleagă ceva mai mare.

model
fot.pixabay.com

Tableta de  8 inch

Tabletele de dimensiuni medii încearcă să ofere tot ce este mai bun din ambele lumi: sunt aproape de portabilitatea modelelor mai mici, dar cu ecrane suficient de mari pentru a fi productive. Prețurile acestui interval variază de la 300 PLN la 1000 PLN în sus.

Ecranul de 8 inci este puțin mai bun decât cel de 7 inci pentru o listă de sarcini standard și este în continuare un bun cititor de cărți electronice. De asemenea, este o opțiune ușor mai bună pentru a reda sau viziona filme, deși nu este recomandată persoanelor care au probleme de vizualizare a unor obiecte pe ecrane mici. Tabletele de dimensiuni medii pot fi utilizate pentru sarcini de productivitate, cum ar fi procesarea textului sau foile de calcul, dar puțini utilizatori vor dori să facă acest lucru pe un ecran de 8 inci pe termen lung.

Ecranele de 8 inci facilitează mișcarea tabletelor, dar încep să necesite un angajament puțin mai mare. Oamenii care poartă poșetă sau rucsac în fiecare zi au o sarcină mai ușoară, deoarece pot pune tableta în ea. Purtarea în buzunare nu mai este atât de simplă și evidentă, deoarece o tabletă de 8 inci nu este întotdeauna capabilă să încapă în ele.

Singurul model iOS din această categorie este iPad mini 4. Mai multe tablete de 8 inci sunt disponibile cu Android (inclusiv Amazon Fire HD 8 și Huawei MediaPad M3). Utilizatorii de Windows nu au rămas cu Dell Venue 8 Pro 5855.

Tableta de  10 inch

Ani de zile, ecranul de 10 inci a fost considerat cea mai bun tableta cu dimensiune completă. Odată cu popularitatea în creștere a tabletelor de 12 inci, acestea sunt considerate acum de dimensiuni medii. Aceste afișaje erau mai mici decât cele de pe majoritatea laptopurilor, dar încă destul de mari pentru a face aproape toate aceleași sarcini pe care le fac laptopurile.

Pe lângă faptul că sunt perfecte pentru sarcinile standard pe care le fac de obicei tabletele, modelele din această categorie sunt destul de bune la videoclipuri, iar majoritatea se ocupă cu jocuri de top. De asemenea, sunt potrivite pentru performanța corporativă și aplicații și sunt alese cu ușurință de milioane de călători de afaceri. Unii consideră aceste dispozitive prea grele pentru a crea cititori de cărți electronice perfecte.

Pentru tabletele de 10 inch, tastarea cu degetele mari este practică în modul portret, datorită unui truc inteligent: atât iOS cât și Windows au o tastatură separată încorporată. Împărțește tastatura în două părți, care sunt situate pe ambele părți ale ecranului, astfel încât puteți ajunge cu ușurință la toate tastele. Alte opțiuni populare sunt: ​​bineînțeles, așezați tableta și scrieți cu degetele index sau cumpărați o tastatură externă.

Deși dispozitivele cu ecrane de această dimensiune sunt mult mai portabile decât laptopurile, acestea sunt purtate de obicei doar de către persoanele care știu că vor avea nevoie de o tabletă. Acestea nu sunt dispozitive pe care pur și simplu le punem într-o poșetă, ci încă se potrivesc liniștit într-un rucsac sau servietă. Persoanele care călătoresc cu un model de 10 inch ar trebui să ia în considerare investițiile într-o pungă specială pentru tablete.

Apple oferă două dispozitive din această gamă de dimensiuni, iPad iPad de 9.7 inci (2017) și iPad Pro de 10.5 inci. Lenovo Yoga Book și versiunea Samsung Galaxy Book cu un ecran de 10,6 inci ies în evidență printre modelele Windows. Utilizatorii Android au multe opțiuni din care să aleagă; unele dintre cele mai bune sunt Samsung Galaxy Tab A 10.1 și versiunea Lenovo Yoga Book care acceptă sistemul de operare Google.

Prețul mediu al unei tablete de 10 inci este 1.500 PLN, deși unele sunt mult mai mici.

Tabletă de 12+ inci

Tabletele cu ecrane mai mari de 10 inci sunt construite ca alternative la laptopuri – sunt destinate utilizatorilor de afaceri și se concentrează pe performanță. Multe persoane care folosesc un computer într-o zi lucrătoare completă, necesită un afișaj mare, deoarece lucrează cu multe aplicații în același timp. Un laptop / tabletă 2 în 1 este o opțiune populară.

Nu este de mirare că tabletele de dimensiuni complete vor face față cu ușurință întregii game de sarcini: de la elementele de bază ale navigării pe internet și asistența contului de e-mail până la cele mai solicitante programe de afaceri. Deși jocurile nu sunt de obicei scopul pentru care cumpărați o astfel de tabletă, bineînțeles că se pot descurca grozav.

Tastarea cu degetul mare în modul portret este posibilă, deși dimensiunea și greutatea unei tablete de 12 inci sunt destul de mari. Tastarea cu degetul mare în modul peisaj este, de asemenea, posibilă datorită tastelor ecranului menționat anterior, dar punerea dispozitivului și tastarea cu degetele index este probabil mai populară, iar unele modele din această categorie sunt echipate cu o tastatură externă.

Tabletele de această dimensiune nu trebuie să fie purtate mereu, ele sunt de obicei folosite la întâlniri de afaceri sau săli de conferințe. O mică geantă pentru laptop este adesea o opțiune bună pentru transportul acestora, deși rucsacurile și servietele sunt de asemenea opțiuni bune.

Dispozitivele Windows domină aceste dimensiuni, de exemplu, Samsung Galaxy Book de 12 inci și noul Microsoft Surface Pro (2017). Nu există cele mai noi modele Android din această categorie, dar Apple are populara versiune iPad Pro (12.9 inci) (2017).

Ca fiind cele mai mari și mai puternice tablete de pe piață, acestea sunt și cele mai scumpe. Prețurile încep de obicei de la 2500 PLN și pot să crească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here