hard
fot.pixabay.com

Un hard disk (uneori prescurtat ca HD sau HDD) este un dispozitiv care scrie permanent și citește date pe un computer. Hard disk-urile interne sunt amplasate în compartimentul unității, se conectează la placa de bază folosind un cablu ATA, SCSI sau SATA și sunt alimentate prin conectarea la sursa de alimentare. Dacă nu știți ce produs să cumpărați, consultați clasamentul nostru de disk-uri de 3,5 inch și veți face cea mai bună alegere pe baza opțiunilor dovedite.

Utilizatorii noi confundă adesea memoria primară (RAM) cu spațiul de pe disc. Spre deosebire de RAM, hard disk-ul stochează toate informațiile chiar și atunci când este oprit. Este necesar în fiecare echipament computerizat, cu toate acestea, selecția sa trebuie să se bazeze pe verificarea parametrilor tehnici importanți.

Ce este stocat pe hard disk?

Hard disk-ul poate fi utilizat pentru a stoca orice date, inclusiv imagini, muzică, video, documente text și orice fișiere create sau descărcate. În plus, hard disk-urile stochează fișiere și programe ale sistemului de operare care rulează pe computer.

Care sunt dimensiunile hard disk-urilor?

Un hard disk poate stoca de obicei mai multe date decât orice alt disc, dar dimensiunea acestuia poate varia în funcție de tipul de disc și de vârsta sa. Hard disk-urile mai vechi variau de la câteva sute de megabytes (MB) la câteva gigabytes (GB). Hard disk-urile mai noi variază de la câteva sute de gigabytes la mai mulți terabytes (TB). În fiecare an, tehnologia nouă și îmbunătățită ne permite să creștem dimensiunea hard disk-urilor.

3,5
fot.pixabay.com

Hard disk-uri externe și interne – cum diferă acestea?

Deși majoritatea hard disk-urilor sunt interne, există și dispozitive de sine stătătoare numite hard disk-uri externe care pot face backup copiilor de date și extinde spațiul de disc disponibil. Unitățile externe sunt adesea stocate într-o carcasă care ajută la protejarea unității și îi permit să comunice cu computerul, de obicei prin USB sau eSATA.

Hard disk-urile externe au mai multe forme și dimensiuni. Unele sunt mari, aproximativ dimensiunea unei cărți, în timp ce altele sunt de dimensiunea unui telefon mobil. Hard disk-urile externe pot fi foarte utile deoarece pot oferi mai mult spațiu decât cele interne. Utilizatorul poate instala un hard disk de orice capacitate în carcasă și îl poate conecta prin USB la computer.

Cum vă conectați un hard disk extern la computer?

Hard disk-ul este înlocuit cu discul SSD. Driver-urile Solid-State (SSD) au început să înlocuiască hard disk-urile (HDD-uri) datorită avantajului clar al performanței față de hard disk-uri, inclusiv timpii de acces mai rapizi și latența redusă. În timp ce SSD-urile sunt din ce în ce mai populare, hard disk-urile sunt încă folosite pe multe computere desktop, în principal datorită prețului. Cu toate acestea, tot mai multe laptopuri încep să folosească o unitate SDD, care ajută la creșterea fiabilității și stabilității laptopurilor.

Ce face un hard disk?

Sarcina hard disk-ului este stocarea. Tot ce păstrezi pe computer este pe hard disk. Așa cum am menționat deja, acestea nu sunt doar documente, fotografii, muzică și filme, ci și programe, preferințe și chiar sistemul de operare – toate acestea sunt salvate pe hard disk-ul computerului.

În caz de deteriorare a hard disk-ului, puteți pierde totul. Acesta este tristul adevăr. De aceea, majoritatea oamenilor au un sistem de rezervă. Cumpără un alt disc și le copiază toate fișierele importante.

Cât de mare trebuie să fie hard-disk-ul?

Tot ceea ce poate fi salvat pe hard disk este măsurat în ceea ce privește dimensiunea. Textul este foarte mic, imaginile sunt mai mari, muzica este și mai mare, iar filmele ocupă cel mai „spațiu”.

Un hard disk este ca greutatea. El nu cunoaște diferența dintre lucrurile situate în el, el cunoaște doar dimensiunea lor. În loc de kilograme, cu toate acestea, discul măsoară lucrurile în megabytes (MB), gigabytes (GB) și terabytes (TB.)

Ce înseamnă aceasta pentru dvs.?

Dacă aveți nevoie pentru a transfera fișiere între computere sau a salva doar o porțiune din fișiere pe disc, aveți nevoie de un disc mai mic (cum ar fi un hard disk de 500 GB).

Dacă doriți să faceți o copie de siguranță a întregului computer sau chiar a mai multor calculatoare sau dacă stocați mai multe fișiere, veți avea nevoie de un disc mai mare (de exemplu, un hard-disk de 1 TB sau mai mare).

Unitatea dvs. va funcționa cu PC-uri și Mac-uri?

Fiecare unitate Seagate funcționează cu un PC sau Mac. Unele discuri sunt deja formatate pentru a funcționa cu unul sau altul. Dar orice unitate poate fi formatată pentru a funcționa cu orice tip de computer.

IMPORTANT: Dacă formatați discul, fiecare fișier de pe acest disc va fi șters. Prin urmare, înainte de formatare, este bine să copiați fișierele într-un loc sigur.

Este mai dificil să folosiți același disc atât pe PC-uri cât și pe Mac-uri. De ce? Este simple, sunt într-adevăr incompatibili.

Care sunt diferitele tipuri de conexiuni la hard disk?

Există patru moduri de bază pentru a conecta un hard disk la computer:

  1. Conexiune USB pe hard disk

Acesta este cel mai popular tip de conexiune. Nu necesită deloc configurare. Pur și simplu conectați-l. Calculatorul recunoaște discul și puteți citi și scrie fișiere aproape imediat.

  1. Conexiune HardWire prin FireWire

Ca și în cazul USB, conexiunea plug-and-play FireWire 800 este mult mai rapidă, ceea ce o face populară în rândul încărcătorilor video.

  1. Conexiune pe hard disk prin interfața SATA

Aceasta este conexiunea standard pentru hard disk-uri interne. Acesta oferă cele mai mari viteze de transfer de fișiere în orice format.

  1. Conexiune la hard disk prin eSATA

O conexiune mai puțin populară de înaltă performanță, care este cea mai frecventă pe PC-uri. Conexiunea eSATA funcționează la viteze care seamănă cel mai mult cu o unitate internă.

Cât de importantă este viteza hard disk-urilor?

Utilizați întotdeauna un hard disk atunci când porniți computerul, deschideți un fișier, ascultați o melodie sau orice altceva. Discurile din interiorul se rotesc. Cu cât se transformă mai repede, cu atât mai rapid computerul dvs. poate căuta fișierul dorit.

Prin urmare, o unitate care rulează la 7200 rpm va fi mai rapidă decât o unitate care rulează la 5400 rpm. Modul în care contează în utilizarea de zi cu zi va varia. Pentru unitățile externe, va fi dificil să vezi diferența. În unitățile interne, diferența va fi mică pentru fișierele și aplicațiile mai mici, dar devine vizibilă pentru fișierele și aplicațiile mai mari.

Ar trebui să alegeți un disc intern sau extern?

Discul intern oferă memorie integrată cu cea mai bună viteză. O unitate externă vă oferă mai multă flexibilitate și memorie sporită ori de câte ori aveți nevoie.

Fiecare alegere are avantaje și dezavantaje

Unitățile interne necesită asamblare fizică prin deschiderea computerului – ceva de care unii dintre noi se tem. Suntem de părere că fișierele și programele dvs. ar trebui stocate pe computer, astfel încât acestea sunt întotdeauna acolo când aveți nevoie de ele.

Unitățile externe sunt conectate la computer cu cabluri plug-in, precum Backup Plus Portable sau accesând rețele Wi-Fi, de exemplu Wireless Plus. Vă permite să luați fișiere cu dvs., să le transferați pe alte computere, să măriți memoria computerului sau a rețelei fără obstacole tehnice.

laptop
fot.pixabay.com

Unele lucruri despre care probabil nu știți despre hard disk-uri

Toate computerele noastre, mari și mici, au hard disk-uri și cei mai mulți dintre noi știm că acesta este hardware-ul care stochează software-ul, muzica, filmele și chiar sistemele noastre de operare. De asemenea, există probabil câteva lucruri pe care nu le știai despre acest hardware omniprezent al computerului:

  1. Primul hard disk, 350 Disk Storage Unit, a apărut nu numai pe rafturile magazinelor, dar a făcut parte din sistemul complet de calcul IBM, lansat în septembrie 1956.
  2. IBM a început să trimită acest dispozitiv uimitor către alte companii în 1958. Primul hard disk din lume a fost cam de dimensiunea unui frigider industrial.
  3. Discul dur mediu disponibil astăzi, cum ar fi modelul Seagate 8 TB de la Amazon, care se vinde pentru puțin peste PLN 800, este de peste 300 de milioane de ori mai ieftin decât prima unitate IBM menționată mai sus.
  4. Structura scumpă, monstruoasă a hard disk-ului IBM avea o capacitate totală mai mică de 4 MB, ceea ce este la fel ca o melodie de calitate medie în prezent pe iTunes sau Amazon.
  5. Smartphone-ul de 256 GB este echivalent cu 54 de piscine olimpice complet umplute cu hard disk-uri din 1958.
  6. Hard disk-urile de astăzi pot stoca ceva mai mult. La sfârșitul anului 2015, Samsung a fost primul care a înregistrat recordul pentru cel mai mare hard disk – 16 TB PM1633a SSD (dar încă sunt mai des utilizate și cele cu o capacitate de 8 TB).
  7. Deci, la aproximativ 60 de ani de la hard disk-ul IBM de 3,75 MB a fost cel mai bun dintre cele mai bune, puteți obține peste 2 milioane de ori mai mult spațiu pe disc cu o capacitate de 8 TB.
  8. Hard disk-urile ieftine, dar mari, permit companiilor precum Backblaze să ofere un serviciu în care să s pot face copii de rezervă pe serverele noastre în loc de unități de rezervă. La sfârșitul anului 2015, au folosit 50.228 de hard disk-uri în acest scop.
  9. Conform unui raport din 2013, Netflix avea nevoie de 3,14 PB (aproximativ 3,3 milioane GB) de spațiu pe hard disk pentru a stoca toate filmele disponibile.
  10. Cu toate acestea, Facebook a stocat aproape 300 PB de date pe hard disk-uri la mijlocul anului 2014. Nu există nici o îndoială că acest număr este mult mai mare în ziua de astăzi.
  11. Discurile de filare de pe hard disk sunt destul de rapide, de regulă învârtindu-se de 5.400 sau 7.200 de ori pe minut, în funcție de hard disk.
  12. După cum știm probabil din fizică, lucrurile care se mișcă în cele din urmă se uzează. Din această cauză, o unitate în stare solidă care nu are părți în mișcare (practic o unitate flash uriașă) înlocuiește încet un hard disk tradițional.

Încă nu sunteți sigur ce hard disk să alegeți? Consultați recenziile modelelor individuale din calitatea hard disk-ului de 3,5 inch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here