Laringita alergică este o afecțiune care afectează adesea copiii. Cu toate acestea, poate apărea și la adulți. Principalul simptom al laringitei alergice este inflamația tractului respirator superior. Această afecțiune reprezintă o reacție alergică la stimulii localizați în laringe. Ele pot fi cauzate, de exemplu, de mușcături de insecte, consumul anumitor alimente sau de consumul de medicamente. Trebuie amintit că, în unele cazuri, laringita alergică reprezintă un pericol pentru sănătate și viață. Vezi care sunt cauzele, simptomele și modalitățile de tratare a acestei boli.
Alergenii aeropurtați (și nu numai) pot provoca un spectru întreg de afecțiuni la persoanele hipersensibile. Alergiile pot provoca simptome precum strănutul, nasul curgător, ochi înlăcrimați. Cu toate acestea, se întâmplă ca alergiile să includă și laringele. Apare umflarea, care în cazuri extreme poate chiar să te împiedice să vorbești. Laringita alergică poate apărea din mai multe motive. În general, de vnă sunt inhalanții, adică particulele care intră în corp prin tractul respirator. Laringita alergică poate provoca alergie la mucegai, praf, alergeni de animale, polenul de iarbă, buruieni, copaci, unele alimente sau medicamente.
Cauzele laringitei alergice
Laringita alergică afectează cel mai adesea copiii. Acest lucru se datorează faptului că țesutul conjunctiv liber al laringelui bebelușului este extrem de susceptibil la umflare. Cu toate acestea, cauza sa poate fi îngustarea laringelui – apare o scurtare bruscă a respirației. Umflarea laringelui poate fi provocată de mușcături de insecte, cum ar fi albine, viesp sau altele. Edemul laringian poate apărea, de asemenea, ca urmare a contactului cu alergeni inhalați și alimentari. Atunci când organismul contactează alergenul, recunoaște acea substanță ca fiind străină și se apără împotriva lui. În acest fel, apare reacția alergică. Dacă alergenul pătrunde prin tractul respirator, apare umflarea laringelui, tuse și răgușeală.
Simptomele laringitei alergice
Principalul simptom al laringitei alergice este răgușeala aspră. În unele cazuri, este posibil să-ți pierzi vocea complet sau să obosești repede în timp ce vorbești. În afară de asta, simptomele laringitei alergice sunt: apariția secrețiilor groase în tractul respirator, iritarea gâtului, expectorare deasă, tuse, dificultăți de înghițire. Simptomele laringitei alergice dispar de obicei după pierderea contactului cu alergenul. Cu toate acestea, ar putea, în unele cazuri, persista până la 2 săptămâni.
Tratarea laringitei alergice
Dacă apare laringita alergică, baza tratamentului este administrarea de antihistaminice. Acțiunea lor atenuează simptomele alergiei, cum ar fi mâncărimea și umflarea mucoaselor.
Pe lângă ajutorul de urgență, este important să se efectueze și teste de alergie. În cazul laringitei alergice, așa-numitele teste de piele. Pe baza lor, se stabilește tipul de alergie care provoacă edemul laringian. Cunoscând cauza, o poți evita sau apelezi la desensibilizare, care este din ce în ce mai populară. Desensibilizarea presupune injectarea alergenului în piele. Cantitatea de substanță administrată crește în timp, ceea ce crește toleranța la alergenii a organismului. Trebuie amintit că pentru alergiile alimentare și cele la medicamente nu se pot trata în acest fel. În astfel de cazuri, pentru a elimina laringita alergică, este introdusă o dietă de eliminare.
Modalități de tratare ale laringitei alergice acasă
Pe lângă administrarea de medicamente antialergice pentru edemul laringian cauzat de alergii, poți utiliza remedii domestice. Scopul lor este ameliorarea simptomelor. La laringită alergică:
- Economisește-ți vocea – încearcă să nu vorbești tare, dar, de asemenea, evită șoapta care irită laringele,
- dacă ești chinuit de tuse, încearcă un suprimat ușor pentru tuse,
- bea o mulțime de băuturi pentru a-ți umezi gâtul,
- nu fuma și evită compania fumătorilor, deoarece fumul de tutun agravează răgușeala,
- dacă ești alergic și dacă afecțiunile tale sunt tratate cu medicamente, care irită laringele tău, adresează-te medicului tău despre posibilitatea schimbării medicamentului.
Nu uita să folosești remedii casnice și medicamente pentru alergii imediat după apariția primelor simptome de alergie. În acest fel, ele pot fi eliminate rapid și nu se vor agrava.
Alergii – bolile secolului XXI
Alergiile se manifestă prin diferite afecțiuni, printre care edemul laringian este o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Se spune că alergiile devin o problemă de civilizație. Cel mai adesea afectează locuitorii orașelor mari care trăiesc într-un mediu poluat. Statisticile arată că aproximativ 40% din populație declară că sunt alergice în România. Rinita alergică este cel mai frecvent simptom. Apare la aproximativ 25% dintre persoanele care sunt alergice.
Prevalența alergiilor a dus la începerea numeroaselor studii pentru a găsi un remediu eficient pentru acestea. Din păcate, acest lucru nu a avut succes până acum și, în multe cazuri, alergia nu poate fi eliminată 100%. Desensibilizarea este în prezent considerată cea mai eficientă metodă de tratare a alergiilor, dar nu este eficientă în toate cazurile.