menstruație
fot. pixabay.com

Durerea de cap poate apărea din diverse motive. De obicei, este o boală inofensivă care trece de la sine sau dispare după ce s-a luat un calmant. Cu toate acestea, durerea de cap este o problemă, care împiedică funcționarea normală și reduce calitatea vieții. Una dintre cauzele cefaleei este PMS. PSM cu dureri de cap însoțește multe femei. Durerea de cap înainte de perioadă este asociat cu fluctuațiile hormonilor. Vezi ce trebuie să știi despre migrena menstruală.

Migrena menstruală este o migrenă fără aură. Apare înainte de menstruație sau în timpul menstruației. Durerea de cap înainte de menstruație este paroxistică și pulsantă, adesea resimțită pe o parte și este însoțită de fotofobie, greață și vărsături. Durerea de cap înainte de menstruație apare, de obicei, două sau trei cicluri menstruale la rând. Durerea poate apărea cu o zi sau două înainte de menstruație, precum și în timpul sângerării. Ceea ce este important, este că o durere de cap poate dura până la 3 zile după încheierea menstruației.

 

PMS cu dureri de cap

PMS este sindromul premenstrual. Acesta este un set de simptome psihologice și somatice, care apar în a doua fază a ciclului menstrual. Deci apare cu câteva zile înainte de menstruație. Simptomele PMS pot apărea, de asemenea, imediat după ovulație și durează până la menstruație. Pentru majoritatea femeilor, PMS este ușor, dar uneori deranjează funcționarea de zi cu zi. Intensitatea simptomelor PMS este o problemă individuală. Unul dintre simptomele de bază ale PMS este cefaleea. În plus, pot apărea următoarele:

  • simptome somatice: durere și sensibilitate a sânului, flatulență, dureri abdominale inferioare, disconfort intestinal;
  • simptome psihiatrice: modificări de dispoziție, iritabilitate, anxietate, tensiune, depresie.

În unele cazuri, există, de asemenea, tulburări de somn și apetit, probleme de concentrare, retragere, slăbiciune, lipsa de interes pentru hobby-ul actual. Simptomele PMS pot afecta, în mod semnificativ, contactele între persoane, munca și responsabilitățile de zi cu zi.

cefalee
fot. pixabay.com

Cauzele durerii de cap înainte de menstruație

Medicii au dificultăți în a determina cauza durerilor de cap, înainte de menstruație. Fluctuațiile hormonilor feminini – estrogenii, sunt indicate, ca fiind cauza probabilă a migrenei menstruale. Sunt produse de ovare, iar sarcina lor este, printre altele, reglarea ciclului menstrual și pregătirea corpului pentru o posibilă sarcină. În plus, estrogenii sunt responsabili pentru coagularea normală a sângelui, structura osoasă și nivelul corect de colesterol bun.

Pe parcursul întregului ciclu menstrual, concentrația de estrogen crește și scade în diferite perioade ale lunii. Acest lucru poate duce la diferite boli, printre altele atacuri de căldură excesivă, libido redus, senzație de rău. Se crede, că o scădere accentuată a nivelului de estrogen duce la dureri de cap înainte de menstruație. Acest lucru se datorează faptului că, odată cu scăderea hormonilor, există o modificare a activității neuronilor și o scădere a fluxului cerebral.

Factorii genetici sunt, de asemenea, dați ca și cauză a durerilor de cap pre-menstruale. S-a dovedit că, dacă mama avea simptome asociate migrenei menstruale, riscul apariției acesteia la fiică este de câteva ori mai mare. Durerea apare, adesea, și la persoanele cu activitate fizică scăzută și supraponderale.

 

Simptomele durerii de cap premenstruale

Durerea de cap înainte de menstruație este o migrenă, motiv pentru care se mai numește migrenă menstruală. Caracteristica sa este o durere pulsativă care afectează o jumătate din cap. De asemenea, femeile experimentează fotofobie, hipersensibilitate la stimuli sonori, greață, amețeli și sensibilitate la mirosurile intense.

Medicii avertizează că durerile de cap nu trebuie confundate cu durerile de cap înainte de perioadă. Aceasta din urmă poate fi recunoscută prin faptul că este bilaterală, opresivă și în expansiune. Nu este însoțită de greață sau vărsături. Durerea de cap tensională este asociată cu reacții emoționale anormale și abuz de analgezice, poate apărea și cu cancer sau anomalii vasculare.

perioada premenstruală
fot. pixabay.com

Tratarea durerilor de cap premenstruale

Durerile de cap înainte de menstruație, ar trebui consultate cu un medic. Cu toate acestea, trebuie amintit că tratamentul lor este limitat doar la contracararea simptomelor. Modificarea stilului de viață este menționată ca fiind un mijloc eficient de combatere a durerii de cap pre-menstruale. Noi obiceiuri alimentare sănătoase, activitatea fizică, evitarea situațiilor stresante, utilizarea tehnicilor de relaxare, limitarea consumului de cofeină, administrarea suplimentelor de magneziu pot fi de ajutor. În unele cazuri, terapia cognitivă comportamentală poate funcționa și ea.

În cazul în care metodele naturale pentru cefaleea premenstruală nu funcționează, poți încerca medicamentele. Pentru migrena menstruală, se folosesc, de obicei, medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene precum naproxen, ibuprofen și acid mefenamic. Cu toate acestea, medicamentele nu trebuie utilizate prea mult timp, deoarece pot avea reacții adverse.

Dacă durerea de cap înainte de menstruație este foarte intensă și împiedică funcționarea normală, medicul poate prescrie inhibitori de recaptare a serotoninei – aceste antidepresive clasice aduc uneori o ușurare mare. O alternativa este terapia cu medicamente hormonale, adică contracepția orală. Pilulele anticonceptionale previn fluctuațiile nivelului de estrogen. Se poate întâmpla, însă, ca terapia cu hormoni să provoace și mai multe dureri de cap, atunci este necesar să renunți la ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here