Televizorul este un dispozitiv fără de care mulți oameni nu își pot imagina o casă sau un apartament. El este adesea personajul principal al livingului sau al mesei luate acasă. În ciuda dezvoltării rapide a internetului și televiziunii care operează pe internet, cea tradițională este încă în vogă și urmărită cu nerăbdare. Cu toate acestea, alegerea modelului de televizor potrivit nu este ușoară. Astăzi, producătorii oferă receptoare de diferite dimensiuni, metode de montare și funcționalitate. Când intri în magazin, poți avea o adevărată durere de cap. Deci, cum alegi televizorul perfect printre această ofertă bogată? Ce parametri trebuie să urmați? Vom răspunde la aceste întrebări în articolul nostru de astăzi.

TELEVIZOARE RECOMANDATE
CEL MAI BUN TELEVIZOR PÂNĂ LA PLN 500
Coarda 22LFHD1600
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA PLN 750
Hitachi 32HB4T01
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 1.000 PLN
Philips 32PHT4032 / 12
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 1.500 PLN
Samsung UE40J5200
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 2.000 PLN
Samsung UE49M5602
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 2.500 PLN
Samsung UE50MU6172
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 3.000 PLN
LG 55UJ6517
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 3.500 PLN
Sony KD-43XE8005
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 4.000 PLN
Samsung UE55MU6672 Curbat
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 4.500 PLN
LG 55SJ800V
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 5.000 PLN
Panasonic TX-65EX600E
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 6.000 PLN
Sony KD-65XD7505
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 7.000 PLN
Samsung UE65MU8002
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 8.000 PLN
LG OLED55B7V
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 9.000 PLN
Panasonic TX-65EX780E
CEL MAI BUN TELEVIZOR LA 10.000 PLN
Samsung UE75MU7002
Tipuri de televizoare
Astăzi, puteți cumpăra diverse tipuri de televizoare în magazine : mici, mari, cu un ecran curbat, în tehnologia 3D sau Smart TV. Cu toate acestea, înainte de a trece la selectarea parametrilor și funcționalității detaliate a receptorului, merită să restrângeți alegerea și să vă gândiți la ce fel de televizor aveți nevoie. Dacă este destinat spre a fi un echipamente numai pentru vizionarea TV difuzat de către operatori sau dintr – o rețea de cablu și redarea filmelor de pe suporturi externe, ar trebui să investiți într-un televizor pentru utilizarea de zi cu zi. Dacă doriți să conectați o consolă sau un Xbox la aparat, este mai bine să cumpărați un televizor specializat, unul pentru consolă.
Ce dimensiune trebuie să aleg?
Al doilea pas este mărimea televizorului. Când îl cumpărați, nu merită să urmați principiul conform căruia cu cât este mai mare cu atât mai bine. Deși la început un receptor mare poate părea atractiv, acesta nu va funcționa în fiecare apartament. Dimensiunea televizorului ar trebui să depindă nu numai de preferințele dvs., ci și de dimensiunea camerei. Este , de asemenea, având în vedere dimensiunea sa, determinat și de distanța de la receptor la canapea sau alte locuri. Acest lucru va avea un impact aparte asupra confortului vizualizării și sănătății ochilor. S-a presupus că televizoare de 32 inch ar trebui să fie nici o distanță mai mică de 1,25 metri de scaun, iar cele 55 de inci trebuie să fie un minim de 2 metri. Televizorul nu trebuie să fie prea departe pentru o vizionare confortabilă, iar distanța față de scaune nu trebuie să fie mai mare de două ori distanța minimă.
Dimensiunea televizorului poate fi adaptată cu ușurință la dimensiunea camerei. Există televizoare de 19 inch la peste 80% din cele de pe piață. Cu toate acestea, așa cum arată clasamentul TV-urilor, opțiunile cele mai des alese sunt receptoarele cu diagonala de 40 până la 50 inci. Ei funcționează bine în saloanele medii și mari.
Lumina de fundal a matricei TV
Următorul pas în alegerea televizorului perfect este matricea receptorului. Producătorii oferă dispozitive cu matrice LCD cu putere, LED și OLED.
Cele mai ieftine opțiuni sunt ecranele LCD cu lămpi fluorescente. Aceste lămpi fluorescente sunt așezate uniform și luminează întregul panou. Datorită faptului că ocupă destul de mult spațiu, carcasa TV este destul de groasă, iar ecranul în sine oferă relativ puțin contrast. Când vine vorba de televizoare LCD cu lămpi fluorescente, cele cu LED – uri din spatele ecranului și pe marginea ecranului sunt mai bune. Sunt subțiri și oferă un contrast ridicat.În plus, televizorul LCD cu diode LED la marginea ecranelor este un model care economisește energie.
În cazul televizoarelor cu LED-uri, putem vorbi despre trei tipuri de iluminare din spate. Primul dintre acestea sunt LED-urile directe care luminează întregul panou. Aceasta este cea mai simplă și cea mai generoasă versiune a televizoarelor LED. Un altul este televizorul LED Edge cu LED-uri pe margini. Această soluție economisește energie și poate fi folosită chiar și în receptoarele ultra-subțiri. Ultima categorie sunt televizoare cu LED – uri luminoase pe întreaga matrice (plin cu LED – uri cu întunecare locală).
Producătorii oferă și televizoare OLED matrice . În mecanismul lor de funcționare, sunt similare cu cele cu matrice LED, dar folosesc LED-uri organice care nu necesită iluminare suplimentară. Drept urmare, se pot lăuda cu o calitate mult mai bună a reproducerii culorilor.
Televizoarele de cea mai înaltă calitate de pe piață sunt cele echipate cu matrice QLED. Ele folosesc tehnologia punctelor pătrate, ale căror dimensiuni sunt măsurate în nanometri. Utilizarea unei astfel de soluții garantează o calitate înaltă și reproduce un spectru larg de culori.
Rezoluția ecranului televizorului
Când alegeți un televizor, ar trebui să vă uitați și la rezoluția ecranului. În prezent, producătorii oferă trei standarde ale imaginii afișate pe ecran. Televizoarele moderne au o rezoluție de 4K UHD, adică 3840 de 2160 pixeli. Aceasta este cea mai înaltă rezoluție oferită și cel mai bun standard posibil. Aceste televizoare afișează o imagine Ultra HD, ceea ce înseamnă că pot reproduce în mod fidel detalii. Cu toate acestea, pentru a beneficia de acest standard, este necesar să existe un conținut video compatibil cu acesta. În prezent, nu multe filme sunt disponibile într-o definiție atât de înaltă, astfel încât achiziționarea unui astfel de televizor nu este întotdeauna profitabilă.
Televizoarele bune au de obicei rezoluție Full HD. Receptorii cu această rezoluție ocupă, de asemenea, poziții înalte în clasamentul TV-urilor. Acestea garantează o calitate ridicată a imaginii. În prezent, majoritatea filmelor și programelor TV sunt disponibile în tehnologia Full HD, astfel încât capacitățile acestui tip de televizor să poată fi utilizate în fiecare zi fără probleme.
Persoanele care caută un televizor ieftin și cărora nu le pasă de cele mai noi tehnologii ar trebui să acorde atenție modelelor cu rezoluție HD Ready. Acesta va permite afișarea unei imagini cu parametri buni, dar nu cel mai mare. Receptoarele sunt perfecte pentru preluarea programelor difuzate prin cablu, iar prețul lor este de aproximativ PLN 1.000.
Tehnologie de actualizare a imaginilor la televizoare
Alegerea unui televizor bun înseamnă și verificarea tehnologiei de cântărire a ecranului. Acest parametru este exprimat în Hertz (Hz). De obicei, cu cât este mai mare, cu atât mai bine. Modelele TV de bază se pot lăuda cu acest parametru la 100 Hz, în timp ce televizoarele de bună calitate oferă până la 600 Hz. Trebuie menționat că acest parametru înfățișează calitatea imaginii vizualizate, deoarece reduce neclaritatea, garantează o mișcare lină și detalii mai clare.
Paleta de culori a televizorului
Calitatea imaginii vizualizate de pe televizor este, de asemenea, determinată de paleta de culori și de o gamă largă de tonalități. Puteți afla aceste elemente căutând simbolul HDR din caietul de sarcini. Afișele care acceptă tehnologia HDR vă permit să obțineți imagini cu o gamă tonală mare, adică cele mai detaliate și mai realiste.
Ecran curbat pe televizor
Dispozitivele cu ecran curbat se adresează persoanelor care caută soluții moderne în televizoare. Televizoarele curbate oferă o calitate înaltă a imaginii afișate, iar ecranul curbat face ca fiecare parte din el să fie perfect vizibil pentru ochi. Televizoarele cu ecran curbat sunt adaptate la domeniul de vedere natural. Tehnologia te face să te simți înconjurat de imagine atunci când vizionezi un film sau un program TV.
Televizoare cu tehnologie 3D
Modelele care folosesc tehnologii 3D devin din ce în ce mai populare în clasamentul TV. Cu toate acestea, înainte de a decide cu privire la receptoare, merită să-i cunoaștem posibilitățile. Producătorii de televizoare oferă trei tipuri de tehnologie 3D: pasivă, activă și autostereoscopie. Fiecare dintre ele permite utilizatorilor să vizioneze filme 3D, dar în termeni ușor diferiți. În cazul televizoarelor 3D cu tehnologie pasivă, sunt necesare ochelari ieftini și ușori pentru vizionarea videoclipurilor. Cu toate acestea, ele nu oferă un confort maxim, pot exista unghiuri de vizibilitate verticale intermitente și înguste. Prin urmare, în clasamentul televizoarelor predomină modelele cu tehnologie 3D activă, garantează o calitate ridicată a imaginii, dar necesită achiziționarea de ochelari cu asistență electrică. Sunt grele și destul de scumpe. Televizoarele autostereoscopice 3D sunt rezultatul celei mai noi tehnologii. Sunt scumpe și greu de accesat, nu aveți nevoie de ochelari pentru a vizualiza o imagine spațială.
Televizor inteligent sau centru de divertisment acasă
Tehnologia inteligentă este disponibilă și în televizoarele moderne de înaltă calitate. Acesta face ca receptorul să se transforme într-un centru de divertisment multimedia. Televizorul poate fi operat complet folosind o tabletă sau un smartphone, datorită sistemului de operare preîncărcat (de obicei Android). Televizorul cu Smart TV vă permite să utilizați aplicația, să navigați pe site-uri și portaluri de social media, precum și să comandați aripioare la cerere. Unele modele cu această tehnologie vă permit, de asemenea, să controlați televizorul folosind gesturi sau simple comenzi vocale.
Cum să aleg un televizor? Clasament TV
Producătorii de televizoare oferă receptoare de clasă și capabilități diferite. Nu există televizoare pe piață cu funcții moderne, doar câteva dintre cele menționate mai sus. Gama largă face ca alegerea unui televizor bun să nu fie ușor. Mulți oameni acordă atenție faptului că dispozitivul are cât mai multe funcții. Cu toate acestea, trebuie să vă amintiți că sunt de fapt greu de utilizat. Deci, dacă alte forme de divertisment sunt reflectate în această modalitate de divertisment, este mai bine să alegeți un televizor ieftin, cu funcționalități de bază. Televizoarele cu tehnologie 3D sau Smart TV sunt soluții pentru persoanele care petrec un timp relativ lung în fața ecranului. În timp, luarea deciziilor este importantă. Trebuie amintit că, cu cât este mai mare și cu cât are mai multe funcții, cu atât prețul este mai mare. Televizoarele de înaltă clasă costă chiar zeci de mii de zloti. Așadar, să aplicăm principiul prețului care merge mână în mână cu calitatea și nevoile. Atunci când alegeți un receptor, ar trebui să urmați și opiniile utilizatorilor săi – aceștia vă vor permite să evaluați dacă televizorul va funcționa zilnic. Persoanele care caută un compendiu rapid de cunoștințe despre cele mai bune modele disponibile pe piață, pot, totuși, să profite de clasamentul TV-urilor, vă va arăta receptorii care s-au bucurat recent de cea mai mare popularitate și au parametrii demn de remarcat.