Feniculul este o plantă perenă din familia Apiaceae. Fructele sale sunt cunoscute de mult timp. Timp de secole, feniculul a fost folosit în medicina pe bază de plante. Cel mai adesea este utilizat pentru problemele sistemului digestiv. Ceaiurile de fenicul sunt, de asemenea, o băutură binecunoscută și ușor de pregătit pentru copiii mici. El ajută, printre altele, la colici. Cu toate acestea, s-a dovedit că feniculul are mult mai multe proprietăți pentru sănătate. Vezi care sunt utilitățile și proprietățile feniculului.
Feniculul provine din zona Mediteranei. A fost cultivat și în Asia Mică. Proprietățile sale de sănătate sunt cunoscute încă din antichitate, la acea vreme a fost, de asemenea, folosit pentru prima dată de medicina naturistă. Astăzi fenicul este o plantă cunoscută. Este consumat, în principal, sub formă de ceai. Cu toate acestea, merită să ne amintim că în bucătăria folosește și tuberculii, tulpinile și frunzele de fenicul.
Proprietățile nutritive ale feniculului
Feniculul este o plantă perenă neprețuită pentru multe persoane. Mulți oameni nu cunosc proprietățile sale de sănătate și, de asemenea, nu știu că, conține mulți nutrienți valoroși. Între timp, feniculul este un adevărat tezaur de vitamine și minerale. Conține fibre, vitaminele A, K și C, acid folic, potasiu, calciu, fosfor, fier și magneziu. În plus, tuberculul plantelor și tulpinile conțin numeroase fitochimice, cum ar fi flavonoide și uleiuri esențiale.
În România, feniculul este consumat în principal sub formă de ceai din semințele plantei. Ceaiul din semințe de fenicul are aceleași proprietăți ca o plantă neprocesată. Conține uleiuri esențiale, flavonoide, acizi grași nesaturați, vitamine B, fier, calciu, magneziu, mangan, zinc, fosfor și potasiu. Cu toate acestea, trebuie amintit că, o cantitate mică de semințe de fenicul este utilizată pentru a prepara ceaiul. Acest lucru înseamnă că, chiar și consumul unei infuzii în cantități mari, nu satisface doza zilnică a unui adult de nutrienți.
Utilitatea feniculului
Feniculul este utilizat în principal pentru medicamente pe bază de plante. Timp de secole, a fost considerat un remediu natural și eficient pentru problemele digestive. Efectul său asupra secreției de suc gastric, sporind mișcările peristaltice intestinale, antispasmodice și carminative. Prin urmare, ceaiul de fenicul este recomandat persoanelor, care suferă de probleme digestive și boli de ficat. Consumul regulat al infuziei reduce balonarea, arsurile la stomac. În plus, fenicului este util în:
- Reglementarea apetitului;
- Atenuarea efectelor supraalimentare;
- Alienarea colicilor la sugari;
- Accelerarea metabolismului la vârstnici și supraponderali.
Trebuie amintit faptul că, utilizarea feniculului nu se oprește la problemele digestive. Are alte proprietăți valoroase. Astfel de proprietăți prezintă atât fenicul proaspăt, cât și sub formă de infuzie din plante. Proprietățile feniculului sunt:
- Influențarea pozitivă a stării sistemului cardiovascular și hematopoietic;
- Consolidarea vaselor de sânge;
- Reglarea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace;
- Are efect antitrombotic;
- Formează celulele sanguine;
- Are efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular;
- Menține un profil lipidic favorabil în sânge;
- Acționează profilactic împotriva aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, accidentului vascular cerebral, atacului de cord, bolilor cardiace ischemice.
Feniculul este o plantă cu proprietăți antioxidante. Vitaminele A și C conținute de fenicul sunt antioxidanți puternici. Aceștia neutralizează acțiunea radicalilor liberi din organism. Merită să ne amintim că, radicalii liberi sunt responsabili de cancer și de bolile neurodegenerative, accelerează procesul de îmbătrânire a întregului organism. Prin urmare, extractul de fenicul este adesea folosit ca ingredient în cremele antirid.
Alte proprietăți ale feniculului sunt:
- Efect antiinflamator, anti-fungic și anti-bacterian – ajută astfel în tratamentul diferitelor tipuri de infecții; administrat sub formă de perfuzii, inhibă creșterea ciupercilor și a microorganismelor intestinale;
- Tratamentul infecției tractului respirator superior – feniculul combate bacteriile și facilitează expectorarea secrețiilor din bronhii; fenicul poate fi de asemenea utilizat pentru gripă și răceală ca agent diaforetic și antipiretic;
- Efect bactericid și antiparazitar;
- Clătirea gurii și a ochilor;
- Reducerea durerii menstruale și a altor afecțiuni ale sistemului urinar;
- Stimularea lactației;
- Stimularea libidoului și atenuarea tulburărilor hormonale – aceste proprietăți rezultă din faptul că fenicul conține compuși cu proprietăți estrogenice; perfuziile pe bază de plante sunt recomandate femeilor în timpul menopauzei;
- Influențează scăderea în greutate – ceaiurile de fenicul sunt recomandate în diete de reducție; nu cresc valoarea energetică a meselor și, în același timp, reglează digestia, accelerează arderea grăsimilor, scad indicele glicemic al meselor; ele reduc cantitatea de lichid din organism și îl dezobișnuiesc de toxine.
Cum să consumi fenicului?
Fructele de fenicul au un gust dulce, ușor picant și o aromă de anason. Funcționează nu numai ca ingredient în infuzie, ci și ca, condiment pentru sosuri, supe, legume, carne, fructe de mare, pâine și compoturi. Semințele de fenicul sunt de asemenea folosite pentru fabricarea uleiului, care este folosit în cofetărie. Frunzele plantei pot fi folosite și în bucătărie – ca și condiment pentru mâncărurile cu pește. Tulpina de fenicul și tubercul ca ingrediente pentru salate și caserole.