venison, nutriție
fot. pixabay.com

Cu doar câteva secole în urmă, venisonul a stat la baza dietei. Azi se mănâncă foarte rar. Unii consideră că este o adevărată încântare pentru cerul gurii, apreciind gustul și aroma sa unică, alții ca o carne grasă și hrănitoare. Cu toate acestea, trebuie să știi că, indiferent dacă îți place sau nu gustul venisonului, acesta este extrem de sănătos. Vezi cum să pregătești venisonul și de ce merită să îl serviți.

Venisonul de astăzi este considerat o carne exclusivă, care este mult mai sănătoasă decât cea de la fermă. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că este mai subțire și mai puțin contaminat cu substanțe chimice. În ciuda numeroaselor avantaje ale venisonului, acesta apare rar pe mesele noastre. Motivele includ prețul ridicat al cărnii și convingerea că este greu de preparat. Cu toate acestea, se dovedește că acesta este doar un mit. Pregătirea venisonului nu este atât de dificilă pe cât ni se poate părea. Venisonul poate fi fiert, copt sau prăjit.

 

Proprietățile nutriționale ale venisonului

Venisonul este o carne bogată în proteine. Ceea ce e cel mai important, conține și cantități foarte mici de grăsime. Datorită acestui fapt, nu provoacă alergii și probleme digestive. În venison nu vom găsi cantități mari de colesterol, dar este o sursă valoroasă de fier și vitamine B. Alte valori nutritive ale venisonului sunt: ​​calciul, fosforul, fierul.

De menționat este, de asemenea, că venisonul este una dintre cărnurile cu cele mai puține calorii. În medie, conține 120 de calorii în 100 g. Conținutul de calorii din venison depinde, totuși, de felul de obținere al cărnii. Cele mai puține calorii conține carnea de mistreț, cele mai multe carnea de căprioară. Dacă ești la o dietă de reducere a kilogramelor, merită să încerci și carnea din păsări sălbatice, de exemplu, fazanii sau potârnichi.

Proprietățile nutriționale ale venisonului se datorează faptului că animalele sălbatice trăiesc în libertate, astfel încât mănâncă plante care nu conțin pesticide, îngrășăminte artificiale, antibiotice, substanțe chimice etc.

sănătate
fot. pixabay.com

Tipuri de venisonuri

Venisonul trebuie examinat de un medic veterinar înainte de consum. Testele sunt efectuate pe toată carnea obținută din vânat. Tipurile de bază ale venisonului sunt:

 • venison gros – de exemplu căprioare, cerbi, mistreți.
 • venison mic – de exemplu, iepuri
 • păsări sălbatice – de exemplu, potârnichi, prepelițe, fazani.

În România, se consumă și iepuri sălbatici, rațe.

 

Gustul venisonului

Venisonul conține un conținut ridicat de substanțe extractive, adică compuși solubili în apă. În timpul gătitului, acestea trec în decocție, conferind cărnii un gust și aromă caracteristice. Aroma de venison depinde de animalul din care a fost obținut. Carnea de cerb sau de căprioară este delicată și aromată, de mistreț, picantă. Carnea de la animalele tinere are cel mai bun gust. Este considerată cea mai delicată. În plus, venisonul vânat la sfârșitul toamnei sau iarna timpurie este trata ca o raritate.

 

Cum să pregătești venisonul?

Venisonul este o carne tare și fermă, motiv pentru care este perceput ca fiind greu de preparat. Trebuie păstrat într-un loc răcoros și ventilat, astfel încât să se înmoaie și să se sfărâme. Timpul de pregătire a venisonului pentru tratamentul termic depinde de vârsta și specia animalului. De exemplu:

 • Lepura se pune la rece timp de 4-5 zile,
 • căprioara are nevoie de 7-20 de zile,
 • fazanii timp de 5-7 zile.

  venison, gust
  fot. pixabay.com

După zdrobire și chiar înainte de tratamentul termic, carnea trebuie marinată. Marinata de venison include: vin sec sau oțet, condimente, ierburi, legume. Venisonul pregătit în acest fel, poate fi gătit, prăjit, fiert sau copt. Pentru ca, carnea să nu devină prea uscată, trebuie udată cu grăsime sau apă (în timpul gătitului). Este bine să condimentați venisonul. Cele mai bune condimente sunt:

 • Chimen pentru carnea de mistreț.
 • Mărar, cimbru, pătrunjel pentru carne de pasăre sălbatică;
 • Cuișoare englezești pentru carnea coaptă.

Carnea gata poate fi consumată în combinație cu fructele uscate și vinulu roșu. Din ea se prepară mâncăruri principale, pateuri, tocănițe, tocane, cârnați. Se pare că pregătirea acestor feluri de mâncare nu este deloc dificilă. Cea mai nobilă carne nu are nevoie de rețete complicate pentru a avea un gust bun. Cu cât rețeta este mai simplă, cu atât mai bine. Atunci când pregătim venisonul, evităm condimentele și ingredientele caracteristice bucătăriei exotice.

Este demn de remarcat faptul că venisonul poate fi cumpărat nu numai proaspăt, dar și congelat. Acesta nu are nevoie de zdrobire, deoarece este deja moale. Cu toate acestea, trebuie să acorzi o atenție deosebită procesului de decongelare a cărnii – cel mai bine este să scoateți venisonul din congelator mai devreme și să îl puneți la frigider, unde se va dezgheța.

 

Contraindicații pentru consumarea venisonului

Atenție la carne animalelor sălbatice. Consumul în cantități prea mari poate provoca probleme. Există, de asemenea, multe contraindicații pentru consumul de venison. Pentru acest tip de carne nu ar trebui să opteze persoanele cu gută (venisonul favorizează dezvoltarea bolii).

De asemenea, se recomandă să nu mănânci carne dintr-o sursă incertă. Acest lucru poate duce la consumul de venisonului stricat sau procesat incorect. Aceasta poate conține microorganisme patogene, de exemplu larve de Trichinella, care creează riscul de a contracta o boală parazitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here