Scrumbia poate fi servită în diverse moduri: în smăntână, ulei sau în oțet. Este un produs alimentar sănătos și gustos, care oferă organismului numeroase substanțe nutritive valoroase. Heringurile sunt o sursă bogată de proteine, microelemente și vitamine. Sunt recomandate persoanelor care doresc să piardă kilogramele inutile și să mănânce adopte o dietă sănătoasă. Vezi modul în care heringul are efecte asupra sănătății și de ce ar trebui să le incluzi în dieta ta.
În România, cele mai mari cantități de hering sunt consumate de Crăciun. Cu toate acestea, nutriționiștii recomandă consumarea lor pe tot parcursul anului. Heringul este una dintre speciile de pești, care conțin mulți nutrienți și nu conțin multe calorii. Una dintre cele mai importante valori nutritive ale heringului sunt acizii grași polisaturați – extrem de importanți pentru buna funcționare a organismului.
Proprietăți nutriționale ale scrumbiei
Heringul este o sursă valoroasă de proteine bogate în aminoacizi, printre altele, lizina si melatonina. Pe lângă proteine din această specie de pește, găsim și acizi valoroși omega 3. Există mai mulți acizi în hering decât în ton sau somon.
Alte valori nutritive pe care le are sunt:
- vitamina D3 – influențează sistemul imunitar și starea sistemului scheletului;
- vitamina B6 – necesară pentru producerea de globule roșii;
- vitamina B12 – ajută la buna funcționare a creierului;
- potasiu – reglează tensiunea musculară, tensiunea arterială, funcția renală și ritmul inimii și oxigenează creierul, îmbunătățește procesele gândirii;
- fosfor – sprijină activitatea creierului;
- seleniu – afectează pozitiv sistemul imunitar și protejează celulele împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, accelerând procesul de îmbătrânire a organismului.
Proprietăți de sănătate ale heringului
Nutriționiștii subliniază că heringul este o specie sănătoasă de pește care ar trebui să intre permanent în dieta noastră. El ajută la prevenirea multor boli și, de asemenea, contribuie la creșterea eficacității tratamentelor terapeutice. Hering are proprietăți de sănătate precum:
- Prevenirea bolilor de inimă;
- Reglarea tensiunii arteriale;
- Scăderea colesterolului rău;
- Suport pentru ochi;
- Îmbunătățirea stării de spirit prin creșterea producției de serotonină (hormonul fericirii); acesta este motivul pentru care heringurile au și efecte antidepresive;
- Consolidarea memoriei și a concentrării;
- Prevenirea aterosclerozei – proprietățile antiatherosclerotice ale heringului sunt influențate de vitamina A, D și E; protejează sistemul circulator; heringul ar trebui așadar inclus în dieta persoanelor care suferă de boli cardiovasculare; Se raportează că 100 g de hering acoperă necesarul zilnic de vitamina B12;
- Sprijină pierderea în greutate – acizii grași omega 3 conținuți în hering accelerează metabolismul și arderea grăsimilor.
Tipuri de heringuri
Pe rafturile magazinului veți găsi mai multe soiuri și tipuri de hering. Printre cele mai populare se numără:
- matias – aceștia sunt pești tineri prinși în mai, înainte de prima depunere. Carnea lor este mult mai puțin grasă decât a celelorlalte heringuri și are un gust mai delicat. De asemenea, sunt mai puțin sărați. Este bine să știi că peștele „a’la matias” nu are nicio legătură cu matia adevărată. Este doar un hering obițnuit.
- rolmops – acestea sunt felii de hering învelite cu castravete, ceapă, morcov (uneori), muștar în oțet.
- Bismarcki – fulgi de hering în marinată de oțet, cu ulei, ceapă, muștar, frunze de dafin.
- pikling – hering afumat întreg, cu gulere (de asemenea, cu păpădie sau icre) în fum fierbinte
- kipery – heringuri curățate și afumate la rece.
Care heringuri sunt cele mai sănătoase?
Heringurile pot fi servite sub diferite forme. Heringurile în smântână sau ulei sunt populare. Cu toate acestea, se dovedește că peștele din ulei este cel mai sănătos. Conțin cei mai grași acizi. Cu toate acestea, trebuie amintit că heringul în ulei este greu de digerat. Prin urmare, se recomandă ca acest tip de pește să fie consumat făcut la cuptor sau la aburi. Pentru sănătate, cele mai bune sunt fileurile de pește proaspăt, care sunt înmuiate în apă înainte de tratamentul termic, deci nu conțin sare.
Dieteticienii avertizează și despre conservele de hering. Conțin cantități mari de conservanți și alți aditivi artificiali. Mâncată în cantități mari poate provoca iritarea mucoasei gastrice.
Heringuri în bucătărie
Bucătăria cunoaște multe moduri de a pregăti heringul. Pot fi servite singure, cu legume și chiar cu fructe. Peștele poate fi copt la cuptor, fiert sau copt pe abur. Această din urmă metodă de tratament termic înseamnă că vârstnicii și copiii se pot bucura de gustul lor.
Rețete pentru heringuri
Heringuri în ulei
Alege hering-urile care au carne albă fragedă – poți fi sigur că sunt proaspete și nu au stat prea mult timp pe rafturi. Murate, sărate sau fără aditivi, puse în ulei de floarea soarelui sau de rapiță. Acestea vor avea cel mai bun gust atunci când le combini cu ceapa tocată, ardei sau usturoi. Trebuie să le pregătești din timp și să le sigilezi într-un borcan, astfel încât să dobândească o aromă.
Heringuri cu ceapă
Piklingi sau matjasy vor fi cea mai bună alegere. Ceapa albă sau ceapa verde sunt tăiate clasic dacă nu dorești să obții o aromă prea intensă. Dacă le prepari în marinată de ulei sau oțet, este suficient să le faci cu o lună înainte pentru cele mai bune rezultate. Funcționează excelent ca aperitiv pentru alcool și castraveți murați și ca mâncare lângă cartofi fierți sau copți.