Dinamica politica in Kathmandu, capitala Nepalului

Evoluțiile politice din Nepal au dominat de-a lungul anilor atât de puternic mintea poporului nepalez, încât par să amâne ușor toate celelalte preocupări ale vieții pentru a-și găsi timp să-și revizuiască anxietățile legate de chestiunile politice.

Cu șase săptămâni înainte de începerea votului pentru alegerea viitorilor oficiali ai guvernului local din Kathmandu, a început o luptă politică intensă ce avea ca scop încheierea unui acord cu Madhesis, un grup etnic din câmpiile sudice ale Nepalului care a respins prevederile noii constituții adoptate în anul 2015. 

Constituția adoptată în 2015 a împărțit Nepalul în șapte provincii și a finalizat tranziția acestuia de la Monarhie Constituțională la Republicanism și de la un sistem unitar la unul federalism. Sistemul federal a fost stabilit pe trei niveluri: guvern federal, nivel provincial și nivel local. A fost creat un sistem parlamentar bicameral cu două case federale și sisteme parlamentare unicamerale în fiecare provincie. Principiile directoare ale sistemului federal nepalez de tip „Holding Together” se bazează pe Coexistență, Cooperare și Coordonare (3C).

Cu ocazia acestor alegeri, partidele politice Madhesi au făcut presiuni pentru un amendament constituțional care să le ofere o mai mare reprezentare în guvern și să redeseneze granițele provinciale pentru a crea două provincii federale care se întind pe întreaga regiune de sud a țării, cunoscută sub numele de Terai. Luna trecută, partidele Madhesi și-au retras sprijinul din partea guvernului de coaliție din Nepal și au amenințat că vor perturba alegerile din Terai.

Cu toate eforturile depuse, grupul Madhesi nu a reușit să amâne alegerile și acestea au avut loc pe data de 14 Mai, așa cum au fost programate. În momentul actual, posibilul câștigător al alegerilor pentru funcția de primar al Kathmandu-ului este candidatul independent Balen Shah, alias Balen. Acesta este una dintre figurile renumite din scena muzicală nepaleză, în special în comunitatea muzicală hip-hop, și este recunoscut pentru bătăliile sale de rap freestyle. Deși Shah a pledat întotdeauna în cântecele sale pentru problemele sociale ale Kathmandu-ului, candidatura lui la primărie a fost considerat ca fiind doar o „glumă”.

Cu toate că numărătoare voturilor încă continuă, Balen are 20.000 de voturi înaintea celui mai apropiat concurent al său și doar aproximativ 19.000 de voturi rămase de numărat. Astfel, deși șansele de a pierde sunt aproape inexistente, chiar și dacă s-ar întâmpla, nu mai contează. Acesta a reușit să transmită un mesaj puternic prin candidatura sa și a voturilor locuitorilor din capitala Nepal, și anume faptul că s-au săturat de toate jocurile și probleme politice și că sunt gată să acționeze în acest sens.

Astfel, indiferent dacă aceste alegeri vor schimba dinamica politică a țări sau nu, Nepalul va evolua încet încet spre obținerea unei conștiințe democratice și va prinde curaj în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here