Astăzi, cumpărarea unui televizor nu este la fel de ușoară ca în urmă cu câteva decenii, când un singur dispozitiv era disponibil pe piață. În secolul XXI, există o mulțime de modele TV, iar luarea unei decizii bune este făcută și mai dificilă prin faptul că televizoarele sunt disponibile în diverse tehnologii. Cea mai avansată și tot mai preferată de către receptorii de masă este tehnologia ultra HD, cunoscută și sub denumirea de 4K. Oferă o calitate chiar mai ridicată decât cunoscuta rezoluție Full HD. Cu toate acestea, pentru a vă putea bucura de cea mai înaltă calitate a imaginii, trebuie să cumpărați televizorul potrivit. Televizoarele Ultra HD nu sunt cele mai ieftine, așa că ar trebui să abordați strategic această achiziție și să analizați parametrii cei mai importanți ai acesteia.
Cuprins
1 Televizoare Ultra HD recomandate
1.1 Cel mai bun televizor de până la 500 PLN
1.2 Cel mai bun televizor de până la 750 PLN
1.3 Cel mai bun televizor de până la 1000 PLN
1.4 Cel mai bun televizor de până la 1.500 PLN
1.5 Cel mai bun televizor de până la 2.000 PLN
1.6 Cel mai bun televizor de până la 2500 PLN
1.7 Cel mai bun televizor de până la 3000 PLN
1.8 Cel mai bun televizor de până la 3.500 PLN
1.9 Cel mai bun televizor de până la 4000 PLN
1.10 Cel mai bun televizor de până la 4500 PLN
1.11 Cel mai bun televizor de până la 5000 PLN
1.12 Cel mai bun televizor de până la 6000 PLN
1.13 Cel mai bun televizor de până la 7.000 PLN
1.14 Cel mai bun televizor de până la 8.000 PLN
1.15 Cel mai bun televizor de până la 9.000 PLN
1.16 Cel mai bun televizor de până la 10.000 PLN
2 Ce este un televizor 4K?
3 Avantajele televizoarelor 4K
4 Cum să alegi un televizor Ultra HD?
5 Diagonala televizoarelor Ultra HD
6 Scala de imagine pe un televizor Ultra HD
7 Ecranul unui televizor 4K
8 Standarde acceptate
9 Protecție la copiere
10 Funcționalități suplimentare la televizoarele Ultra HD
11 Cât costă un televizor 4K?

Televizoare Ultra HD recomandate
Cel mai bun televizor de până la 500 PLN
Lin 22LFHD1600
Cel mai bun televizor de până la 750 PLN
Hitachi 32HB4T01
Cel mai bun televizor de până la 1000 PLN
Philips 32PHT4032 / 12
Cel mai bun televizor de până la 1500 PLN
Samsung UE40J5200
Cel mai bun televizor de până la 2000 PLN
Samsung UE49M5602
Cel mai bun televizor de până la 2500 PLN
Samsung UE50MU6172
C Cel mai bun televizor de până la 3000 PLN
LG 55UJ6517
Cel mai bun televizor de până la 3500 PLN
Sony KD-43XE8005
Cel mai bun televizor de până la 4000 PLN
Samsung UE55MU6672 Curbat
Cel mai bun televizor de până la 4500 PLN
LG 55SJ800V
Cel mai bun televizor de până la 5000 PLN
Panasonic TX-65EX600E
Cel mai bun televizor de până la 6000
PLN Sony KD-65XD7505
Cel mai bun televizor de până la 700 PLN
Samsung UE65MU8002
Cel mai bun televizor de până la 8000 PLN
LG OLED55B7V
Cel mai bun televizor de până la 9000 PLN
Panasonic TX-65EX780E
Cel mai bun televizor de până la 10000 PLN
Samsung UE75MU7002
Ce este un televizor 4K?
Televizoarele 4K, cunoscute altfel drept Ultra HD, sunt în prezent în vârful tehnologiei. Imaginea oferită are o rezoluție de 3840 × 2160 pixeli, care este de 4 ori mai mare decât în populara tehnologie Full HD. Rezoluția 4K corespunde cu cea utilizată pe o bandă de film de 35 mm și permite afișarea imaginii în format 16: 9. Astfel de parametri înseamnă că televizoarele 4K nu sunt cele mai ieftine dispozitive. Prețul lor ridicat se datorează cerințelor hardware ridicate care permit afișarea unei imagini cu 8 milioane de pixeli. Trebuie menționat, însă, că astăzi prețurile televizoarelor ultra HD sunt mult mai mici decât după premiera noi lor tehnologii.
Avantajele televizoarelor 4K
Scăderea prețurilor la televizoarele 4K a dus la găsirea a tot mai mulți cumpărători. Utilizatorii lor îi apreciază în primul rând pentru imaginea de înaltă calitate pe care o oferă, este capabil să arate mult mai multe detalii decât în cazul televizoarelor de nivel inferior. Imaginea afișată nu este încețoșată, ci foarte naturală și vizualizată într-o vizibilitate bună, ceea ce o face reală. Important este că imaginea poate fi vizualizată de la orice distanță și nu își pierde calitatea. O puteți urmări foarte atent, iar imaginea nu suferă de calitate de vedere. Aceasta este o schimbare mare în comparație cu tehnologiile anterioare, chiar și Full HD. În cazul lor, pentru ca vizionarea televizorului să fie în siguranță și imaginea proiectată în mod clar vizibilă, televizorul trebuie plasat la o anumită distanță față de privitor.
Cum să alegi un televizor Ultra HD?
Alegerea unui televizor Ultra HD se bazează în mare parte pe bugetul dvs. Dacă acesta este mare sau nelimitat, puteți alege un receptor cu funcții avansate și o diagonală mare. Totuși, acestea costă foarte mult. Au resurse limitate, de aceea trebuie să faceți compromisuri și să analizați parametrii individuali ai receptorului, punând accentul pe elementele care ne interesează cel mai mult. Alegerea televizorului 4K și parametrii care trebuie analizați nu diferă foarte mult de cei care sunt luați în considerare la cumpărarea unui televizor într-un standard mai mic. Așadar, gândiți-vă la diagonala, la forma ecranului, la posibilitățile de extindere a televizorului, scanare, formate de redare și funcții suplimentare. Oamenii care doresc să cumpere un televizor bun și dovedit pot urma indicii ale clasamentelor TV ultra HD. În listă vom găsi cele mai populare modele de televizoare 4K care se bucură de recenzii bune ale utilizatorilor și un preț atractiv.
Diagonala TV Ultra HD
Televizoarele 4K sunt disponibile în diferite dimensiuni, adică cu diagonale diferite. În magazine puteți găsi cele cu 80, 60 sau 40 de celule, precum și televizoare mai mici. Dimensiunea televizorului trebuie adaptată la suprafața pe care doriți să îl montați. Deși în cazul tehnologiei 4K nu trebuie să țineți cont de distanța la care doriți să plasați televizorul, imaginea va fi clar vizibilă de la orice distanță, fiind un televizor mare, acesta poate copleși interiorul. Cele mai mici televizoare ultra HD sunt de 19 inch, cele mai mari sunt peste 80. Cu toate acestea, după cum arată clasamentul televizoarelor, cele mai populare sunt modelele de 40-50 inch. Ele funcționează bine în saloanele medii și mari, care pot fi găsite în case sau apartamente unifamiliale.
Scala de imagine pe un televizor Ultra HD
În cazul televizoarelor din tehnologia Ultra HD, avem de obicei de-a face cu scalarea imaginilor. Este necesară dacă dorim să urmărim programe TV sau filme difuzate pe posturi TV individuale. Acest lucru se datorează faptului că în Polonia, 4K nu este încă tehnologia dominantă și obligatorie Majoritatea posturilor TV își difuzează imaginea în standardul care este acum Full HD. Pentru ca o imagine difuzată în astfel de rezoluție să poată fi primită pe un televizor 4K, este necesară transformarea acesteia, adică scala. Producătorii de televiziuni denumesc aceasta transformare, upscaling. Trebuie amintit că efectele acestei transformări pot fi diferite. La televizoarele 4K bune, imaginea este dusă la un nivel foarte ridicat, la modelele inferioare obținute, nu seamănă în niciun fel cu standardul 4K. Vizualizarea este împiedicată de spoturi, contrast slab și lipsa de claritate. Prin urmare, înainte de a cumpăra televizorul, este necesar să verificați cum se ocupă cu scalarea imaginilor de pe SD și HD.
Ecranul unui televizor 4K
Atunci când alegeți un televizor, trebuie să decideți și asupra ecranului acestuia. Producătorii oferă ecrane simple sau tradiționale așa-numite, ecrane curbate, adică un ecran curbat. Acesta din urmă vă permite să obțineți o calitate și mai mare a imaginii afișate. Curbura ecranului înseamnă că fiecare parte a imaginii vizionate este echidistantă de ochii privitorului. Ecranul curbat este adaptat câmpului vizual natural și dă impresia că este înconjurat de o imagine. Acest lucru face ca participanții să aibă senzația că fac parte din ecran.
Standarde acceptate
Atunci când alegeți un televizor 4K, nu puteți uita să verificați standardele pe care le acceptă. În primul aspect, vorbim despre standardele HDMI. În clasamentul televizoarelor Ultra HD putem găsi, mai ales, receptoare echipate cu un port HDMI 1.4, dar acestea nu pot fi extinse pentru a crește formatul serviciului. Când căutați un televizor modern ultra HD, merită să pariați pe modele cu standardul HDMI 2.0, care oferă o lățime de bandă de 10,2 GB / s sau 3,0
Al doilea aspect al standardelor acceptate este cel al formatelor redate. Un televizor UHD bun ar trebui să joace cât mai multe. Cel mai adesea, receptoarele care pot fi găsite în clasamentul televizoarelor 4K acceptă formate precum: MPEG2, MPEG4, MPO, PNG, PNS, AAC, AVI, BMP, H264 / MPEG-4 AVC, HEVC, JPEG, JPS, MKV, MP3, MPEG1 , WAV, WMA (de la versiunea 2 la versiunea 9.2), WMA-PRO (versiunile 9 și 10), WMV9 / VC1, BMS, GIF.
Protecție la copiere
Un televizor ultra HD bun este unul care are protecție la copiere. Standardul este criptarea HDCP2.2. Modelele vechi de criptare HDCP 1.3 nu sunt sigure. La acest tip, cheia de criptare a fost spartă și publicată, prin urmare conexiunile care utilizează acest standard nu sunt sigure.
Funcționalități suplimentare la televizoarele Ultra HD
Televioarele Ultra HD sunt de cele mai multe ori echipate cu multe facilități suplimentare care fac utilizarea dispozitivului și vizualizarea imaginilor de pe acesta mai confortabile. Televizoarele cu o placă de rețea încorporată care acceptă intranet sunt aproape standard. În clasamentul televizoarelor 4K TV puteți găsi, de asemenea, deseori dispozitive care au funcția SMART TV. De asemenea, este considerat un standard pentru echipamentele care acceptă tehnologia ultra HD. Caracteristicile utile și practice sunt:
- Picture Quality Index 800 – această opțiune evită estomparea imaginii;
- DLNA – funcționalitatea vă permite să partajați multimedia
- MHL – vă permite să trimiteți audio și video de pe dispozitive mobile;
- Tuner DVB-T (MPEG-4) – este o necesitate și asigură recepția fără probleme a televiziunii digitale terestre;
- Panou Ultra Clear – această funcție este responsabilă de reducerea reflecției luminii și oferă o imagine clară și viu.

Funcționalitățile descrise mai sus pot fi găsite în aproape toate televizoarele UHD. Cu toate acestea, dacă puteți aloca o sumă mai mare pentru a cumpăra televizorul, merită să căutați unul care este echipat cu funcții suplimentare. Acestea vă vor permite să obțineți confortul maxim pentru a primi sunet și imagine. Cel mai adesea, televizoarele 4K din gama de prețuri superioare sunt echipate cu:
- Senzor de iluminat exterior;
- Auto Motion Plus;
- Micro Dimming Pro;
- SRS DTS Studio Sound;
- Wallmount Sound Mode;
- Link Multiroom;
- Anynet +;
- BD Wise Plus;
- AllShare
Cât costă un televizor 4K?
Până de curând, achiziția unui televizor 4K era asociată cu o povară grea pentru bugetul gospodăriei. Un televizor mare cu funcții peste standard costă câteva sute de mii de zloți. Astăzi televizoarele care operează în această tehnologie nu sunt considerate noi. Deși sunt în continuare cele mai bune pe piață, acestea nu mai sunt inaccesibile pentru omamenii de rând. Și mai mult, prețurile lor scad de la lună la lună. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia 4K devine din ce în ce mai populară și disponibilă. Se folosește nu numai la televizoare, ci și la computere desktop și laptopuri. Datorită utilizării atât de răspândite a tehnologiei ultra HD, prețurile televizoarelor nu sunt înfricoșător de mari. Modele bune cu funcționalități standard pot fi cumpărate de la aproximativ 2.200 PLN. Oamenii care caută dispozitive la astfel de prețuri sau ceva mai scumpe pot urma indicii în clasamentul televizoarelor ultra HD, doar astfel de modele pot fi găsite în lista pregătită. Ele sunt deseori alese, se remarcă prin păreri bune și posibilitatea instalării fără probleme chiar și într-o cameră de zi mică. Cele mai multe dintre ele au funcționalități precum Smart TV sau funcții avansate de imagine, care includ moduri de film și joc, precum și opțiuni de optimizare a imaginii (Auto Motion plus și PQI). Important de spus, modelele prezentate sunt cele produse de mărci cunoscute și de renume, care se bucură de o mare popularitate de ani buni. Fiecare televizor 4K este acoperit de garanția producătorului. Cu toate acestea, trebuie menționat că pe rafturile magazinelor puteți găsi și modele mai scumpe decât cele care apar în clasamentul televizoarelor ultra HD. Acestea sunt destinate utilizatorilor mai pretențioși.