Epilarea cu laser este o procedură care îți permite să scapi permanent de părul inutil de pe piele. De obicei, femeile apelează la procedură. Îl efectuează într-un salon de înfrumusețare sau un cabinet de medicină estetică. Pentru ca efectele sale să fie permanente, este necesar să se efectueze mai multe serii de tratamente într-o perioadă scurtă de timp. Și deși efectele îndepărtării părului cu laser sunt foarte bune, nu multe persoane îl aleg. De ce? Este vorba despre preț. Epilarea cu laser costă destul de mult. De asemenea, mulți oameni se tem de intervenția în sine, văzând-o ca fiind dureroasă. Cum este în realitate? Vezi cum funcționează epilarea cu laser.
Epilarea cu laser este o metodă relativ nouă de îndepărtare a părului. A fost efectuată pentru prima dată la începutul anilor ’60. Inițial, nu a câștigat multă popularitate, deoarece laserul folosit a avut o undă foarte lungă, ceea ce înseamnă că nu a îndepărtat părul, ci a deteriorat pigmentul și pielea. Astăzi, epilarea cu laser nu are prea mult legătură cu metodele din mijlocul secolului XX. Laserele folosite astăzi sunt moderne și foarte precise. Cu ajutorul lor, poți depila eficient pielea și poți scăpa de păr aproape 100%.
Ce implică epilarea cu laserul a pielii?
Cosmetica modernă pentru epilarea cu laser creează mai multe tipuri de lasere. Prin urmare, cursul procedurii poate diferi ușor, în funcție de ce laser va fi utilizat. Cele mai populare tipuri de tratamente sunt:
- Epilarea cu un laser cu diode – fotodepilarea constă în mai multe etape; în primii pași, melatonina existentă în axul părului absoarbe cantitatea potrivită de lumină din fasciculul laser; în următoarea etapă folosește căldura obținută în acest fel, la țesuturile vecine – ajunge la așa-numitele fotodermatosis selectivă; căldura generată dăunează foliculului de păr și celulelor care participă la procesul de creare a părului nou; în timpul epilării cu un laser cu diode, poți elimina doar părul care are suficientă melanină, adică este întunecat; părul ar trebui să fie, de asemenea, în faza de creștere activă;
- Epilarea cu laser Nd-Yag – acest laser are o lungime de undă de 1064 nanometri; datorită acestui fapt, undele au capacitatea de a pătrunde în vasele de sânge care se află în partea de jos a foliculului pilos; undele laser le deteriorează și le privează de aprovizionarea cu nutrienți – rădăcina.

Cum să te pregătești pentru depilarea cu laser?
Trebuie să fii pregătit corespunzător pentru îndepărtarea părului cu laser. Cum să faci?
- Cu o lună înainte de procedură, nu trebuie să stai la soare, deoarece există o cantitate mare de melanină în pielea bronzată care atrage lumina laser. Pielea nu va arde, dar epilarea va fi mai puțin eficientă, deoarece melanina din piele va absorbi doza destinată melaninei din păr.
- Nu folosi agenți de bronzare auto.
- Cu aproximativ 3-4 săptămâni înainte de epilarea planificată, trebuie să întrerupi consumul medicamentelor fotosensibilizante și a ceaiuri de plante cu sunătoare și calendula.
- Pielea nu poate fi iritată sau uscată.
- Cu o săptămână înainte de procedură, nu poți utiliza creme depilatoare sau folosi creme sau unguente cu vitamina A, C, retinol, izotretinoină și acizi din fructe.
- Cu câteva zile înainte de procedură, zonele care urmează să fie epilate nu trebuie lubrifiate cu medicamente sau preparate exfoliante.
- În ziua procedurii, pielea trebuie să fie curată, fără creme, machiaj, parfumuri sau deodorante.
- Dacă testul cu laser a avut loc cu câteva zile mai devreme, imediat înainte de procedură, ar trebui să bărbierești părul în locul care va fi epiat (dacă testul nu a avut loc, poți bărbieri părul chiar înainte de procedură, astfel încât persoana care efectuează procedura să poată evalua culoarea părului).
Cum se desfășoarea epilarea cu laserul a părului de pe piele?
Epilarea cu laser este întotdeauna precedată de consultarea cu un estetician sau dermatolog. Calificarea pentru procedură este efectuată printr-un scurt interviu. De asemenea, esteticianul / dermatologul evaluează starea și tipul de piele și păr, apoi selectează parametrii fasciculului laser. Primul pas în epilarea cu laser este efectuarea unui test laser. Dacă pieala răspunde pozitiv, procedura va fi efectuată corect.
Epilarea cu laser implică iradierea unor părți ale pielii selectate. Unele persoane pot prezenta disconfort sub formă de înțepături, furnicături sau mâncărime în timpul procedurii. Se pare că ultimele generații de dispozitive de îndepărtare a părului cu laserul, nu provoacă astfel de inconveniente. Cu toate acestea, dacă apar, pielea poate fi udată cu anestezic sau gel de răcire. Procedura în sine durează de la câteva minute la 2 ore – în funcție de care parte a pielii este depilată. După procedură, poate apărea umflarea sau roșeața pielii – acesta este un simptom normal care trece după câteva zile. În acest timp, pielea trebuie tratată delicat – spălată cu un gel fără săpun, uscată fără frecare, fără folosirea deodorantelor (dacă au fost depilate subrațul). Timp de 2 săptămâni după depilare, nu poți sta la soare sau să te bronzezi, sau să îndepărtezi părul cu penseta sau ceară între tratamente. Cu toate acestea, tăierea și bărbieritul este permis.

Epilarea cu laserul – contraindicații
Tratamentele de epilare cu laser nu pot fi efectuate la gravide. În plus, există următoarele contraindicații pentru procedură:
- Daune epidermice (de exemplu, după peelinguri chimice).
- Un bronz proaspăt.
- Luarea de medicamente fotosensibilizante (cum ar fi retinoizi, vitamina A, steroizi, unele plante medicinale, antibiotice din grupul tetraciclină și izotretinoină, antidepresive).
- Boli de piele (AD, psoriazis, micoze și infecții cu drojdie).
- Tulburări de pigmentare, inclusiv albinismul.
- Diabetul zaharat dependent de insulină.
- Negii neobișnuiți ai pielii.
- Tendința spre decolorare.
- Luarea de medicamente care reduc coagularea sângelui.
Complicații după epilarea laser
Epilarea cu laser este considerată o procedură sigură, dar în unele cazuri pot apărea complicații. Culoarea pielii din zonele tratate este menționată ca fiind cea mai frecventă. În acest caz, avem de-a face cu pete mai deschise sau mai întunecate. La persoanele cu tenul întunecat pot apărea, de asemenea, bășici după depilare.