Tremuratul mâinilor este un simptom care poate apărea foarte des. Există o mulțime de cauze ce duc la tremuratul mâinilor, una dintre ele fiind nervii și tensiunea emoțională excesivă. Tremuratul mâinilor este un simptom comun al stresului. Acest simptom apare involuntar și implică mișcări ritmice și oscilante ale mâinilor. Tremurul poate apărea în situațiile stresante și poate fi static, adică în repaus, postural, cauzat de efort fizic sau cinetic. Vezi cum să te descurci cu tremuratul mâinilor sub influența stresului.
Tremuratul mâinilor sub influența stresului este o afecțiune comună care reduce confortul. În cazul în care tremuratul este mare și apare deseori, acesta nu poate fi ignorat. În această situație, merită vizitat un medic. În cazul în care apare ocazional, problema poate fi rezolvată acasă, prin folosirea anumitor metode de reducere a stresului.
Ce reprezintă tremuratul mâinilor în situațiile stresante?
Tremuratul sau amorțirea mâinilor este o mișcare involuntară și ritmică a mâinii. Merită să ne amintim că tremuratul poate afecta nu numai mâinile, ci și membrele inferioare, trunchiul, buzele, bărbia sau limba. Mișcările musculare ale membrelor superioare sunt inadvertente și nu pot fi controlate în situațiile stresante. Amorțeala apare adesea ca un simptom al tulburărilor de anxietate.
În situații stresante, există adesea o contracție și relaxare rapidă a grupului muscular. De aceea, spunem adesea că cineva este agitat sau cutremurat în interior. Această situație poate fi declanșată de multe situații, de exemplu, un examen, sau o prezentare publică. Nu poți controla tremuratul mâinilor sub stres. Acest simptom atrage imediat privirile, ceea ce provoacă disconfort suplimentar.
Ce duce la tremuratul mâinilor sub stres?
Secreția crescută de adrenalină este dată ca o cauză a tremurării mâinilor în situațiile stresante. Adrenalina este un hormon care se presupune că ajută organismul să facă față pericolului. El poate sugera fie o luptă, fie o dorință de scăpare de pericol. Un nivel ridicat de hormon de stres activează întregul corp și provoacă simptome precum, respirație accelerată, număr crescut de bătăi ale inimii, tensiune musculară sau doar tremuratul mâinilor. Dacă tremuratul mâinilor se datorează stresului, este relativ ușor să-l controlați. În ajutor îți pot veni tehnicile de relaxare, pregătirea mai bună pentru o situație stresantă sau menținerea unei minți sănătoase. Amorțirea mâinilor din cauza stresului trece și ea rapid și după un timp scurt, totul revine la normal. Dacă este cazul, trebuie să te adresezi unui medic.
Tipuri de amorțeli ale mâinilor sub stres
Amorțeala mâinilor sub stres poate lua multe forme. Calificarea mâinilor tremurânde, se bazează pe circumstanțele în care apar. Distingem:
- tremurat de repaus (static) – apare când te afli în repaus,
- tremur postural – apare numai atunci când pacientul se așează într-o poziție specifică,
- tremurat cinetic (intenționat) – apare în timpul oricărei mișcări,
- tremurat cauzat de efort – apare numai atunci când efectuezi anumite activități (scrii, cânți la instrument etc.).
Pentru a determina tipul de tremurat de mână, se ține cont și de frecvența și amplitudinea acestuia. Acest lucru va ajuta la determinarea, dacă tremuratul este patologic sau fiziologic. Amorțirea fiziologică a mâinii apare sub influența stresului, nervozității, anxietății, oboselii, activității fizice excesive, la luarea anumitor medicamente sau substanțe toxice. Tratamentul tremuratului fiziologic constă în determinarea și înlăturarea cauzei și administrarea medicamentelor din grupul de beta-blocante.
În cazul tremuratului patologic, avem de obicei de-a face cu boli neurologice. Un tremurat de acest tip, poate avea loc în copilărie sau între 30 și 45 de ani și poate crește în timp. Tremuratul mâinii însoțește boli precum scleroza multiplă, Parkinson și neuropatia periferică.
Tremuratul mâinilor asociat cu tulburările de anxietate este psihogen. Simptomele sale au un debut brusc și includ ambele mâini. Natura tremuratului psihogen este complex și se poate schimba în timpul bolii. Amorțeala mâinilor apare cu simptome precum: tulburări de anxietate generalizată, atacuri de panică, fobii sociale, stres posttraumatic.
Cum să facem față tremuratului mâinilor?
Amorțeala mâinilor sub stres nu poate fi controlată. Rămâne în afara controlului de creierul uman, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate fi atenuată sau eliminată complet. Amorțelii mâinilor putem face față la fel, ca și altor simptome de stres. Tehnicile de combatere ale stresului și minimizarea tensiunii emoționale vor fi de ajutor. Modalități eficiente sunt:
- Exercițiu fizic – îți permite să reglezi nivelul de adrenalină, ceea ce reduce nivelul de tensiune și anxietate; datorită exercițiilor fizice, mușchii obosesc, ceea ce reduce energia excesivă;
- Exerciții de respirație – sub stres, respirația devine mai rapidă, ceea ce poate duce la hiperventilație; pentru a preveni acest lucru și pentru a reduce tremuratul mâinilor, sunt recomandate exerciții de respirație, care constau în mai multe faze: inspirație lentă pentru 5 bătăi de inimă, retenție de aer în plămâni pentru 7 bătăi de inimă și o expirație lungă pentru 9 bătăi de inimă; exercițiile de respirație pot fi combinate cu meditația;
- Suplimentarea deficiențelor de magneziu prin suplimentarea în dietă – acest element susține acțiunea sistemului nervos;
- Hidratare adecvată;
- Utilizarea tehnicilor de relaxare;
- Ocuparea mâinilor, de exemplu, stoarcerea unei mingi anti-stres;
- Terapie la psihoterapeut.