dietă, diabet
fot. pixabay.com

Zahărul de mesteacăn se numește xilitol. Este un îndulcitor natural care este considerat o alternativă pentru zahărul tradițional. Spre deosebire de acesta, conține cu 40% mai puține calorii și are un indice glicemic mai mic. Prin urmare, zahărul de mesteacăn este recomandat diabeticilor și persoanelor care doresc să slăbească. Vezi ce proprietăți are zahărul de mesteacăn și când merită să optezi pentru acesta.

Zahărul de mesteacăn este un îndulcitor de origine naturală. Este clasificat în grupa așa-numitor alcooli de zahăr, adică carbohidrați caracterizați prin valoare redusă a energiei, ce nu cresc nivelul glicemiei. Astfel de proprietăți ale xilitolului sunt utilizate în medicină. Medicii recomandă zahăr de mesteacăn, printre altele, persoanelor cu diabet.

 

Cum se obține zahărul de mesteacăn?

Cel mai adesea, zahărul de mesteacăn este obținut prin hidroliza arborelui de mesteacăn în acid concentrat, urmat de reducerea chimică a xilozei pentru a forma xilitol. Următorul pas este curățarea. Cu toate acestea, se remarcă faptul că această metodă tradițională de obținere a zahărului de mesteacăn, este dificilă și costisitoare și, de asemenea, lasă multe deșeuri în urmă. Prin urmare, metoda americană este din ce în ce mai folosită, bazată pe acid glicolic, un derivat al glucozei. Zaharul de mesteacăn poate fi obținut și din păstăi de porumb.

reducție
fot. pixabay.com

Ce gust are zahărul de mesteacăn?

Zahărul de mesteacăn este obținut din coaja de mesteacăn finlandeză. De asemenea, apare în mod natural în unele fructe. Îl găsim în căpșuni, afine, zmeură, prune, pere, mazăre de porumb și ciuperci. Se pare că xilitolul este produs în cantități mici de către organism.

Gustul zahărului de mesteacăn este același cu gustul zahărului tradițional, la fel ca și aspectul acestuia. De asemenea, poți simți aroma delicată și plăcută de mentă în xilitol. Zahărul de mesteacăn este adesea folosit în industria alimentară. Îl vom găsi în multe produse. Se găsește cel mai adesea sub formă caramelizată. Sub această formă se găsește în guma de mestecat, vopsele de ardei, pastele de dinți și spray-urile nazale.

 

Zahărul de mesteacăn în dieta diabeticilor

Una dintre proprietățile zahărului de mesteacăn este aceea, că este absorbit mai lent în tractul gastrointestinal, iar metabolismul lui apare într-un mod independent de insulină sau cu o contribuție mică. În practică, acest lucru înseamnă că zahărul de mesteacăn nu provoacă o creștere a glicemiei și, de asemenea, nu stimulează secreția de insulină. Xilitolul are un indice glicemic foarte mic, care este de 8 – deci este de câteva ori mai mic decât în zahărul tradițional. Datorită tuturor acestor proprietăți, zahărul de mesteacăn este recomandat diabeticilor, persoanelor cu toleranță scăzută la glucoză și rezistență la insulină.

 

Zahărul de mesteacăn în dieta de reducție

Persoanele supraponderale și obeze și cele care vor să piardă kilogramele inutile, ar trebui să opteze pentru zahărul de mesteacăn. Acest lucru se datorează faptului că xilitolul conține de aproape 2 ori mai puține calorii decât zahărul tradițional. Valoarea calorică a zahărului din mesteacăn finlandez este de 2,4 kcal / g, în timp a celui regulat de 4 kcal / g. De asemenea, zahărul de mesteacăn reduce pofta de mâncare, deci poate fi folosit într-o dietă de reducere a greutății.

dinși, profilaxie
fot. pixabay.com

Zahărul de mesteacăn pentru oase sănătoase

Se pare că xilitolul crește mineralizarea oaselor, adică influențează pozitiv absorbția de calciu în organism. Din această cauză, oasele își măresc densitatea. Asta înseamnă că zahărul de mesteacăn este recomandat persoanelor diagnosticate cu osteoporoză, copiilor mici (sub 3 ani) al căror sistem scheletic tocmai se formează.

 

Zahărul de mesteacăn pentru dinți sănătoși

Zahărul este principalul dușman al dinților frumoși și sănătoși. Cu toate acestea, studiile științifice arată că xilitolul minimizează riscul de carie dentară și alte boli dentare. Proprietățile zahărului de mesteacăn sunt restabilirea pH-ului corespunzător al salivei, reducând timpul de expunere a dinților la acizi nocivi, inhibând creșterea bacteriilor. Prin urmare, zahărul din mesteacăn finlandez ar trebui să facă parte din dieta copiilor, a persoanelor care se luptă cu carii și parodontită. De menționat este faptul că, unii medici recomandă utilizarea xilitolului ca ingredient în clătirile apoase ale gâtului.

 

Contraindicații pentru consumul zahărului de mesteacăn

După cum arată studiile din SUA privind administrarea alimentelor și a medicamentelor, xilitolul nu are proprietăți otrăvitoare. Se spune că chiar consumat în cantități foarte mari, nu este periculos. Cu toate acestea, merită să-ți limitezi consumul și să nu depășești doza zilnică recomandată. Prea mult zahăr de mesteacăn în dietă duce la acumularea de gaze în intestine, diaree și crampe. Aceste efecte sunt temporare și trec rapid. Corpul se va adapta foarte repede la zahărul de mesteacăn.

 

Utilitatea zahărului de mesteacăn

Zahărul de mesteacăn este utilizat pe scară largă în industria alimentară. De asemenea, poate fi făcut acasă pentru coacere și gătit. De asemenea, funcționează bine pentru îndulcirea ceaiului și a cafelei. Se recomandă să nu se consume mai mult de 15 g de xilitol pe zi, adică aproximativ 3 lingurițe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here