O tigaie bună este baza în fiecare bucătărie. Este cheia pregătirii mâncărurilor de bună calitate. Cu toate acestea, alegerea acesteia nu este ușoară. Pe piață există multe tigăi, de la cele universale la cele personalizate. Alegerea este complicată și mai mult prin faptul că sunt realizate din materiale diferite și acoperite cu diferite materiale. Așadar, dacă doriți să cumpărați o tigaie de bună calitate, care să dureze și să vă permită să gătiți eficient în bucătărie, ar trebui să vă familiarizați cu parametrii de bază ai acestei ustensile de bucătărie înainte de a o cumpăra. Alegerea potrivită vă va ușura munca atunci când gătiți și mâncarea o să fie gustoasă și sănătoasă. Vedeți la ce parametrii ar trebui să fiți atenți atunci când cumpărați o tigaie.
Cuprins:
1 Tigăi recomandate pentru aragaz
1.1 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în 25 PLN
1.2 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în 50 PLN
1.3 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în 75 PLN
1.4 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 100
1.5 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 150
1.6 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 200
2 Tigăi recomandate pentru plite cu inducție
2.1 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 25
2.2 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 50
2.3 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 75
2.4 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 100
2.5 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 150
2.6 Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 200
3 Tipuri de tigăi de bucătărie
4 Dimensiunea tigăilor
5 Materiale folosite pentru fabricarea tigăilor
6 Materiale folosite pentru acoperirea tigăilor
7 Calitatea fundului tigăii
Tigăi recomandate pentru aragaz
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în 25 PLN
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în 50 PLN
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în 75 PLN
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 100
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 150
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 200
Tigăi recomandate pentru plite cu inducție
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 25
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 50
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 75
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 100
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 150
Cea mai bună tigaie pentru o plită cu inducție până în PLN 200
Tipuri de tigăi de bucătărie
Înainte de a continua analiza parametrilor tigăilor, este necesar să se stabilească ce tip de mâncare vreți să gătiți. Contrar aparențelor, nu este atât de ușor. Pe piață există mai multe tipuri de tigăi. Și, deși cele universale și cele clasice sunt cele mai populare în clasamentul tigăilor, merită să știți că nu sunt singura alegere.
Tigaia clasică este o farfurie rotundă, cu fundul si rotunjimile plate. Este confecționată din multe materiale și este disponibilă în diferite dimensiuni. Tigaia clasică vă va permite să prăjiți aproape toate felurile de mâncare. Cu toate acestea, ea este una dintre multele modele. Pe piață există și modele de tigăi adânci. Aspectul său seamănă cu un model clasic, are doar margini mai înalte. Vă permite să prăjiți mai multe produse sau să le coaceți. Unul dintre modelele de tigăi care sunt adesea calificate ca tigăi adânci este wok-ul popular, care ca și formă se aseamănă cu un bol cu fundul aplatizat. Acest tip de tigaie este, de asemenea, un tip de tigaie adâncă. Are pereți înalți și o acoperire antiaderentă. Datorită acestor parametrii modelul acesta de tigaie distribuie bine căldura și permite prăjirea chiar și pe cantități mici de grăsime.
În plus, pe lângă cele două tigăi de bază menționate mai sus, puteți cumpăra și altele specializate în magazine. Acestea includ tigăile tip grătar. Este echipat cu caneluri pe partea de jos, datorită cărora în mâncarea prăjită aerul se infiltrează din partea de jos. Carnea sau legumele prăjite într-o tigaie de tip grătar au un gust asemănător cu cele preparate pe un grătar clasic de grădină și, în același timp, sunt mai sănătoase. Producătorii oferă și:
–tigăi pentru ouă – are găuri profilate pentru prăjirea ouălor, astfel încât acestea să nu se varse pe întreaga suprafață a vasului;
–tigăi pentru clătite – este o farfurie plată cu margini superficiale; de obicei este oferită o spatulă la achiziționarea acestei tigăi, care permite distribuirea uniformă a aluatului;
–tigăi pentru pește – are o suprafață adaptată la forma peștelui, care permite prăjirea fără grăsime;
–tigăi pentru tăiței – există găuri speciale pe suprafața vasului;
–tigăi pentru clătite – tigaia scoțiană are găuri pentru prăjirea clătitelor mici, poate fi folosită pentru prăjirea clătitelor mici sau a clătitelor americane.
Trebuie să menționăm, de asemenea, tigaia electrică, care devine din ce în ce mai populară. Prăjirea este posibilă dupa conectarea acesteia la sursa de alimentare. În plus față de prăjire, permite și coacerea alimentelor. Pentru a o folosi, nu aveți nevoie de aragaz. Datorită picioarelor speciale, tigaia poate fi pusă oriunde și folosită oriunde aveți acces la electricitate.
Dimensiunea tigăilor
Alegerea tipului de tigaie este, însă, doar primul pas în cumpărarea vasului perfect pentru prăjirea alimentelor. Altă caracteristică importantă o reprezintă dimensiunea. Nu este nimic de obiectat privind acest aspect, deoarece producătorii oferă tigăi de diferite dimensiuni. Putem găsi modele de dimensiuni mici, medii și mari. Tigăile de dimensiuni mici și medii au diametrul de 12 până la 20 de centimetri,iar cele mari de la 20 până la 26 de centimetri. În clasamentul tigăilor puteți regăsi modele în orice dimensiune.
Materiale folosite pentru fabricarea tigăilor
Unul dintre cei mai importanți parametri pentru alegerea unei tigăi este materialul din care este fabricată. Acesta vorbește nu numai despre durabilitatea acesteia, ci și despre calitatea și confortul pregătirii mâncărurilor în acestea. Pe rafturile magazinului putem regăsi tigăi fabricate din diferite materiale.
Modelele din aluminiu predomină în clasamentul tigăilor. Acest tip de material permite încălzirea rapidă și uniformă a alimentelor. În plus, sunt ușoare și rezistente. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că tigaia din aluminiu este în siguranță numai dacă este acoperită cu un material extra, de exemplu, teflon. În caz contrar, substanțele chimice dăunătoare sănătății pot scăpa din vas atunci când prăjiți la temperaturi ridicate. Cele mai bune tigăi din aluminiu sunt cele din aluminiu anodizat. Sunt mai durabile decât oțelul și conduc perfect căldura. De asemenea, trebuie amintit faptul că nu toate vasele de aluminiu pot fi utilizate pe un aragaz cu inducție.
În clasamentul tigăilor puteți găsi, de asemenea, multe modele fabricate din oțel. Sunt durabile și rezistente. De obicei avem de-a face cu tigăile din oțel inoxidabil. Avantajele lor nu suny numai reprezentate de o rezistență ridicată, dar și de reacția față de componentele acide. Dezavantajul acestui tip de tigaie este însă că nu răspândește bine căldura și, de asemenea, se încălzește mai lent.
Modelele mai puțin populare sunt tigăile din fontă, numite și tigăi de la țigani. Deși sunt durabile, universale și conduc bine căldură, sunt, de asemenea, destul de grele și necesită o întreținere specializată. Tigăile din fontă nu sunt, de asemenea, recomandate persoanelor cu alergii. Pot conține nichel, care este unul dintre principalele elemente alergene.
Tigăile din cupru, care sunt considerate a fi procesionale, sunt de asemenea mai puțin populare. Avantajul lor este încălzirea rapidă și retenția de căldură excelentă. În ciuda acestui fapt, oamenii sunt descurajați să le cumpere din cauza prețului ridicat și nevoia de întreținere specializată.
Trebui menționate, de asemenea, tigăile din titan, care sunt încă noi pe piață. Sunt bunuri de înaltă durabilitate, rezistente la deteriorarea mecanică și antiaderente.
Materiale folosite pentru acoperirea tigăilor
Atunci când alegeți o tigaie pentru bucătăria voastră, nu contează numai materialul din care este fabricat, ci și materialul cu care este acoperită. Materialul din interior este un material care are contact direct cu alimentul, de aceea merită să acordați o atenție deosebită la materialele folosite pentru acoperirea tigăilor. Depinde de ele, printre altele, dacă va fi posibil să prăjiți fără grăsime și dacă alimentele nu se vor lipi de fundul tigăii.
În clasamentul tigăilor, cele mai populare și căutate sunt tigăile acoperite cu teflon, adică acoperite cu fluor-polimer. Acestea vă permit să prăjiți fără grăsime și vă garantează că alimentele nu se vor lipi de fundul acesteia. Cu toate acestea, nu uitați că tigăile acoperite cu teflon pot fi deteriorate cu ușurință. Nu pot fi amestecate cu tacâmuri metalice sau spălate cu vase ascuțite. În funcție de model, învelișul de teflon poate avea o grosime diferită și un număr diferit de straturi. Atunci când căutați o tigaie din Teflon durabilă, ar trebui să optați pentru modele cu o acoperire triplă, cu o grosime de 40 de microni. De asemenea, este important de știut că tigăile acoperite cu teflon pot fi periculoase pentru sănătate. Modelele mai vechi pot avea PAFO cancerigen, care este revelat la 260 de grade. Deci, ar trebui să cumpărați tigăi acoperite cu teflon de la o sursă fiabilă și de la producători dovediți. Tigăile de calitate acoperite cu teflon au, de asemenea, marca albastră Teflon®, ceea ce indică faptul că tigaia a fost testată și a trecut aceste teste.
Titanul este un alt înveliș popular. Se caracterizează prin durabilitate și rezistență la deteriorarea mecanică. Tigăile acoperite cu titan, nu permit lipirea de aceasta în timpul prăjirii. Mai presus de toate, acele modele care au acoperiri groase sunt foarte durabile.
Atunci când căutați o tigaie durabilă, merită să aveți în vedere acoperirea din marmură. Este considerată a fi cea mai durabilă și, astfel, rezistentă la zgârieturi sau alte deteriorări mecanice. Tigăile cu acoperire din marmură nu permit lipirea alimentelor de aceasta în timpul prăjirii . În ciuda numeroaselor avantaje, acest tip de tigaie nu este foarte popular, le puteți găsi în oferta doar a câtorva producători.
Clasamentul tigăilor demonstrează că modelele cu acoperiri ceramice devin din ce în ce mai populare. De asemenea, sunt antiaderente și rezistente la zgârieturi.
Calitatea fundului tigăii
O tigaie bună ar trebui să aibă și un fund adecvat. Ceea ce contează, este grosimea sa. Depinde dacă tigaia se va încălzi rapid, uniform, se va deforma sau zgâria. În tigăile de calitate, fundul acesteia nu este niciodată subțire. O grosime minimă de 4 milimetri asigură o bună conducere a căldurii. De asemenea, merită să fiți atenți dacă partea inferioară a tigaiei este concavă. Dacă da, nu va fi potrivită pentru o plită cu inducție. De asemenea, trebuie amintit că tigăile pentru plite cu inducție trebuie să fie fabricate din materiale cu proprietăți magnetice. Tigăile de o calitate superioară au, de asemenea, sisteme speciale care vă anunță dacă tigaia este fierbinte și căldura este distribuită uniform. Aceste sisteme sunt, de exemplu, canale termice rotunde, sistem de transfer de energie inductivă, sistem termo-spot (adică punctul care își schimbă culoarea atunci când tigaia este fierbinte) sau contoare mecanice de temperatură.
Pentru a achiziționa o tigaie de calitate trebuie să fiți atenți la foarte multe aspecte. Ceea ce contează extrem de mult este materialul vasului și tipul de acoperire. Tipul și grosimea fundului tigăii sunt de asemenea importante. Când faceți o achiziție, nu puteți uita de ergonomia vasului. Ar trebui să aibă un mâner bine construit, din material de bună calitate, care să nu se topească. Adesea puteți găsi, de asemenea, tigăi cu capac care facilitează prăjirea alimentelor. Ideea este că capacul trebuie să se potrivească perfect și să aibă găuri pe părțile laterale care permit aburului să se evapore în timpul prăjirii alimentelor. Capacele pentru tigăi sunt fabricate cel mai adesea din oțel sau sticlă termorezistentă.
După cum puteți vedea, trebuie verificate multe aspecte la achiziția unei tigăi de calitate. Persoanele care nu au timp să facă singuri aceste analize, se pot inspira din clasamentul tigăilor care prezintă cele mai bine cotate tigăi.